Το προξενιό για Συνεργατισμό, οι μνηστήρες για Ελληνική

Η Ελληνική Τράπεζα εξακολουθεί να αποτελεί το φαβορί για απόκτηση του καλού μέρους των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού καθώς η στιγμή υποβολής δεσμευτικών προσφορών πλησιάζει και οι εν δυνάμει επενδυτές ενημερώνονται διά ζώσης για τα δεδομένα της κρατικής τράπεζας. 

Όσο περνούν οι μέρες, τα σενάρια και οι έλεγχοι δέουσας επιμέλειας εντείνονται ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την πληρέστερη δυνατή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην τράπεζα, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του επιτόπιου ελέγχου στον οποίο προχώρησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και ο οποίος οδηγεί ουσιαστικά στην ανάγκη ο οργανισμός να αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις του και κατ’ επέκταση να χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια. 

Διαβάστε ακόμα: Ch. Meaby: Κρατικά κίνητρα για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων

Με αυτά τα δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν τις επόμενες μέρες να υποβάλουν σχετικές προσφορές είτε για ολόκληρο τον οργανισμό, είτε για το καλό μέρος του ενεργητικού και αντίστοιχου παθητικού. 

Οι πληροφορίες λένε πως το αμερικανικό ταμείο Apollo Fund, επέδειξε αρχικό ενδιαφέρον για απόκτηση ολόκληρης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Άλλωστε το Ταμείο είναι και ο μεγαλομέτοχος της ισπανικής Altamira, της εταιρείας διαχείρισης δανείων που πρόσφατα δημιουργήσει την Altamira Asset Management (Cyprus) μαζί με την Συνεργατική και η οποία ανέλαβε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων του οργανισμού. Η Altamira ελέγχει το 51% της κυπριακής θυγατρικής και η Συνεργατική το 49%.   

Το σενάριο η ΣΚΤ να πωληθεί ως ενιαίος οργανισμός πάντως φαντάζει απομακρυσμένο κάτι που άφησε να νοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με σειρά δηλώσεων στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα.  Το ενδεχόμενο πώλησης τόσο μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων στο παρόν στάδιο θα γινόταν με τεράστια έκπτωση, κάτι που δεν ευνοεί το υπουργείο, αφού θα εξανεμιζόταν το όποιο περιθώριο για περιορισμό των απωλειών της κρατικής στήριξης που έλαχε τα τελευταία χρόνια ο Συνεργατισμός. Εάν μέσω της διαχείρισης διαφανεί πως τα κόκκινα δάνεια μπορούν να αποφέρουν καλύτερες επιστροφές απ’ ότι σήμερα, θα μπορούν να πωληθούν σε μία καλύτερη τιμή ή με μία μικρότερη έκπτωση απ’ ότι εκτιμούνται σήμερα. 

Διαβάστε ακόμα: Sky Tower: Η Γερμασόγεια από ύψος 98 μέτρων

Η Ελληνική Τράπεζα όπως ξαναγράψαμε αποτελεί τον βασικό διεκδικητή ολόκληρου του καλού μέρους των περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ και των αντίστοιχων σε αξία στοιχείων παθητικού. Αποτελεί επίσης και την επιλογή που ευνοεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός αφού από τη μία μένουν εκτός τραπεζικού συστήματος τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού και από την άλλη μία απορρόφηση των καλών δανείων από την Ελληνική θα μείωνε σημαντικά το ποσοστό των δικών της μη εξυπηρετούμενων. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια θα μπορούσε να πει κάποιος, ωστόσο, μια ενδεχόμενη απορρόφηση των στοιχείων της ΣΚΤ από την Ελληνική, δημιουργεί άμεσα ανάγκες για νέα κεφάλαια και ενδεχόμενο για μείωση του ποσοστού που ελέγχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι ή έστω ανάγκης να συνεισφέρουν νέα κεφάλαια. Κάποιοι εξ’ αυτών, προς το παρόν αντιμετωπίζουν τουλάχιστον με προβληματισμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η τελική τους στάση θα διαφανεί σε μία ενδεχόμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Οι μνηστήρες
Όπως ξαναγράψαμε, το αμερικανικό ταμείο Lone Star ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελληνική Τράπεζα σε περίπτωση που προχωρήσει η εξαγορά του «καλού» μέρους του Συνεργατισμού. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, φαίνεται πως έχουν γίνει επαφές για είσοδο κι άλλων επενδυτών στη συγκεκριμένη κοινοπραξία και πιο συγκεκριμένα κι άλλων αμερικανικών ταμείων. Τα νήματα για λογαριασμό του Lone Star φαίνεται να κινεί ο κυπριακής καταγωγής Γιώργος Έξαρχος, ανώτερο στέλεχος του επενδυτικού ταμείου.  

Τελευταία προσθήκη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την Ελληνική Τράπεζα προέρχεται από το επίσης αμερικανικό fund Atlas Merchant Capital, του πρώην CEO της Barclays, Bob Diamond. Μάλιστα, ο Β. Diamond φαίνεται πως βρέθηκε στην Κύπρο τα προηγούμενα 24ωρα για να εξετάσει από πρώτο χέρι της προοπτικές που υπάρχουν. Το Atlas το τελευταίο διάστημα επενδύει συνεχώς στον τραπεζικό τομέα στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως για παράδειγμα μέσω της Credicom στην Ελλάδα και πιο πρόσφατα στην Ιταλία όπου επένδυσε σε ένα επενδυτικό όχημα που θα δανείζει σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις υπό την επωνυμία Spax. Το Ταμείο προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να εισέλθει στην κυπριακή τραπεζική αγορά, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα. Αρχικά είχε βρεθεί πολύ κοντά στην απόκτηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) ωστόσο, η προσφορά δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τη διοίκηση της μητρικής τράπεζας. Επίσης βρέθηκε ένα βήμα από την απόκτηση της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, ωστόσο, και πάλι έχασε στο νήμα από την προσφορά που υπέβαλε το επενδυτικό σχήμα υπό τον Maurice Sehnaoui, το οποίο στη συνέχεια τη μετονόμασε σε Astrobank. Πάντως, δεν αποκλείεται στο σχήμα της Atlas να βρεθούν κι άλλες επενδυτές εάν προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για συμμετοχή σε μία επικείμενη αύξηση κεφαλαίου από την Ελληνική Τράπεζα. 

Οι παρατηρητές 
Πάντως, σε περίπτωση που οι εξελίξεις δεν προχωρήσουν ως αναμένεται, δηλαδή με διαχωρισμό της ΣΚΤ στα δύο και απόκτηση των καλού κομματιού από την Ελληνική ή από άλλο επενδυτή, έτοιμες να επιδείξουν ενδιαφέρον για κομμάτια του καλού χαρτοφυλακίου είναι τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Eurobank, οι οποίες παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John P. Hourican δεν έκρυψε πως θα τους ενδιέφερε ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, ενώ και η Eurobank αν και δεν θα ρίσκαρε το υφιστάμενο πολύ επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας στην Κύπρο, δεν θα ήταν αρνητική στο να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης κάποιων καλών στοιχείων του οργανισμού. 

Η προίκα
Πάντως, όλες οι εξελίξεις θα πρέπει να συνδυαστούν και με τροποποιήσεις στις νομοθεσίες για εκποιήσεις, στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, στο νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ώστε να μπορούν να γίνονται ομαδικές μεταφορές υποθηκών αλλά και να ψηφιστεί η νομοθεσία που διέπει τις τιτλοποιήσεις δανείων, η οποία όμως πριν ακόμα πάει στη Βουλή, σημαδεύτηκε με αρκετές παρατηρήσεις από την ίδια την ΕΚΤ με την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι. Οι συγκεκριμένες αλλαγές τίθενται ως προαπαιτούμενο και από τις ίδιους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αφού δεν είναι μόνο οι αξίες των υποθηκευμένων ακινήτων έναντι κόκκινων δανείων στην ΣΚΤ που επηρεάζονται, αλλά όλα τα υποθηκευμένα ακίνητα. 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)