Τζον Χούρικαν: Πώς ανέστησε σε 6 χρόνια την Τράπεζα Κύπρου

22 Οκτωβρίου του 2013. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο είχε να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς του κουρέματος καταθέσεων, της πώλησης των υποκαταστημάτων της Τράπεζας και του μεγάλου ύψους των «κόκκινων» δανείων αποφασίζει το διορισμό στη θέση του CEO, του Ιρλανδού τραπεζίτη John Patrick Hourican.
 
Η ανακοίνωση του διορισμού του νεαρού τραπεζίτη αντιμετωπίστηκε από αρκετούς με προβληματισμό, καθώς είχε εργαστεί προηγουμένως  στην Royal Bank of Scotland απο το 1997 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 και ήταν Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής Αγορών και Διεθνούς Τραπεζικής.
 
Διαβάστε ακόμα: Ελληνική: 17 υποψήφιοι αναζητούν θέση στο νέο ΔΣ
 
Είχε αποχωρήσει από την τράπεζα, όταν ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor, χωρίς ωστόσο να εμπλέκεται στην όλη υπόθεση, όπως ανακοίνωσε η Royal Bank of Scotland.

Φεύγοντας έλαβε ποσό 700.000 στερλινών, αλλά απαρνήθηκε το μπόνους μετοχών αξίας πέντε εκατομμυρίων που δικαιούτο. Είχε, πάντως, συμβάλει σημαντικά στην αναδιάρθρωση της Royal Bank of Scotland, η οποία χρειάστηκε κρατική στήριξη από τη Βρετανία, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με ποσό 45 δισεκατομμυρίων στερλινών. 
 
Διαβάστε ακόμα: Τράπεζα Κύπρου: Πώλησε ακίνητα αξίας €92 εκατ. σε ένα εξάμηνο

Οι πρώτες του δηλώσεις
Τις πρώτες του δηλώσεις, οι οποίες ήταν λακωνικές με την ανάληψη των καθηκόντων του τις έκανε στους Financial Times. «Η ευκαιρία να κάνω πραγματική διαφορά όχι μόνο στην τράπεζα, αλλά στη χώρα συνολικά είναι μια σημαντικά ενδιαφέρουσα πρόκληση. Ο διορισμός μου είναι αορίστου διάρκειας, αλλά προσωπικά προσβλέπω σε έναν ορίζοντα τριών με πέντε ετών που περιλαμβάνει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της τράπεζας», είχε τονίσει.
 
Διαβάστε ακόμα: Στις 19 Σεπτεμβρίου το «The Cyprus Headquartering and Funds Summit Mumbai»

Τι όμως πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Χούρικαν
 
-5 Ιανουαρίου 2017 Εξόφληση ELA. Ο ELA είχε ανέλθει στο υψηλότερο του επίπεδο των €11,40 δισεκατομμυρίων τον Απρίλιο του 2013 κατάφερε στις 5 Ιανουαρίου του 2017 να προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση του.Από το 2016 μέχρι τις πρώτες μέρες του 2017 η Τράπεζα Κύπρου είχε αποπληρώσει ELA, ύψους €3,8 δισεκατομμυρίων.

-19 Ιανουαρίου 2017 η Τράπεζα Κύπρου είδε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια είδε τους τίτλους των μετοχών της να εισάγονται στο London Stock Exchange.

-Ιούνιος 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση περίπου €2.7 δις  ΜΕΔ (Project Helix), με θετική επίδραση 140 μ.β. στους κεφαλαιακούς δείκτες.

-Ιούνιος 2019, συμφωνήθηκε η πώληση της μειοψηφικής συμμετοχής  στη CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd (CNP).

-Μείωσε κόκκινα δάνεια από €15 δις που παρέλαβε σε €4,3 δις το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014, κατάφερε να μειώσει τα ΜΕΔ κατά 71% σε €4.3 δις που καλύπτονται με πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους 50%. Συνολικά, πέτυχε με την ομάδα του να μειώσουν τα ΜΕΔ κατά €10.7 δις από το 2014, εκ των οποίων τα €8 δις αφορούν οργανική μείωση.
 
Αν δει κάποιος πάντως σφαιρικά το έργο του κ. Χούρικαν αυτό που μπορεί να πει, είναι ότι σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό του Συγκροτήματος, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για τον διάδοχο του, Πανίκο Νικολάου, καθώς οι προκλήσεις παραμένουν.

Tι παραδίδει
-Η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει καλή. Στις 30 Ιουνίου 2019 ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) (με μεταβατικές διατάξεις αναφορικά με το ΔΠΧΑ 9) ανήλθε σε 15.2% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 18.1%, αναπροσαρμοσμένοι για την πώληση της επένδυσης στη CNP, σημαντικά πιο πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις.

-Οι καταθέσεις παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα και το κόστος των καταθέσεων μειώθηκε κατά 8 μ.β. Συνολικά, το κόστος των καταθέσεων μειώθηκε κατά 52 μ.β. από τον Ιανουάριο 2018.

-Κατά το β’ τρίμηνο 2019, ο νέος δανεισμός αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε €548 εκατ., στηρίζοντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας.

-Συνολικά, στο α’ εξάμηνο 2019 παραχωρήθηκαν νέα δάνεια ύψους €1.1 δις σε πελάτες στην Κύπρο. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στο τέλος του τριμήνου ανήλθε σε 67%.

-Η Τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί με σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας, το οποίο στο τέλος του β΄ τριμήνου ανήλθε σε €3.8 δις.

-Κατά το β’ τρίμηνο του έτους, το Συγκρότημα κατέγραψε συνολικά έσοδα ύψους €177 εκατ. και θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα ύψους €72 εκατ.

-Τα οργανικά κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €21 εκατ., εξαιρουμένης της επίδρασης του Project Helix και της πώλησης της επένδυσης στη CNP.

-Τα κέρδη μετά τη φορολογία, περιλαμβανομένης της καθαρής ζημιάς από την πώληση της επένδυσης μας στη CNP ύψους €23 εκατ., ανήλθαν σε €2 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2019. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο ανήλθαν σε €97 εκατ.


Tελευταίες δηλώσεις
Ο ίδιος πάντως δήλωσε  εξαιρετικά περήφανος για την πρόοδο που σημείωσε η Τράπεζα από τα τέλη του 2013. «Η Τράπεζα ανακτά την ισχυρή της θέση μέσω μιας πειθαρχημένης προσέγγισης για τη βελτίωση του ισολογισμού και την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων. Είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την ενίσχυση της Κυπριακής οικονομίας, η οποία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3.3% κατά το α’ εξάμηνο του έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι ο νέος μας Διευθύνων Σύμβουλος, Πανίκος Νικολάου, με τον οποίο συνεργάστηκα στενά για αρκετά χρόνια, θα οδηγήσει με δυναμισμό την Τράπεζα στο επόμενο της κεφάλαιο. Είμαι βέβαιος ότι η Διεύθυνση θα παραμείνει επικεντρωμένη ώστε να καταστήσει την Τράπεζα έναν πιο ισχυρό, πιο ασφαλή οργανισμό, επικεντρωμένο στο μέλλον», ανέφερε ο Ιρλανδός τραπεζίτης ο οποίος στο Συγκρότημα είχε ετήσιες απολαβές €1,7 εκατ.

Ο Ιρλανδός τραπεζίτης μετά την αποχώρηση του, θα αναλάβει επικεφαλής της εταιρείας παροχής καταναλωτικών πιστώσεων New Day.
 
Οι προκλήσεις του νέου CEO
Πάντως ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει μεταξύ άλλων να διαχειριστεί το μεγάλο απόθεμα ακινήτων που έχει συσσωρεύσει η Τράπεζα στον ισολογισμό της από τις ανταλλαγές χρέους. Επίσης σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να διαχειριστεί την περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην τράπεζα.
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)