Β. Θεοδοσίου: Αναβολή ορισμένων έργων μεγάλων κεφαλαιουχικών δαπανών

Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις κρίσεις τονίζει ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος ExxonMobil Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο αρνητικός αντίκτυπος θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2020 και πως η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2021.

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοδοσίου αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τις γεωτρητικές δραστηριότητες της εταιρείας στην Κύπρο, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν την κυκλοφορία αγαθών και προσωπικού, καθώς και της συνολικής κρίσης στον τομέα μας, το πρόγραμμα εργασιών της επιβεβαιωτικής γεώτρησης του κοιτάσματος Γλαύκου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2020, θα αναβληθεί για το 2021.

Άνευ προηγουμένου πίεση 
Ο τομέας της ενέργειας έχει επηρεαστεί τρομερά. Η μείωση στη βραχυπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου επέφερε υπερπροσφορά στην αγορά και μια άνευ προηγουμένου πίεση στις τιμές και τα περιθώρια κέρδους. Η ExxonMobil Corporation ανακοίνωσε πρόσφατα ζημιές ύψους 610 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με κέρδη 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο το 2019.

Στην Κύπρο οι πωλήσεις καυσίμων μειώθηκαν δραματικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, αλλά με τη χαλάρωσή τους είδαμε τον όγκο να επιστρέφει σταδιακά και ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει, σε μεγάλο βαθμό, μέχρι το τέλος του έτους.

Θα επανέλθει η ζήτηση
Όσον αφορά τις γεωτρητικές δραστηριότητες της εταιρείας μας στην Κύπρο, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν την κυκλοφορία αγαθών και προσωπικού, καθώς και της συνολικής κρίσης στον τομέα μας, το πρόγραμμα εργασιών της επιβεβαιωτικής γεώτρησης του κοιτάσματος Γλαύκου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2020, θα αναβληθεί για το 2021.

Αν και είναι δύσκολο να κάνουμε συγκεκριμένες προβλέψεις σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι τελικά η οικονομική δραστηριότητα θα επανέλθει, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα μας και στην ανάκαμψη του κλάδου.

Μειώνουμε τα έξοδα
Για να διαχειριστεί τις πρωτοφανείς προκλήσεις της αγοράς, η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι μειώνει σε παγκόσμιο επίπεδο τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2020 κατά 30% (από 33 B$ σε 23 B$), καθώς και τα λειτουργικά έξοδα κατά 15%.

Για την Κύπρο συγκεκριμένα θα δούμε την αναβολή ορισμένων έργων μεγάλων κεφαλαιουχικών δαπανών, αλλά οι βασικές μας δραστηριότητες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες, με αυξημένη προσοχή στη μείωση των εξόδων.

Αλλάζουμε πρακτικές
Έχουμε ήδη εφαρμόσει τροποποιημένες πρακτικές εργασίας, καθώς και βέλτιστες διαδικασίες καθαριότητας εκεί όπου έχουμε παρουσία ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων και των πρατηρίων μας (Esso) στην Κύπρο. Πρωταρχικοί στόχοι της εταιρείας μας είναι η συνέχιση  των επενδύσεων σε έργα που δημιουργούν αξία, η διατήρηση της ρευστότητας και η πληρωμή μερίσματος στους μετόχους μας, καθώς και η βέλτιστη χρήση του δυνατού ισολογισμού μας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω της παρούσας κρίσης.  Oι σημερινές συνθήκες είναι σίγουρα πρωτόγνωρες, αλλά το προσωπικό και οι συνεργάτες μας έχουν την εμπειρία, η επιχείρησή μας έχει το μέγεθος και διαθέτουμε την οικονομική δύναμη να αναδυθούμε πιο δυνατοί από ποτέ μετά από αυτή την κρίση.

Η Κύπρος αντέχει
Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις κρίσεις. Το διαφορετικό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση και για μια εξωστρεφή οικονομία, κάτι που δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις. Όμως, ενώ ο covid-19 είχε σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή αγορά, είμαστε πεπεισμένοι ότι το εμπόριο, οι συγκοινωνίες και οι βιομηχανίες θα ανακάμψουν. Ελπίζω ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2020 και πως η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2021.

Στην πρώτη γραμμή 
Είμαστε περήφανοι που η εταιρεία μας μεγιστοποιεί την παραγωγή προϊόντων, τα οποία είναι κρίσιμα για την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα για τις ανάγκες κοινού, αλλά και εργαζομένων, της πρώτης γραμμής. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η ισοπροπυλική αλκοόλη, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή απολυμαντικών για τα χέρια και το πολυπροπυλένιο, που προορίζεται για προστατευτικές μάσκες και άλλων αναγκών για την προστασία του προσωπικού της πρώτης γραμμής.

Δειτε Επισης

Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα