Πρόστιμο €1,2 εκατ. στη CYTA από την ΕΠΑ

Πρόστιμο ύψους €1.166.175  επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για καταγγελία που υπέβαλε η PrimeTel. 
 
Η ΕΠΑ ομόφωνα κατέληξε στην απόφαση ότι η ΑΤΗΚ την περίοδο 2009 έως 2010, πωλούσε την υπηρεσία της συνδρομητικής τηλεόρασης «Cytavision», καθώς και τις υπηρεσίες DSL Access και Cytavision, όταν αυτές προσφέρονταν μαζί, σε ληστρικές τιμές (κάτω του κόστους).
 
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η καταγγελία που είχε υποβάλει η εταιρεία PrimeTel Co Ltd στην Επιτροπή με επιστολή της ημερομηνίας 22/2/2010 εναντίον της ΑΤΗΚ και της Lumiere TV Public Company Ltd (LTV), αφορούσε πιθανές παραβάσεις των άρθρων 3 και 6 του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου του 2008 (Ν.13(Ι)/2008).

Η Επιτροπή, με απόφαση της ημερομηνίας 3/8/2018, έκρινε ότι η ΑΤΗΚ κατά τα έτη 2009-2010, κατείχε δεσπόζουσα θέση στις αγορές της λιανικής σταθερής τηλεφωνίας, λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης και λιανικής συνδρομητικής τηλεόρασης. 

Η Επιτροπή μέσα από τα ευρήματα της εξέτασης της καταγγελίας και αφού εξέτασε όλα τα ενώπιον της στοιχεία, ήτοι τα οικονομικά δεδομένα και τις αναλύσεις που προσκομίστηκαν από την ΑΤΗΚ και αφού προέβη σε σχετική οικονομική ανάλυση, ομόφωνα κατέληξε ότι η ΑΤΗΚ την περίοδο 2009 έως 2010, πωλούσε την υπηρεσία της συνδρομητικής τηλεόρασης «Cytavision», καθώς και τις υπηρεσίες DSL Access και Cytavision, όταν αυτές προσφέρονταν μαζί, σε ληστρικές τιμές (κάτω του κόστους). Η Επιτροπή με βάση τα ενώπιον της στοιχεία και δεδομένα, τα οποία ανέλυσε, ομόφωνα αποφάσισε πως προκύπτει πρόθεση εξοβελισμού του ανταγωνισμού από μέρους της ΑΤΗΚ. Συνεπώς, η Επιτροπή έκρινε ότι η ΑΤΗΚ προέβη σε παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να:

Α) Υποχρεώσει την ΑΤΗΚ, να αποφύγει οποιαδήποτε επανάληψη της διαπιστωθείσας παράβασης του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου στο μέλλον.

(Β) Επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στην ΑΤΗΚ ως ακολούθως:

(i) αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου εκ μέρους της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου με την εφαρμογή ληστρικής τιμολόγησης της υπηρεσίας λιανικής συνδρομητικής τηλεόρασης «Cytavision» για την περίοδο 2009-2010, ανερχόμενο σε €583.087,50 (Πεντακόσιες Ογδόντα Τρεις Χιλιάδες Ογδόντα Επτά Ευρώ και Πενήντα Σεντ).

(ii) αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου εκ μέρους της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου με την εφαρμογή ληστρικής τιμολόγησης του συζευγμένου προϊόντος Cytavision και DSL Access για την περίοδο 2009-2010, ανερχόμενο σε €583.087,50 (Πεντακόσιες Ογδόντα Τρεις Χιλιάδες Ογδόντα Επτά Ευρώ και Πενήντα Σεντ).

Η σχετική απόφαση της Επιτροπής ημερομηνίας 3/8/2018, σε μη εμπιστευτική μορφή, έκτασης πέραν των 300 σελίδων, θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, αφού τηρηθούν οι διατάξεις του άρθρου 33 των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων του 2008 και 2014.

Δειτε Επισης

ASBIS: Η Ubiquiti ανακοίνωσε νέες κάμερες G5 Ultra που διαχειρίζονται το UniFi Protect 3.0
Κομισιόν: Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την αστική καινοτομία
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Technology FAST 50 2024: Η Capital.com με έδρα την Κύπρο στην πρώτη θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Ευκαιρίες καλοκαιρινής πρακτικής άσκησης για φοιτητές/τριες προσφέρει το ΙδΕΚ
Cyta: Σε εξέλιξη περιστατικό απάτης μέσω γραπτών μηνυμάτων sms-Συστήνει προσοχή
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Γιατί έρχονται στην Κύπρο οι Google, Amazon, SalesForce & Binance;
NEDECO: Σχεδιάστε σήμερα τη μελλοντική σας ανάπτυξη και βιωσιμότητα
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης