Μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αναβαθμίζουν τη Λευκωσία

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία έρχονται για να αλλάξουν την εικόνα της Λευκωσίας.

Πιο πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας για την ανέγερση του Κυπριακού Μουσείου.

Την ίδια ώρα, η ανάπλαση της περιοχής του παλιού ΓΣΠ, του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου, ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας και άλλα έργα αναμένεται να βελτιώσουν αισθητά το πρόσωπο της πρωτεύουσας.

  • Νέο Κυπριακό Μουσείο

Έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου, του μεγαλύτερου έργου στον προϋπολογισμό του κράτους, ύψους €144 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: 

Το Μουσείο, συνολικού εμβαδού 30.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων υπογείων), θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 40.000 τ.μ., στον χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου, απέναντι από την Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.


Διαβάστε εδώ: Έπεσαν υπογραφές με «Iacovou-Cyfield» για το νέο Κυπριακό Μουσείο

 

Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500 τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000 τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000 τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000 τ.μ, εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων.

Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι.

 

Στο συμβόλαιο περιλαμβάνονται επίσης εργασίες αποκατάστασης/συντήρησης ενός διατηρητέου κτηρίου και η κατεδάφιση άλλων υφιστάμενων κτηρίων.

Το έργο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture» έναντι ποσού συμβολαίου €143,924,216 περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

  • Ανάπλαση παλιού ΓΣΠ

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την ανάπλαση και πλήρη ανανέωσης ενός ιστορικού γηπέδου της Λευκωσίας.

 

Ανάδοχος του έργου της ριζικής ανακαίνισης του χώρου του παλιού ΓΣΠ είναι η κοινοπραξία Cyfield Construction – Cyfield Development JV.

Διαβάστε εδώ: Με φουλ ρυθμούς η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ (photos)

Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2021, με την παράδοση του έργου να υπολογίζεται τον Νοέμβριο του 2023.

Η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 554 οχημάτων.

 

Θα υπάρχουν 33 χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ, 28 χώροι στάθμευσης για άτομα μειωμένης κινητικότητας (οικογένειες), αλλά και 12 χώροι φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς κατασκευή, με πρόβλεψη για 108 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, καφέ, εστιατόριο, βιβλιοπωλείο, γκαλερί τέχνης, αμφιθέατρο, πλατεία, μικρό καταρράκτη και υδάτινο τοίχο.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα €20 εκατ.

  • Περιμετρικός Λευκωσίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την πρώτη φάση του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, του έργου που αναμένεται να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό χάος στην είσοδο της πόλης.

Την υλοποίηση του έργου τεσσάρων λωρίδων μήκους 7,5 χιλιομέτρων, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, ανέλαβε η Cyfield.

Διαβάστε εδώ: Εντατικές εργασίες στον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας

 

Πέραν των τεσσάρων λωρίδων 7,5 χιλιομέτρων, το έργο περιλαμβάνει επίσης δευτερεύοντες δρόμους περίπου 10 χιλιομέτρων, που συνδέουν το υφιστάμενο δίκτυο, αλλά και δύο διασταυρώσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου με τον αυτοκινητόδρομο, μία διασταύρωση στη Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου με το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και ένα κυκλικό κόμβο στη Λεωφόρο Στροβόλου - Τσερίου.

Η πρώτη φάση, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα €60 εκατ., αφορά το τμήμα από την συμβολή του με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, παρά την Βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου μέχρι την συμβολή του με την Λεωφόρο Στροβόλου/Τσερίου, παρά τη Βιοτεχνική Ζώνη Λακατάμιας.

  • Λεωφόρος Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο

Αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα συμβάλει στην ενσίχυση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας θεωρείται η κατασκευή της λεωφόρου Αλεξανδρουπόλεως, στον Στρόβολο.

Πρόκειται για δρόμο πρωταρχικής σημασίας που θα συνδέει τη λεωφόρο Στροβόλου με τη λεωφόρο Αρχαγγέλου και τμημάτων των οδών Βοσπόρου, Αλεξανδρουπόλεως και Κανάρη.

 

Το μεγαλύτερο όφελος από την κατασκευή του δρόμου, θα προκύψει από την αποσυμφόρηση των οικιστικών περιοχών και των δρόμων στις παρακείμενες γειτονιές του Στροβόλου και ιδιαίτερα στον παλαιό πυρήνα Στροβόλου.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα €12 εκατ.

  • Λεωφόροι Ιπποκράτους, Αργυρουπόλεως και Τσερίου

Στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για τη βελτίωση/κατασκευή των λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως και τμήματος της λεωφόρου Τσερίου και Στροβόλου στη Λακατάμεια και στον Στρόβολο, προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση των οδικών υποδομών στις περιοχές Λακατάμειας και Στροβόλου και τη βελτίωση του οδικού δικτύου για διευκόλυνση όλων των χρηστών του.

 

Θα συνδέσει τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο των Οικοδόμων (παρά το νέο ΓΣΠ) με τον Παρακαμπτήριο Λακατάμειας. Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο κύριος δρόμος που συνδέει το Τσέρι με τον Στρόβολο (λεωφόροι Τσερίου και Στροβόλου).

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δρόμου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας πλάτους 3,25 m, κεντρική νησίδα πλάτους 2,20 m, πεζοδρόμια πλάτους 2 m εκατέρωθεν, λωρίδα πρασίνου πλάτους 1,10 m εκατέρωθεν και ποδηλατόδρομο πλάτους 3 m (πλάτος διατομής 24,5 m) με συνολικό μήκος 6200m περίπου.

Εξάλλου, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων, γέφυρας (με τη μέθοδο μελέτη και κατασκευή) στον ποταμό Καλόγερο, συστήματος οχετών ομβρίων υδάτων, τοποθέτηση υποδομών για εγκατάσταση οδικού φωτισμού, Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, τοπιοτέχνησης και άρδευσης και εγκατάσταση φώτων τροχαίας και φωτοελεγχόμενων διαβάσεων πεζών τύπου Pelican.

Δειτε Επισης

ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής-Τρεμιθούσας
Μείωση 1,57% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Απρίλιο
ΕΒΕ Πάφου: Εντός Μαΐου η επιλογή της αναδόχου εταιρείας για προέκταση λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Πάφο
Συνεχίζει στην προεδρία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων ο Ανδρέας Δημητριάδης
ΕΒΕ Πάφου: Επιτακτική η ανάγκη για δρόμο αερολιμένα-τουριστικής περιοχής Πάφου
Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών