powered by

Το ράλι της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου και η σημασία του

Είθισται να λέγεται ότι η εικόνα μιας οικονομίας αντικατοπτρίζεται στην ισοτιμία του νομίσματος, που την αντιπροσωπεύει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών με την τιμή διαπραγμάτευσης των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Θα αναρωτηθείτε σε τι αποσκοπεί αυτός ο πρόλογος. Η απάντηση είναι απλή, πάντοτε είναι χρήσιμο να επισημαίνεις το αυτονόητο προτού αναπτύξεις οποιαδήποτε σκέψη.

Ερχόμενοι στο δια ταύτα θα επιχειρήσουμε, όπως άλλωστε προδίδει ο τίτλος του άρθρου, να προβούμε σε μια ανασκόπηση της πορείας που διαγράφει η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας μας. Θέτοντας επί τάπητος την εξέλιξη της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου θα δούμε ότι έχει διεξέλθει των σοκ που ακολούθησαν την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία και τους τελευταίους μήνες έχει ανοδική πορεία.

Εάν το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η άνοδος αντιπροσωπεύει την αξία της Τράπεζας τότε η απάντηση είναι «ξεκάθαρα όχι».

Διαβάστε ακόμα:

Το γεγονός όμως ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαπραγματεύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από το €1,60 κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι και σίγουρα λίγοι το ανέμεναν μετά την απόρριψη των προτάσεων εξαγοράς από την Lone Star και την ανακοίνωση του Ταμείου, στα τέλη Αυγούστου, για απόσυρση του ενδιαφέροντός του.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο λίγους μόνο μήνες πίσω όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας απαντούσε αρνητικά στις δύο προτάσεις του επενδυτικού ταμείου θα δούμε ότι οι εκτιμήσεις, τότε, ήθελαν τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να πέφτει.

Στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου οπότε και κυριαρχούσε η είδηση του ενδιαφέροντος της Lone Star η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαπραγματευόταν στο υψηλότερο σημείο, για το 2022, στα €1,43. Η απόσυρση του ενδιαφέροντος του επενδυτικού ταμείου την έσπρωξε προς τα κάτω στα €1,245 την 28η Σεπτεμβρίου. Έκτοτε ξεκίνησε την ανοδική της πορεία και ένα μήνα αργότερα ανέκαμψε πλήρως καθώς στις 25 Οκτωβρίου έκλεινε στα €1,445.

Στις 24 Νοεμβρίου έφτασε να διαπραγματεύεται μεταξύ €1,67 - €1,71 και κατέγραφε αύξηση 55,96% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τρείς μήνες προηγουμένως η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου κατέγραφε αύξηση 31,78% και αύξηση 19,72% σε σύγκριση με ένα μήνα προηγουμένως.

Δεν μπορεί βεβαίως να περάσει στα ψιλά και η εμπιστοσύνη των μετόχων της Τράπεζας. Ενώ το σήριαλ με τη Lone Star βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη δύο εκ των μεγαλομετόχων της, η CarVal Investors και το επενδυτικό ταμείο Senvest Group ενίσχυσαν την παρουσία τους στο μετοχικό της κεφάλαιο αγοράζοντας μετοχές. Εσχάτως προχώρησε σε αγορά μετοχών και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, ο οποίος επίσης αύξησε τη συμμετοχή του στο μετοχικό της κεφάλαιο. 

Τα όσα συμβαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστούν και ως το τέλος μιας δεκαετούς πορείας γεμάτης από βουνά προκλήσεων. Το Έβερεστ των προβλημάτων της Τράπεζας Κύπρου ήταν τα μη εξυπηρετούμενά της δάνεια, τα οποία έχουν μειωθεί από φέτος κάτω του 5% και συγκεκριμένα στο 4,5%. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι κορυφές έχουν χαμηλώσει σε σημείο, που επιτρέπουν πλέον στην Τράπεζα να σχεδιάσει το μέλλον επικεντρωμένη στους πελάτες της και να συζητεί με την Φρανκφούρτη την παραχώρηση μερίσματος στους μετόχους της από το 2023.

Εάν κάνουμε λοιπόν την επαλήθευση θα δούμε ότι η πορεία της μετοχής της Τράπεζας αντανακλά τις επιδόσεις της, τη σοβαρή βελτίωση του ισολογισμού της και ασφαλώς τις προοπτικές της.

Δειτε Επισης

Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinas Finance η Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου-Τι δηλώνει ο Νέαρχος Πετρίδης
Βγαίνει η Ελληνική, ετοιμάζεται να μπει η Eurobank...Πρόθεση για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΚ
Εκτός ΧΑΚ οι μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου
Έδωσε ακόμη 60 εκατ., στα €1.594 εκατ. η συνολική αποπληρωμή της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος
Έπαψε να είναι μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου η Caius Capital LLP-Κάτω από το 3% η συμμετοχή της