Twitter-o-μαχίες με φόντο την έκθεση PIMCO για ΣΚΤ

Φωτιά πήρε το twitter με τους Σωφρόνη Κληρίδη και Πανίκο Δημητριάδη να διασταυρώνον τα ξίφη τους με αφορμή την έκθεση της PIMCO του 2013 για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο και την ερευνητική επιτροπή που αναμένεται να διοριστεί για να εξετάσει τον Συνεργατισμό.

Αφορμή αποτέλεσε η ανάρτηση του καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνη Κληρίδη ο οποίος διερωτήθηκε πως η PIMCO έπεσε τόσο έξω για τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να αποτελέσει ένα από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν την ερευνητική επιτροπή. Έκανε, επίσης, αναφορά στην έκθεση της PIMCO αρχές του 2013 η οποία έδειξε κεφαλαιακές ανάγκες €7,8 δις στο δυσμενές σενάριο για Τρ. Κύπρου και Λαϊκή, ενώ τελικά απαιτήθηκαν €9,4 δις το 2013, συν ακόμα €1 δις από ιδιωτικούς πόρους το 2014. Σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό η έκθεση επισήμαινε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν μόλις €589 εκατ., ενώ χρειάστηκαν €1,5 δις το 2013, ακόμα €175 εκατ. το 2015, και +€3,5 δις το 2018.

Άμεση ήταν η απάντηση του πρώτη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητρίαδη ο οποίος ανέφερε στον κ. Κληρίδη ότι κάνει λάθος, διότι, όπως είπε, η PIMCO είχε εκτιμήσει ανάγκες μέχρι το 2015, όχι το 2018. Μέχρι το 2015, ο Συνεργατισμός χρειάστηκε ακόμη €150 εκατ., ενώ η Τράπεζα Κύπρου ακόμη €1 δις, για να περάσουν τα στρες τεστ της ΕΚΤ τα οποία διενεργήθηκαν το 2014. Τίποτα άλλο, υπογράμμισε, δεν χρειάστηκαν μέχρι το τέλος του 2015.

«Μα οι ζημιές που προέκυψαν σήμερα είναι από το ίδιο ουσιαστικά χαρτοφυλάκιο που αποτιμήθηκε το 2013 και το 2015. Άρα ή έγινε λάθος αποτίμηση τότε, ή κάτι άλλαξε δραματικά μετά το 2015. Ακούστηκαν διάφορες εξηγήσεις εδώ. Για αυτό χρειάζεται έρευνα», απάντησε ο κ. Κληρίδης στην ανάρτηση του κ. Δημητριάδη.
Ο Πανίκος Δημητριάδης θέλησε να δώσει πολιτική χροιά στη συζήτηση λέγοντας πως «Μου φαίνεται προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Η Κομισιόν είναι ξεκάθαρη, όπως και η έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υπήρξε κακή διαχείριση. Η έρευνα και τα νέα παραμύθια περί PIMCO, είναι μια φτηνή προσπάθεια να μην αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες».

«Πώς έφτασες στο συμπέρασμα ότι προσπαθώ να δικαιολογήσω κάτι; Αυθαίρετο και ατυχές. Ελπίζω η ερευνητική επιτροπή να ζητήσει τις απόψεις σου», ήταν η απάντηση του Σωφρόνη Κληρίδη.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές