Συνεργατισμός: Οι ασκήσεις με Ελληνική και το ενδιαφέρον Lone Star

Μετά την κίνηση της κυβέρνησης να στηρίξει με 2,5 δις ευρώ τον Συνεργατισμό και τον περιορισμό των εκροών καταθέσεων, η προσοχή πλέον στρέφεται στην υλοποίηση της εξαγοράς των καλών περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από ιδιώτη επενδυτή.
 
Εδώ και αρκετό καιρό, το πιο βιώσιμο σενάριο ήταν το καλό μέρος του Συνεργατισμού να καταλήξει στην Ελληνική Τράπεζα η οποία και στο προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας που δρομολογήθηκε μέσω της Citi υπέβαλε αρχικό ενδιαφέρον. Αν και πλέον οι σχετικές διαβουλεύσεις και ασκήσεις επί χάρτου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη. Απομένει να διαφανεί κατά πόσο θα μεταφερθούν όλα τα καλά περιουσιακά στοιχεία και τα αντίστοιχα στοιχεία παθητικού αλλά και η τιμή μεταφοράς τους. Το σενάριο η Ελληνική να απορροφήσει το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού ευνοεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελληνικής να μειωθεί σημαντικά.
 
Σημαντικός παράγοντας βέβαια, θα είναι και ο χειρισμός που θα γίνει σε σχέση με τους 2.700 υπαλλήλους του Συνεργατισμού, με δεδομένο ότι η Ελληνική μόλις προ μερικών μηνών ολοκλήρωσε σχέδιο εθελούσιας εξόδου προσωπικού ενώ ο δείκτης εσόδων προς έξοδο βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει ένα νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου προσωπικού με στόχο να αποχωρήσει ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων.
 
Ακόμα όμως κι αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή εξίσωση, θα πρέπει να δοθεί και η σχετική έγκριση από τους μετόχους της Ελληνικής, τόσο σ’ ότι αφορά την απορρόφηση των στοιχείων του Συνεργατισμού αλλά και σ’ ότι αυτό θα σημαίνει για τη μετοχική δομή της τράπεζας. Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η Ελληνική θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια κοντά στα 500 εκατ. Ευρώ, τότε ή οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια της τράπεζας για να διατηρήσουν το σημερινό τους ποσοστό στη μετοχική δομή, είτε θα πρέπει κάποιος ή κάποιοι καινούργια μέτοχοι να βάλουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό των υφιστάμενων. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Third Point ελέγχει το 26.2%, η Wargaming το 24.9%, η Δήμητρα Επενδυτική το 10.1% και η EBRD το 5.4%. Άλλοι ξένοι επενδυτές κατέχουν το 17.5%, με σημαντικό ποσοστό να ελέγχει η Senvest χωρίς όμως να ξεπερνά το 5%.
 
Σε περίπτωση έκτακτης γενικής συνέλευσης και έγκρισης ψηφισμάτων, θα πρέπει το 75% των μετόχων που θα είναι παρόντες να ταχθεί υπέρ για να εγκριθούν τα ψηφίσματα. Οι πληροφορίες λένε πως στο παρόν στάδιο υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους εκ των μετόχων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή έστω μέχρι να ενημερωθούν λεπτομερώς για τους σχεδιασμούς.
 
To όνομα του επενδυτή που ακούγεται εδώ και μέρες ότι θα συνεργαστεί με την Ελληνική Τράπεζα για την ολοκλήρωση της πράξης, είναι αυτό του επενδυτικού Ταμείου Lone Star, του δισεκατομμυριούχου John Grayken. Τα ταμεία του Ομίλου έχουν συγκεντρώσει από το 1995 γύρω στα $70 δις ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τις όποιες αποφάσεις θα παρθούν σε μετοχικό επίπεδο, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και η πρόσφατη τοποθέτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού με βάση την οποία αυξάνεται ο απαιτούμενος χρόνος ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά συνέπεια και οι σχετικές προβλέψεις.
 
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Ελληνικής, στο τέλος του 2017, τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονταν σε 6,8 δις ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2017, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής Κυπριακή Τράπεζας ανέρχονταν σε 13,4 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα μεταφερθούν και τα ρευστά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω των εκροών καταθέσεων, εκτιμάται πως τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταφερθούν θα ανέρχονται σε περίπου 7 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν αυτή τη βδομάδα προς τον Συνεργατισμό.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Οι «Aψe Svise» βγάζουν...φωτιές-Το καινοτόμο οικολογικό προϊόν εννέα εφήβων και η ιδέα πίσω από αυτό