Ελληνική: 16 υποψήφιοι αναζητούν θέση στο νέο ΔΣ

Τα μάτια στραμμένα στην Ελληνική Τράπεζα είναι την Τετάρτη 28 Αυγούστου, καθώς στις 11:30 πραγματοποιείται η Ετήσια Γενική Συνέλευση του τραπεζικού ιδρύματος.

Μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Youssef A. Nasr και του John Charles Chrystal για εκλογή ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και την προσθήκη στη λίστα των υποψηφίων του Χρίστου Θεμιστοκλέους, ο οποίος προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος, πλέον οι υποψήφιοι για το ΔΣ της Ελληνικής ανέρχονται στους 16.

Για τους 16 υποψηφίους υπάρχουν μόνο 13 θέσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των εποπτικών αρχών, τουλάχιστον οι 7 σύμβουλοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και το μέγιστο οι 6 ως μη ανεξάρτητοι.

Διαβάστε ακόμα: Τράπεζα Κύπρου: Πώλησε ακίνητα αξίας €92 εκατ. σε ένα εξάμηνο

Τα φαβορί
Ανάμεσα στους μη ανεξάρτητους συμβούλους προτείνονται οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι του Ομίλου, δηλαδή ο CEO της Ελληνικής, Ιωάννης Μάτσης, ο CFO της Τράπεζας, Lars Kramer, καθώς και οι David Whalen Bonanno που εκπροσωπεί την Third Point, η Μαριάννα Παντελίδου που εκπροσωπεί την Wargaming, ο Kristofer Richard Kraus που εκπροσωπεί την Pimco και ο Μάριος Μαραθεύτης που εκπροσωπεί την Δήμητρα Επενδυτική.  

Όπως είχε γράψει το InBusinessNews, τα συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να εκλεγούν στο νέο ΔΣ της Ελληνικής.

 

Πιο αναλυτικά, ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης θα τεθεί η επανεκλογή των ακόλουθων συμβούλων, με ξεχωριστή ψηφοφορία:
1. Stephen John Albutt (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
2. David Whalen Bonanno (προτείνεται ως μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
3. Δημήτριος Ευσταθίου (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
4. Ειρένα Α. Γεωργιάδου (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
5. Lars Kramer (προτείνεται ως εκτελεστικός σύμβουλος),
6. Kristofer Richard Kraus (προτείνεται ως μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
7. Ιωάννης Α. Μάτσης (προτείνεται ως εκτελεστικός σύμβουλος),
8. Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου (προτείνεται ως μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
9. Δρ. Ευριπίδης Α. Πολυκάρπου (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
10. Andrew Charles Wynn (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος).

Παράλληλα, στην ατζέντα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας βρίσκεται η εκλογή των ακολούθων προσώπων στο αξίωμα του συμβούλου της Τράπεζας: 
11. Zion Bahloul (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
12. Marco Comastri (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
13. Ιωάννης Γεωργούλας (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
14. Μάριος Μαραθεύτης (προτείνεται ως μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
15. Κυριακή Πηλιά (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος),
16. Χρίστος Θεμιστοκλέους (προτείνεται ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός σύμβουλος).

Διαβάστε ακόμα: Τζον Χούρικαν: Πώς ανέστησε σε 6 χρόνια την Τράπεζα Κύπρου

Οι αμοιβές και τα κίνητρα στους εργαζόμενους
Εκτός από τη μελέτη και έγκριση της έκθεσης διαχείρισης για το 2018, των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης των ελεγκτών για το 2018, η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει την έκθεση πολιτικής αμοιβών για το έτος 2018 και να καθορίσει την αμοιβής των μελών του διοικητικού συμβουλίου για το 2019 στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.
Σημειώνεται ότι προτείνεται όπως οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου για το έτος 2019 παραμείνουν οι ίδιες όπως είχαν καθοριστεί για το έτος 2018 από την ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2018.

Εξάλλου, ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης θα τεθεί η πρόταση για καθιέρωση ενός σχεδίου παροχής κινήτρων εργοδοτουμένων, συµπεριλαµβανοµένων, χωρίς περιορισµό, των εκτελεστικών µελών του Διοικητικού Συµβουλίου της Τράπεζας

Παράλληλα, η Τράπεζα αναζητά την έγκριση των µετόχων, αναφορικά µε την αύξηση της µέγιστης αναλογίας µεταξύ της σταθερής και µεταβλητής συνιστώσας των αποδοχών των εργοδοτουµένων της Τράπεζας, στο 100% της σταθερής συνιστώσας τέτοιας αµοιβής.

Με κέρδη €14,9 εκατ. και προετοιμασία για πώληση ΜΕΧ
Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά τη φορολογία  €14,9 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με κέρδη €28,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2018, συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας.
 
Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 και το τέταρτο τρίμηνο του 2018 τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν μείωση 48% και 38% αντίστοιχα, που αποδίδεται στα κέρδη από πώληση ομολόγων 18 εκ. το α’ τρίμηνο του 2018 και στις αυξημένες προβλέψεις (€20,1 εκ α’ τρίμηνο 19 έναντι €11,7 εκ δ’ τρίμηνο 18 και αντιλογισμό προβλέψεων το α’ τρίμηνο του 2018).

Όπως είχε τονίσει ο Ανώτατος Εκτελεστικούς Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, η απόκτηση των εργασιών της ΣΚΤ και η ταυτόχρονη μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό και στο επιχειρηματικό μοντέλο καθιέρωσε την Ελληνική Τράπεζα ως την ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη τράπεζα της Κύπρου, προστατεύοντας τις καταθέσεις, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους μας και παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες άριστης ποιότητας για τους πελάτες μας,
 
Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, η τράπεζα επικεντρώνεται πλέον στη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ισολογισμού της βελτιώνοντας την έκθεσή της στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ). «Η επένδυσή μας στην APS, για την  ανεξάρτητη διαχείριση των δανείων, αποδίδει καρπούς, είπε.
 
Αναφορικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης των συστημάτων, ο κ. Μάτσης σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο»«, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, πριν από το τέλος του 2019.

Την ίδια ώρα, η τράπεζα φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ), ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να διορίσει διεθνείς συμβούλους, περιλαμβανομένων επενδυτικών τραπεζών και χρηματοοικονομικών επενδυτών, για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης ΜΕΧ με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς της στόχους.
 
Όπως είχε αναφερθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019, «το στάδιο προετοιμασίας θα περιλαμβάνει τον ορισμό του χαρτοφυλακίου ΜΕΧ, την αξιολόγηση των εξασφαλίσεων με ακίνητα, την αποκατάσταση των δεδομένων και την ενίσχυση των δεδομένων (datatapes), τις μερίδες πληροφοριών των δανειοληπτών, τη νομική δέουσα επιμέλεια και τις επιλογές διαμόρφωσης συναλλαγών».
 
Εξάλλου, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ανήλθαν στα €2.477 εκ. εκατ. στο τέλος Μαρτίου 2019, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σύγκριση με €2.474 εκ. στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2018 και αντιστοιχούσαν στο 32,6% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου (32,4% δ’ τρίμηνο 2018), ενώ εξαιρουμένης της Συμφωνίας Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στο 26,5%.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP