Πληρώθηκαν κανονικά οι δόσεις τον Ιανουάριο

Στην κανονικότητα επέστρεψαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Ιανουάριο καταβάλλοντας στην ώρα τους τις δόσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, μετά από 9 μήνες που πάγωσαν τις πληρωμές τους. Το γεγονός ότι μπήκαν σε κανονικούς ρυθμούς οι πελάτες τους με τη λήξη του μορατόριουμ, έδωσε μια νότα αισιοδοξίας στα τραπεζικά επιτελεία ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο μεγάλο κύμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, κάτι που φαινόταν ή και φαίνεται ακόμα αρκετά πιθανό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», τόσο από την Τράπεζα Κύπρου όσο και από την Ελληνική, ήταν μια απρόσμενα θετική εξέλιξη η ανταπόκριση των πελατών να αρχίσουν να αποπληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Ωστόσο, θα πρέπει να κρατούμε μικρό καλάθι, γιατί είναι μόνο ένας μήνας μετά την άρση της αναστολής.

Πηγές της Ελληνικής που επικαλείται το δημοσίευμα, η προεργασία που έγινε για να διευκολύνουν τους πελάτες τους με σχέδια αναδιαρθρώσεων, επειδή δεν θα μπορούσαν να επανέλθουν στην κανονική ροή πληρωμών, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, βοήθησαν τους δανειζόμενους.

Τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την 1η Φεβρουαρίου 2021 είναι λιγότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ σε σχέση με τους δανειζόμενους που προέρχονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο και είναι σε αναστολή εργασιών περίπου ένα χρόνο, δεν φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι είναι κυρίως ξένοι που δεν έχουν δάνεια στην Κύπρο ή είναι προσωπικό νεαρής ηλικίας που ακόμη δεν έχουν δανειακά ανοίγματα στις τράπεζες. Στις περιπτώσεις Κυπρίων εργαζομένων, είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, 50 και άνω.

Παρόλο που για πολλού κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας ο Ιανουάριος ήταν μήνας lockdown, εντούτοις η εικόνα είναι θετική και από την Τράπεζα Κύπρου με τις προληπτικές κινήσεις που έγιναν από το καλοκαίρι και μετά με τους πελάτες τους, με προσφορά λύσεων αναδιαρθρώσεων, έχουν πιάσει τόπο. Σχετικά με το πόσοι θέλησαν να επωφεληθούν από την επέκταση του μορατόριουμ δόσεων με ανώτατο όριο την συμπλήρωση 9 μηνών, τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν πολλές περιπτώσεις, λόγω του ότι το χρονικό διάστημα των 9 μηνών για τους περισσότερους εξαντλήθηκε.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου