Η αντίδραση της ΕΤΥΚ για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Τρ. Κύπρου

Για θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που ενδυναμώνουν τις θέσεις της κάνει λόγο σε εγκύκλιο που κυκλοφόρησε προς τα μέλη της η ΕΤΥΚ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά 10%-15%, η ΕΤΥΚ αναφέρει πως προσπάθεια της συντεχνίας ήταν όπως η επιθυμία αυτή της διοίκησης της τράπεζας εκφραστεί μέσα από ένα σχέδιο και διαδικασία που εφαρμόστηκε την προηγούμενη φορά που κυκλοφόρησε σχέδιο.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, παρ’ όλο που η Διοίκηση της Τράπεζας προτιμούσε κατ’ αρχήν την υλοποίηση Σχεδίου όπως επιθυμεί η Ελληνική Τράπεζα, «σεβόμενη την προσφορά των συναδέλφων, αλλά θέλοντας να τους δώσει και τα οικονομικά μέσα επιβίωσης μετά την αποχώρησή τους, δέχτηκε γι’ άλλη μια φορά να προσφέρει Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης, το οποίο αρχικά ήθελε με μικρότερο ποσό αποζημίωσης».

Όπως υποστηρίζει στην εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ, μέσα από τις αλλεπάλληλες πιέσεις της, και παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της, η τράπεζα την ενημέρωσε ότι δέχθηκε να υιοθετήσει σχέδιο όπως το προηγούμενο, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης τις €200.000.

«Αυτή η εξέλιξη είναι ιστορική και σημαδιακή, έστω και αν η τράπεζα μας δήλωνε ότι αυτό είναι το τελευταίο και δεν θα επαναληφθεί», υπογραμμίζει η συντεχνία. «Το γεγονός αυτό, ιδιαίτερα σήμερα»,  σημειώνει, «είναι μεγάλης σημασίας διότι στέλνει ηχηρά και μεστά μηνύματα σ’ όλους και ιδιαίτερα προς την Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας».

Καταλήγοντας, η ΕΤΥΚ εύχεται το σχέδιο να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα και παρατράγουδα, αφήνοντας ικανοποιημένη, τόσο την διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου όσο και τους ίδιους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Επιπρόσθετα, στην εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ αναφέρεται στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με την Alpha Bank για τα έτη 2019-2022, σημειώνοντας πως είναι στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφηκαν με άλλες τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, AstroBank, κτλ.). Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΥΚ στρέφει τα πυρά της κατά της Ελληνικής Τράπεζας, ισχυριζόμενη ότι αυτό-απομονώθηκε και δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας, εξακολουθώντας «να έχει απόψεις και επιθυμίες εκτός τόπου και χρόνου».

Μάλιστα, η ΕΤΥΚ ισχυρίζεται ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας μεγάλη μερίδα μετόχων εξέφρασε έντονα την αμφισβήτησή της για την ικανότητα και τις επιλογές, τόσο της Διοίκησης της Τράπεζας αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Αυτές οι εξελίξεις», καταλήγει, «ευχόμαστε να προβληματίσουν τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας και να την οδηγήσουν σε πιο ώριμες επιλογές».

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική