Βρετανοί και άλλοι ψάχνουν το δυσεύρετο χαλλούμι

Μεγαλύτερη ζήτηση από την προβλεπόμενη διαπιστώνεται για το κυπριακό χαλλούμι, κυρίως στη Βρετανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε ακόμα:
Όλες οι λεπτομέρειες του deal Ελληνικής-ΣΚΤ
Και η Pimco στην αύξηση κεφαλαίου

Η υφιστάμενη παραγωγή χαλλουμιού και ιδιαίτερα η έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των αλυσίδων και καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αιτία της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης είναι οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και δημιουργούν την ανάγκη για μπάρμπεκιου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αρκετοί αγοραστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την έλλειψη χαλλουμιού η την εξάντλησή του από τα ράφια ορισμένων συγκεκριμένων υπεραγορών.

Έπεσαν έξω στις προβλέψεις
Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Γιώργος Πέτρου, αν και παρουσιάζονται όντως κάποιες ελλείψεις σε ορισμένα καταστήματα της Βρετανίας, η οποία αποτελεί την κύρια εξαγωγική αγορά του κυπριακού χαλλουμιού, εντούτοις το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό, όπως παρουσιάζεται.

«Υπάρχει πραγματικά έλλειψη γάλακτος που θα μπορεί να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση, ενώ επικρατεί σοβαρός προβληματισμός μεταξύ των τυροκόμων, επειδή οι τωρινές καιρικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία), μείωσαν την παραγωγή γάλακτος», τόνισε ο κ. Πέτρου, εξηγώντας ότι η υποχρεωτική ποσόστωση με 20% αιγοπρόβειο γάλα στο χαλλούμι οδηγεί αναπόφευκτα στον περιορισμό της παραγωγής.

Σύμμαχος ο καλός καιρός
Πρόσθεσε ακόμα ότι η ζήτηση που υπάρχει είναι μεγαλύτερη από ό, τι προβλέφθηκε από τους πελάτες του εξωτερικού, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη ώθησαν πολλούς να ξεκινήσουν τα μπάρμπεκιου.

«Οι ψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων τριών μηνών και τα μπάρμπεκιου είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία οι πωλήσεις του χαλλουμιού, με αποτέλεσμα κάποιες από τις αλυσίδες να πέσουν έξω στις παραγγελίες τους και τα ράφια τους να μείνουν χωρίς χαλλούμι», επεσήμανε ο κ. Πέτρου.

Διαβάστε ακόμα: 
EFAMA: H Κύπρος έχει μέλλον για τα funds
Twitter-o-μαχίες με φόντο την έκθεση PIMCO για ΣΚΤ

Πιέζουν για αύξηση παραγωγής
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τυροκόμοι υποχρεώθηκαν να στείλουν χαλλούμια στη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αεροπορικώς, και όχι με πλοία, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται πιέσεις στους αιγοπροβατοτρόφους για αύξηση της παραγωγής, χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι εφικτό.

«Παρόλο που πιέζουμε για αύξηση της παραγωγής, ωστόσο είναι δύσκολα τα πράγματα, καθώς το κράτος είναι αυτό που θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι ποσότητες που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες τα επόμενα 4-5 χρόνια, αλλά και τις απαιτήσεις για 51% αιγοπρόβειο γάλα στο χαλλούμι, θα πρέπει να είναι τριπλάσιες από τις σημερινές, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την αναμενόμενη μελλοντική μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση των εξαγωγών.

Στη Βρετανία το 45%
Σημειώνεται ότι τα €156 εκατ. άγγιξαν οι εξαγωγές χαλλουμιού το 2017 έναντι €130 εκατ. το 2016, καταγράφοντας αύξηση €25 εκατ. ή 20%.

Σχεδόν το 45% των εξαγωγών χαλλουμιού ή €67,8 εκατ. έφτασαν στη Βρετανία. Ακολουθούν η Σουηδία με €25,3 εκατ., η Γερμανία με €12 εκατ., η Αυστραλία με €10,7 εκατ., όπως επίσης και η Αυστρία με €6,9 εκατ. 

Οι τόνοι χαλλουμιού που εξήχθησαν το 2017 έφτασαν τους 23430 (23,430,590 κιλά) σε σχέση με 19497 τόνους (19,497,759 κιλά) το 2016.

Το κυπριακό χαλλούμι φτάνει σε περίπου 44 χώρες.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe