ΕΤΕπ: €76 εκατ. για νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της ΑΗΚ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με €76 εκατομμύρια την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Βασιλικό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΕΤΕπ, ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT), ισχύος 160 MW θα επιτρέψει την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλων μορφών ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 
«Η σημαντική συμβολή του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Βασιλικού, στο να επιτρέψει στην Κύπρο να τροφοδοτείται με καθαρότερη ενέργεια αναγνωρίστηκε από την τελευταία χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Το νέο μακροπρόθεσμο δάνειο της ΕΤΕπ δείχνει πώς η Τράπεζα της ΕΕ υποστηρίζει επενδύσεις μετασχηματισμού στη χώρα», ανέφερε ο Μιχάλης Κομοδρόμος, Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
 
Η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι η ΕΤΕπ διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοοικονομική εμπειρογνωμοσύνη στον ενεργειακό τομέα και είναι πολύτιμος εταίρος στις προσπάθειες της Κύπρου να πετύχει τους στόχους της για το κλίμα και να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας υποστήριξη σε διάφορα έργα που σχετίζονται με την ενέργεια.
 
«Χαιρετίζουμε την αναγνώριση από την ΕΤΕπ της σημασίας στήριξης της ενεργειακής μετάβασης στην Κύπρο και την υποστήριξή τους στη νέα εγκατάσταση στο Βασιλικού, " σημείωσε.  
 
Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ υπεύθυνη για τις χρηματοδοτήσεις προς την Κύπρο Λιλιάνα Πάβλοβα ανέφερε ότι η Τράπεζα υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Πρόσθεσε ότι με βάση την Πολιτική Ενεργειακού Δανεισμού της ΕΤΕπ που συμφωνήθηκε το 2019, η Τράπεζα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει μια σειρά έργων φυσικού αερίου που βρίσκονται ήδη υπό αξιολόγηση, προτού μεταβεί σε αποκλειστικό δανεισμό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2021.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΤΕπ είναι στην ευχάριστη να προσφέρει 76 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της κατασκευής του νέου εργοστασίου Βασιλικού για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Κύπρο», είπε σημειώνοντας ότι η ΕΤΕπ προσβλέπει σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και άλλους εταίρους ενεργειακών έργων για τη στήριξη μελλοντικών επενδύσεων καθαρής ενέργειας στην Κύπρο.
 
Η ΕΤΕπ θα παράσχει δάνειο ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας 15 ετών για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και της σύνδεσης του νέου εργοστασίου συνολικού κόστους 152 εκατομμυρίων ευρώ στο Βασιλικό.
 
Με τη λειτουργία του, το νέο εργοστάσιο CCGT ισχύος 160 MW θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς παραγωγής, για την υποστήριξη του τερματισμού των ξεπερασμένων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με πετρέλαιο.
 
Το νέο εργοστάσιο του Βασιλικού θα παρέχει επίσης ευελιξία ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη χρήση της διαλείπουσας αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο στο μέλλον.

Όπως αναφέρεται, το νέο εργοστάσιο θα είναι το πιο αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία αιχμής CCGT. Επίσης αναμένεται να παράγει καθαρές εκπομπές άνθρακα 380 gCO2 / kWh, εντός του ορίου των 550 gCO2 / kWh που καθορίζεται από την ΕΤΕπ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη