EFAMA: H Κύπρος έχει μέλλον για τα funds

Θετικά μηνύματα για το fund industry της Κύπρου από τους συμμετέχοντες στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαχείρισης Κεφαλαίων και Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA) που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό (21-23 Ιουνίου) όπου τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος διαθέτει μέλλον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων στο βαθμό που είναι αναπτυγμένος και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα:
Όλες οι λεπτομέρειες του deal Ελληνικής-ΣΚΤ
Και η Pimco στην αύξηση κεφαλαίου

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σύνεδροι έμειναν υπερευχαριστημένοι τόσο από τον χώρο που πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, αλλά και από την φιλοξενία που είχαν τύχει από τον CIFA.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews, o πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης για την πλειονότητα των συνέδρων ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν την Κύπρο και «για μας ήταν πολύ σημαντικό να έρθουν στην Κύπρο αντιπρόσωποι μεγάλων οργανισμών οι οποίοι έχουν εκφρασθεί πολύ θετικά όσον αφορά το περιβάλλον που έχουν βρει. Παρουσιάστηκε η Κύπρος, τόσο η γενική της εικόνα, ενώ προβλήθηκε και το φιλμάκι του CIPA όπου ξένοι επενδυτές μιλούν για το πώς βλέπουν την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό. Από την πλευρά μας ως CIFA, αναπτύξαμε τα θέματα που αφορούν τα επενδυτικά ταμεία στην Κύπρο, τις νομοθεσίες που υπάρχουν καθώς επίσης και για τις νομοθεσίες που έχουν δρομολογηθεί προς ψήφιση. Πιστεύουν και έχουν δώσει θετικά μηνύματα ότι έχουμε το μέλλον μπροστά μας για να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας στο βαθμό που είναι αναπτυγμένος και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό είναι πολύ θετικό στο τέλος της ημέρας».

Σημειώνεται πως οι εργασίες της ΕΓΣ του EFAMA ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και όπως λέχθηκε δια στόματος των υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΣ του EFAMΑ, πρόκειται για  μια από τις καλύτερες ΕΓΣ που έχει διοργανώσει ο EFAMA και έδωσαν τα εύσημα στον CIFA και στο ΔΣ, τόσο στον πρόεδρο του CIFA Άγγελο Γρηγοριάδη όσο και στο μέλος του ΔΣ του CIFA Μάριο Ταννούση ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στις συνεδριάσεις του ΔΣ του EFAMA.

Στην ΕΓΣ εγκρίθηκε η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του EFAMA  για το 2017, ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου, ενώ συζητήθηκαν και θέματα εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θέματα προώθησης των ταμείων.

Διαβάστε ακόμα:
Βρετανοί και άλλοι ψάχνουν το δυσεύρετο χαλλούμι
Twitter-o-μαχίες με φόντο την έκθεση PIMCO για ΣΚΤ

Αναφορά έγινε και στο θέμα προώθησης του European Personal Pension Fund (Ευρωπαϊκό Ταμείο Προνοίας). Για το εν λόγω θέμα, σημειώνεται πως καταβάλλονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές ώστε να γίνει αποδεκτό η σύσταση των European Personal Pension Product να γίνει υπό την μορφή επενδυτικού ταμείου το οποίο θα διαχειρίζεται ένας μεγάλος διαχειριστής. Όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και αρχές του 2019, αν όλα πάνε καλά, θα μπορεί να λανσαριστεί στην αγορά.  Η σύσταση τέτοιων ταμείων αναμένεται να υποβοηθήσουν τα συστήματα ων κοινωνικών ασφαλίσεων των χωρών, καθώς ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να προσφεύγει με δική του βούληση για συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών του απολαβών και η συνεισφορά θα συνεχίζεται να καταβάλλεται ανεξαρτήτως ευρωπαϊκής χώρας επιλέξει να εργαστεί. Εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερος ανταγωνισμός, περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη απόδοση.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί πως στο πλαίσιο των εργασιών της ΕΓΣ του EFAMA περάστηκε το μήνυμα πως η Κύπρος διαθέτει όλα τα εχέγγυα στην οποίαν μπορεί να επενδύσει κανείς στον τομέα επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ λέχθηκε πως η Κύπρος πλέον θα πρέπει να προωθήσει περισσότερο το fund industry εκτός συνόρων καθώς υπάρχει το πλαίσιο , υπάρχουν οι παροχείς υπηρεσιών και είναι μια ευρωπαϊκή δικαιοδοσία.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά