Σε επίπεδο εταιρειών το μέλλον της «Αφροδίτης»

Μεγάλο στοίχημα τόσο για την οικονομική προοπτική της Κύπρου, την επιχειρηματική πρόοδο της Noble, των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου αλλά και ενίσχυσης του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού «παίκτη» της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί η εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Οι τακτικές επαφές των τελευταίων μηνών μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου έχουν οδηγήσει μέχρι το σημείο όπου Noble και EGAS θα πρέπει να συνεχίσουν τον ώριμο –πλέον- διάλογο. Οι δύο εταιρείας θα πρέπει να συζητήσουν για τις ποσότητες, τη συχνότητα των φορτίων που θα αποστέλλονται από την Κύπρο στην Αίγυπτο και βεβαίως την τιμή αναφορικά με το φυσικό αέριο που βρίσκεται στον πυθμένα του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Καλά ενημερωμένες πηγές του InBusinessNews αναφέρουν πως η συζήτηση ανάμεσα στις δύο εταιρείες έχει ήδη αρχίσει και πριν το τέλος του 2015 θα υπάρχουν ανακοινώσιμες εξελίξεις. Η συμφωνία την οποία Κύπρος, σε πολιτικό επίπεδο, επιδιώκει θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό ότι οι εμπορικά αξιοποιήσιμες ποσότητες του «Αφροδίτη» θα καταλήξουν στις αγορές μέσω Αιγύπτου. Στη γειτονική χώρα λειτουργούν τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου, ενώ η Αίγυπτος το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα υπογραφής εμπορικών συμφωνιών με προμηθευτές φυσικού αερίου. Οι εν λόγω συμφωνίες είναι απόρροια της ραγδαίας αύξησης στην κατανάλωση για εσωτερική χρήση, γεγονός που οδηγεί την Αίγυπτο σε εξασφάλιση φορτίων από γειτονικές –κυρίως- χώρες. Μάλιστα γίνονται εκτιμήσεις για υπογραφή συμβολαίων για ποσότητες φυσικού αερίου και με τη ρωσική Gazprom.

Όταν η συζήτηση οδηγήσει σε υπογραφή τελικής συμφωνίας, η Κύπρος θα πρέπει να εμπλακεί σε διάλογο τόσο με τις εταιρείες όσο και με την Αίγυπτο αναφορικά με τον υποθαλάσσιο αγωγός που θα συνδέει τις δυο χώρες.

Πηγές του InBusinessNews από το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν ότι οι μέχρι στιγμής επαφές αλλά και αυτές που θα γίνουν στο εγγύς μέλλον, έχουν ως στόχο τη διευθέτηση ζητήματα ασφάλειας, διαμοιρασμού κόστους επένδυσης, συνεργασίας σε επίπεδο συντήρησης ή μεγιστοποίησης της εμπορικής συμφωνίας μέσω εισδοχής και τρίτων μελών στη συμφωνία.

Εάν όλα κυλήσουν δίχως απρόοπτα στη βάση εμπορικής συμφωνίας, πολιτικών αναταράξεων ή άλλων απρόβλεπτων εξελίξεων γίνονται εκτιμήσεις για εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο μέχρι το 2018.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024