Η Κύπρος και το πλυντήριο χρημάτων
07:22 - 28 Απριλίου 2017
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα η Κύπρος με Αμερικανούς αξιωματούχους και το διεθνή Τύπο να εμπλέκουν τη χώρα μας σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Τοπικοί φορείς υποδεικνύουν ότι πρόκειται περί φήμης που απεκόμισε η Κύπρος και μια ρετσινιά που δεν λέγει να σβήσει παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές εφαρμόζουν αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο από ό,τι οι υπόλοιποι εταίροι μας στην ΕΕ.
Αρκετός ντόρος γίνεται και για την ύπαρξη μεγάλων ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο με τον διεθνή Τύπο, λόγω και του φορολογικού μας καθεστώτος, να αναφέρεται στην χώρα μας ως φορολογικός παράδεισος Ρώσων μεγιστάνων. Από την άλλη, όμως, πέρασε σε ψιλά γράμματα το γεγονός ότι όταν συζητείτο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, οι χώρες μέλη δεν ήθελαν η εν λόγω εποπτεία να περάσει σε κοινοτικό επίπεδο αλλά να παραμείνει στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχών, διατηρώντας και διαφυλάσσοντας τα εθνικά τους συμφέροντα.
Παράλληλα, η Κύπρος είναι μέλος της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία στην τελευταία της αξιολόγηση δεν εντόπισε οτιδήποτε μεμπτό σε σχέση με την εποπτεία που γίνεται για υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, με βάση και τον δείκτη Basel AML 2016 ο οποίος κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το ρίσκο που υπάρχει για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατιών, η Κύπρος κατατάσσεται στην 100η θέση σε σύνολο 149 χωρών, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν υψηλότερο ρίσκο.
Στο στόχαστρο του αμερικανικού Τύπου βρέθηκε πρόσφατα και πάλι η Κύπρος με αφορμή τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Κύπρο, για σύντομο χρονικά διάστημα στη Λαϊκή Τράπεζα, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Paul Manafort. Οι εν λόγω λογαριασμοί ανοίχτηκαν το 2011 και έκλεισαν το 2012. Αρμόδιες πηγές απέδωσαν τα εν λόγω δημοσιεύματα σε στημένα πολιτικά παιχνίδια στις ΗΠΑ με σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση Τραμπ.
Αυστηρότερο πλαίσιο
Από πλευράς των αρμόδιων εποπτικών αρχών της Κύπρου, πάντως, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για το θέμα της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος και ιδιαίτερα μετά το 2013 με την εφαρμογή αυστηρότερου πλαισίου, πιο αυστηρού και από αυτά που εφαρμόζουν οι εταίροι μας στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» η φήμη που μας έχει προσκολληθεί.
Έκλεισαν 15.000 λογαριασμοί
Μάλιστα με την εφαρμογή αυστηρότερων προνοιών στο εποπτικό πλαίσιο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει πέρα των 15.000 λογαριασμών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για ύποπτους λογαριασμούς, αλλά οι περισσότεροι υπήρξαν ανενεργοί. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τα τραπεζικά ιδρύματα αναγκάζονται να «συγυριστούν» και να είναι ακόμη πιο αυστηρά για να συμμορφώνονται με τις νομοθεσίες.
Παράλληλα, δεν παρατηρούνται ελλείψεις από πλευράς κανονισμών και νομοθεσίας, ενώ υπάρχει πιο επισταμένη εποπτεία στο τι κάνουν οι τράπεζες, καθώς στην Κεντρική Τράπεζα υπάρχει ομάδα αφοσιωμένη στο θέμα αυτό και η οποία δεν επιδεικνύει καμιά ανοχή στο θέμα της εφαρμογής του νόμου από τις τράπεζες.
Επιπλέον, η ΚΤΚ συνεργάζεται με τη ΜΟΚΑΣ για τη μεταφορά σε εθνικό νομικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Μαΐου 2015 σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.