Ελληνική: Θέλει νέα συλλογική σύμβαση πριν τον Αύγουστο ο Ο. Gatzke

Στόχος και επιθυμία της Ελληνικής Τράπεζας είναι η σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης με την ΕΤΥΚ, εντός του καλοκαιριού. Αυτό τόνισε στο πλαίσιο ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντησής του με τους δημοσιογράφους ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Oliver Gatzke, επισημαίνοντας πως η μπάλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο γήπεδο του Υπουργείου Εργασίας και δη στην μεσολαβητική προσπάθεια που αναμένεται να εκδηλώσει. 

Υπενθυμίζοντας ότι η τράπεζα ανέστειλε τους πλεονασμούς έπειτα από την απόφαση της ΕΤΥΚ να αναστείλει την απεργία, ο κ. Gatzke, επανέλαβε την αναγκαιότητα μείωσης του εργασιακού κόστους της τραπέζας, τονίζοντας πως πρέπει να μειωθεί ο δείκτης κόστος προς έσοδα στο 50-60%.

Αξίζει να σημειωθεί μάλθστα, πως σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα μείωσης του εργασιακού κόστους, όλες οι τράπεζες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις της Ελληνικής Τράπεζας, όπως αυτό διαφάνηκε σε άτυπη συνάντηση των επικεφαλής τους τις προηγούμενες ημέρες.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα οποία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα της τράπεζας για τη συγκεκριμένη περίοδο ανήλθε στο 81%.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €25,1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022

«Είδατε την παρέμβαση από πολιτικής πλευράς, αλλά και από τον προσωρινό Υπουργό Εργασίας. Πιστεύω ότι πρέπει πρώτα απ' όλα να αναγνωρίσουμε ότι με τον πρόσφατο θάνατο της Υπουργού Εργασίας, τα πράγματα έχουν επιβραδυνθεί. Και πιστεύω ότι όρθα συνέβη, επειδή δεν ήταν κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνουν κινήσεις.

Εμείς από την πρώτη μέρα, και όχι πριν από δύο εβδομάδες, είχαμε πει ότι πρέπει να βρούμε μία λύση και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι είναι καλό που η συντεχνία έχει αναβάλει την απεργία. Εμείς έχουμε αναβάλει κάθε πλεονασμό, που αυτό δεν σημαίνει ότι αποσυρόμαστε, αλλά ότι αν δεν πρέπει, δεν θα το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Gatzke.

Λύση μέχρι τον Αύγουστο

Στόχος της τράπεζας, σύμφωνα με τον Oliver Gatzke, είναι η επίλυση του θέματος μέχρι τον Αύγουστο, καθώς από το Σεπτέμβριο και έπειτα, προκύπτουν πάντα αρκετά άλλα ζητήματα που καλείται το τραπεζικό σύστημα να επιλύσει.

«Ειλικρινά ελπίζω να έχουμε βρει κάποια λύση μέχρι τον Αύγουστο, επειδή η ατζέντα το Σεπτέμβριο έχει άλλα θέματα», υπέδειξε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Gatzke, το τελευταίο 10ήμερο δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο. Η τράπεζα, στο παρόν στάδιο, αναμένει πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και βρίσκεται εν αναμονή της πολιτικής απόφασης για το κατά πόσο θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη υπουργού Εργασίας ο Γιάννης Καρούσος ή θα διοριστεί κάποιο άλλο πρόσωπο. 

«Είμαστε στο στάδιο της διαμεσολάβησης, το οποίο έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και εγώ αναμένω μία ανακοίνωση αν θα συνεχίσει ο προσωρινός Υπουργός σε αυτή τη θέση, ή αν θα υπάρξει κάποιος άλλος που θα αναλάβει. Και με κάθε σεβασμό, πρέπει να περιμένουμε, για αυτό δεν υπήρξε κάποια συζήτηση το τελευταίο 10ήμερο», σχολίασε.

Μείωση του κόστους

Όσον αφορά το περιεχόμενο της νέας σύμβασης, ο επικεφαλής της Ελληνικής Τράπεζας, επανέλαβε τις θέσεις του. «Πάντα λέγαμε ότι ο κύριος στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία νέα συλλογική συμφωνία. Είναι ο νούμερο ένα στόχος. Αυτό που θέλουμε όμως είναι να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μία νέα συλλογική συμφωνία, η οποία θα επιλύει τα τραπεζικά ζητήματα από άποψης κόστους. Πρέπει να μειώσουμε το δείκτη κόστους προς έσοδα στο 50-60%. Αυτό είναι που πρέπει να πετύχουμε, που σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τη βάση κόστους μας, πάνω από 50 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3-4 χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι η συζήτηση των θεμάτων των αυτόματων αυξήσεων μισθών, η συνεισφορά της τράπεζας στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ, στο ταμείο προνοίας και στο ταμείο ευημερίας, στον αριθμό του προσωπικού της τράπεζας, καθώς στο ύψος μιας αποζημίωσης σε περίπτωση σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

«Η θέση μου είναι πως αν βρούμε λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα, τότε μπορούμε να αποφύγουμε τους πλεονασμούς», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «αποζημιώσεις ύψους €200.000 είναι πάρα πολλά και ότι πρέπει να βρούμε ένα πιο λογικό ύψος ποσού. Αλλά όλα αυτά συνδέονται».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «ο κύριος μου στόχος δεν είναι να πάμε για πλεονασμούς κάτω από την ομπρέλα του νόμου. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι νέα συλλογική συμφωνία με καλύτερους όρους. Υποθέτουμε ότι θα βρούμε μία συμφωνία με την συντεχνία, που θα αποσοβήσει τους πλεονασμούς. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε πληρωμές σε αυτούς που φεύγουν, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο που έχουμε δει σε άλλες τράπεζες. Έχουμε όλη την καλή θέληση να βρούμε μία συμφωνία», επανέλαβε, και πρόσθεσε πως «έχουμε αναβάλει τους πλεονασμούς, εφόσον συζητούμε για το ποιος θα αναλάβει την διαμεσολάβηση».

Η αύξηση των επιτοκίων 

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία και τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας εξέφρασε την εκτίμηση πως οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των βασικών της επιτοκίων θα επηρεάσoυν την Κύπρο με χρονοκαθυστέρηση. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο τα βασικά της επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης και θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο που θα φέρει τα επιτόκια τουλάχιστον στο 0%.

Ο κ. Gatzke εξήγησε ότι η πλειοψηφία των δανειστικών επιτοκίων (περίπου το 70%) στην Κύπρο βασίζονται στο βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και όχι στο Euribor, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από την ΕΚΤ.

«Θα υπάρξει χρονοκαθυστέρηση διότι τα δανειστικά επιτόκια συνδέονται με το βασικό επιτόκιο (της ΚΤΚ, που καθορίζονται από το κόστος των καταθέσεων για όλο το τραπεζικό σύστημα)», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα αρχίσουμε να εξετάζουμε μια μικρή αύξηση των δανειστικών επιτοκίων λόγω της αύξησης του ρίσκου.

Όσον αφορά τα επικτόκια των καταθέσεων, σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων συνδέεται με την πολύ υψηλή ρευστότητα που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα.

«Καθώς υπάρχει πολλή ρευστότητα θα διατηρήσουμε τα (υφιστάμενα) επιτόκια», είπε.

Πάντως ο Γερμανός ΑΕΔ της Ελληνικής, σημείωσε ότι μετά και την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η τράπεζα ματαιώνει τα σχέδια που είχε για επιβολή τέλους καταθέσεων σε καταθέσεις νοικοκυριών πέραν των €100.000.

«Ήμασταν πολύ κοντά στην επιβολή τέλους καταθέσεων στα νοικοκυριά τον Ιούλιο του 2022. Αλλά αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε με αυτό λόγω της αλλαγής στο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων. Σίγουρα δεν θα επιβάλομε αρνητικά επιτόκια», είπε.

Όσον αφορά τις εταιρικές καταθέσεις, ο κ. Gatzke δεν ήταν τόσο συγκεκριμένος, καθώς το θέμα συνδέεται με την υπερβάλλουσα ρευστότητα. «Σε κάποια στιγμή θα εξετάσουμε πότε θα επιστρέψουμε στο μηδέν όσον αφορά τις εταιρικές καταθέσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου, είπε βάσει των εκτιμήσεων αν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ πάει στο 1% θα έχει κέρδος €75 με €90 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα χρεώνεται από την ΕΚΤ 0,5% για κατάθεση της ρευστότητάς τους.

Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία σε σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό και τις συνεχόμενες ανατιμήσεις, εκτιμώντας ότι θα επιβραδύνουν τον νέο δανεισμό.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε πως υπάρχει μεν ο κίνδυνος νέων αθετήσεων δανειακών υποχρεώσεων, αλλά πρόσθεσε ο κίνδυνος αθέτησης των δανείων της τράπεζας είναι πολύ χαμηλός λόγω της αυστηρής πολιτικής που διέπει την παραχώρηση δανείων.

Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, ο Oliver Gatzke εκτίμησε πως δεν αναμένεται ύφεση για το 2022, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά για την πορεία του 2023.

Δειτε Επισης

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)