ΥΠΟΙΚ: Ο φορέας για τα NPLs δεν θα κάνει χάρες

Την ανάγκη διαχείρισης του ζητήματος του Συνεργατισμού ως εθνικής υπόθεσης τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών ή κλονισμού της εμπιστοσύνης ενδέχεται να ληφθούν μέτρα από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Μιλώντας στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης για κατάθεση €2,5 δισ., εκτός του ότι επανέφερε την ηρεμία μεταξύ των καταθετών, καθιστά την εφικτή την προοπτική διαχωρισμού του χαρτοφυλακίου της τράπεζας και της σύστασης κρατικού φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει πρώτα να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός τόνισε ότι θα τεθούν πολύ αυστηροί όροι λειτουργίας του εν λόγω φορέα. «Αν συσταθεί φορέας, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να τηλεφωνήσει στον εκάστοτε υπουργό ή βουλευτή για να κανονίσει το δάνειό του ώστε να μην το αποπληρώνει», είπε σχετικά.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι αποκλείεται οποιαδήποτε παρέμβαση διοικητική ή πολιτική στον κρατικό φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, σημειώνοντας ότι αναμένεται πρώτα η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι επιλογές
Αναλύοντας τις επιλογές που υπήρχαν για το θέμα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ανέφερε ότι η μία λύση ήταν επένδυση νέων κεφαλαίων στην ενιαία τράπεζα, τονίζοντας ότι και σε αυτή τη περίπτωση η τράπεζα θα άλλαζε χέρια και ότι το μερίδιο του κράτους θα είχε εξαλειφθεί.

Εξάλλου, η δεύτερη επιλογή προνοεί επένδυση κεφαλαίων στο καλό κομμάτι της τράπεζας, δηλαδή στα εξυπηρετούμενα δάνεια και τις καταθέσεις. «Χρειάζονται και σε αυτή την περίπτωση σημαντικά κεφάλαια, αλλά λιγότερα σε σύγκριση με τις αναμενόμενες ανάγκες που προκύπτουν για την ενιαία τράπεζα», είπε ακόμα ο Υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε επίσης ότι διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου και είναι υπό εξέλιξη, προχωρά κανονικά και ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ενώ η ολοκλήρωση της αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Προειδοποίησε, ωστόσο, «σε περίπτωση που δεν εφαρμοζόταν μία από τις δύο επιλογές, θα οδηγούμασταν σε αδιέξοδο».

Διερεύνηση ζητά ο Ελεγκτής
Τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής, η οποία θα διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, με στόχο τη διερεύνηση της διαδικασίας εξεύρεσης κεφαλαίων για τον Συνεργατισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, ζητά ο Γενικός Ελεγκτής.

Όπως είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η επιτροπή θα κληθεί να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα όσον αφορά την πορεία του Συνεργατισμού, καθώς επίσης και το θέμα της απόσυρσης καταθέσεων από την ΣΚΤ.

Τη διεξαγωγή έρευνας ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή και το ΑΚΕΛ, μέσω επιστολής που στάλθηκε από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Γιώργο Λουκαΐδη.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ