Η εξάρτηση από Citi και New York Mellon

Ενώ οι πιέσεις προς το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζονται σε διεθνές επίπεδο και κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν ως ανταποκρίτριες των κυπριακών για συναλλαγές σε δολάριο, συνεχίζουν να μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Συγκεκριμένα, μόνο δύο είναι οι ξένες μεγάλες τράπεζες που παρέχουν υπηρεσίες ανταποκρίτριας τράπεζας στην Κύπρο. Πρόκειται για την CITIBANK N.A. με έδρα τη Νέα Υόρκη που παρέχει υπηρεσίες σε Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και RCB Bank και για την Bank of New York Mellon που παρέχει υπηρεσίες σε Τράπεζα Κύπρου και Eurobank Cyprus. Σημειώνεται πως η Eurobank Cyprus λαμβάνει υπηρεσίες και από την Eurobank Ergasias.
 
Διαβάστε ακόμα: ΣΚΤ: Rabobank η νέα ανταποκρίτρια σε δολάριο Αμερικής
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα μικρά σε μέγεθος τραπεζικά ιδρύματα όπως και στην Κύπρο λαμβάνουν υπηρεσίες ανταποκρίτριας τράπεζας από μεγάλες τράπεζες οι οποίες λειτουργούν ως χώροι εκκαθάρισης για συναλλαγές σε ξένο νόμισμα και συγκεκριμένα για τις συναλλαγές με την ανταλλαγή ευρώ σε δολάρια.
 
Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια μεγάλες τράπεζες αποφάσισαν να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους σε ορισμένα κράτη ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά το ρίσκο τους. Όπως είναι γνωστό η Deutsche Bank ανέστειλε τις υπηρεσίες που προσέφερε ως ανταποκρίτρια τράπεζα σε κυπριακές τράπεζες καθώς και με ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Οι μεγάλοι τραπεζικοί κολοσσοί αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους στο πλαίσιο πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς μεγαλώνει το κόστος συμμόρφωσης σε σύγκριση με τα έσοδα που αποφέρει η παροχή των υπηρεσιών ανταποκρίτριας τράπεζας, ιδιαίτερα σε χώρες υψηλού ρίσκου. 
 
Διαβάστε ακόμα: Δύο Ινδοί μεγιστάνες που διάλεξαν την Κύπρο
 

Εκτός λίστας η Κύπρος
Στο στόχαστρο του διεθνούς Τύπου και Αμερικανών αξιωματούχων για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος βρέθηκε η Κύπρος ουκ ολίγες φορές. Μια φήμη που όπως υπέδειξαν κρατικοί φορείς της Κύπρου δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και η ρετσινιά παραμένει παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές εφαρμόζουν αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο από ό,τι οι υπόλοιποι εταίροι μας στην ΕΕ. Από την άλλη βέβαια, δημοσιεύματα όπως την εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση Μάναφορντ, ενισχύουν τις σχετικές φημολογίες.

Διαβάστε ακόμα: Από Λονδίνο και Νέα Υόρκη αρχίζει το lobbying

Την ίδια ώρα, λόγω του ότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες αδυναμίες στη νομοθεσία και στην εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, το αποτέλεσμα ήταν να συμπεριληφθεί η Κύπρος στη λίστα της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης με τις χώρες που παρουσιάζουν αδυναμίες. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση της Επιτροπής Moneyval για το 2017, η Κύπρος ενημέρωσε τη σχετικά με την επιτευχθείσα και προγραμματισμένη πρόοδο και σε κάθε μία από τις τρεις Ολομέλειες το 2017, η Γραμματεία ανέλυσε τις πληροφοριών που έλαβε. Με βάση την επαρκή πρόοδο που σημειώθηκε, η Ολομέλεια αποφάσισε όπως αφαιρέσει την Κύπρο από την σχετική λίστα κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της.
 
Διαβάστε ακόμα: Amavi: Ανοίγει τον Φεβρουάριο το ξενοδοχείο για ζευγάρια

Την ίδια ώρα, αρχές Ιουνίου η MONEYVAL ξεκίνησε την 5η αξιολόγηση της Κύπρου με διήμερη εκπαίδευση σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των κυπριακών αρχών και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα. Η κατάρτιση έγινε από τη Γραμματεία MONEYVAL ένα χρόνο πριν από την επιτόπια επίσκεψη προκειμένου να εξοικειωθούν όλες οι εθνικές ομάδες που εμπλέκονται στην αξιολόγηση με τα πρότυπα και μεθοδολογία της Task Force Financial Action Task Force (FATF). Η εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν 80 συμμετέχοντες, απευθυνόταν ιδιαίτερα στα άτομα που θα μετέχουν στην προετοιμασία του υλικού που θα υποβάλει η χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: Κεντρική: Οργανώνεται για lobbying στις ΗΠΑ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy