Ch. Meaby: Κρατικά κίνητρα για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων

Στην Κύπρο θα βρίσκονται ηγετικά στελέχη του κλάδου της κρουαζιέρας προσκεκλημένοι της DP World Limassol στα τέλη Απριλίου στο πλαίσιο του Cruise Executive Summit, σε μια προσπάθεια της εταιρείας να ενισχυθεί η προοπτική να καταστεί η Κύπρος ως λιμένας Βάσης για τις κρουαζιέρες.
 
Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o Charles Meaby, Γενικός Διευθυντής της DP World Limassol υπογραμμίζει πως στόχος της εταιρείας είναι να καταστεί το λιμάνι Λεμεσού, λιμένας βάσης και ελκυστική επιλογή για τον τομέα της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο θάλασσα και τονίζει πως οι δραστηριότητες της DP World στο λιμάνι Λεμεσού επιδιώκουν να καταστήσουν το τερματικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ενισχύοντας τις προοπτικές στον τομέα του τουρισμού και των κρουαζιέρων.
 
Την ίδια ώρα, ο κ. Meaby επισημαίνει πως για να επιτευχθούν τα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος, απαιτείται στήριξη και παροχή κινήτρων από το Κράτος για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα: Το προξενιό για Συνεργατισμό, οι μνηστήρες για Ελληνική
 
Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να διοργανώσετε το Cruise Executive Summit. Τι είναι αυτή η εκδήλωση (λεπτομέρειες για την εκδήλωση) και γιατί αποφασίσατε να την διοργανώσετε;
Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας, αλλά και η ευρύτερη προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού. Στο πλαίσιο μιας τριήμερης επίσκεψης (familiarization trip), θα υποδεχτούμε ηγετικά στελέχη του κλάδου της κρουαζιέρας, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κύριου τουριστικού προορισμού και ενισχύοντας την προοπτική να καταστήσουμε τη χώρα ως λιμένα Βάσης (Home port) για τις κρουαζιέρες. Σκοπός της εκδήλωσης είναι μια αυθεντική φιλοξενία για τους φιλοξενούμενους, ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, προσφέροντάς τους μια πανδαισία τοπικών αρωμάτων και γεύσεων. Σε συνεννόηση με τον ΚΟΤ, θα φιλοξενήσουμε 10-12 στελέχη του κλάδου, αρμόδιους από διαφορετικές εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, προσφέροντας την ευκαιρία στους εγχώριους συνεργάτες μας να τους γνωρίσουν, να συζητήσουν μαζί τους και να ανταλλάξουν απόψεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες εκδρομές μεταξύ των οποίων περιηγήσεις σε αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία. Επιπλέον, η DP World Limassol θα ξεναγήσει τα στελέχη στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου Επιβατικού Τερματικού. Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον των εταιρειών για την πραγματοποίηση κρουαζιέρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαθέτει σημαντικά και παγκοσμίου εμβέλειας μνημεία, είναι μεγάλο. Επομένως, επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε ενώπιόν μας.
 
Πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιερόπλοια;
Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το λιμάνι Λεμεσού, λιμένα βάσης και ελκυστική επιλογή για τον τομέα της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο θάλασσα. Στην προσπάθεια αυτή, το νέο επιβατικό τερματικό αποτελεί σημαντικό εργαλείο. Παρέχοντας ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, διαθέτοντας χωρητικότητα 3.000 ατόμων, το νέο επιβατικό τερματικό μπορεί να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια μήκους πέραν των 400 μέτρων. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, που δίνει τη δυνατότητα στην DP World Limassol να προσφέρει πλούσιες εμπειρίες στους επιβάτες, σ’ ένα ασφαλές, σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον. Οι δραστηριότητες της DP World Limassol στο λιμάνι Λεμεσού επιδιώκουν να καταστήσουν το τερματικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ενισχύοντας τις προοπτικές στον τομέα του τουρισμού και των κρουαζιέρων και κατ’ επέκταση διασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για την εγχώρια αγορά. Η ανάπτυξη του λιμανιού Λεμεσού αναμένεται να δώσει νέα δυναμική, παρέχοντας παράλληλα, καλύτερες και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα.
 
Σε ποιους απευθύνεται η εκδήλωση; Σε ποιους αποστείλατε πρόσκληση για να παραστούν κι από ποιες χώρες; Ποιο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για συμμετοχή;
Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες κρουαζιέρων με αφετηρία την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αυξημένο ενδιαφέρον και η ανταπόκριση που επιδεικνύεται δημιουργούν θετικές προσδοκίες. Στην DP World Limassol προσβλέπουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία την έναρξη του τριημέρου και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες.
 
Ποια είναι κατά την άποψη σας τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος για να ενταχθεί στα δρομολόγια εταιρειών-διοργανωτών κρουαζιέρων;
Η Λεμεσός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κυριότερους προορισμούς της Μεσογείου στον τομέα των κρουαζιέρων. Είναι άλλωστε το πρώτο λιμάνι στάθμευσης (port of call) για κρουαζιερόπλοια, μετά τη διέλευση τους από τη Διώρυγα του Σουέζ. Ένα από τα πλεονεκτήματα του τερματικού, είναι επίσης η εξαιρετική του τοποθεσία καθώς προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Επιπρόσθετα, η Κύπρος διαθέτει μία σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα πανέμορφα φυσικά τοπία, που σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τακτικά, την καθιστούν ελκυστική επιλογή για τους διοργανωτές των κρουαζιέρων. Στην DP World Limassol επιδιώκουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους πελάτες μας, ώστε να κατανοούμε τις εξειδικευμένες ανάγκες τους, αναζητώντας παράλληλα, νέους και καινοτόμους τρόπους για να αποτελεί το λιμάνι Λεμεσού, λιμάνι επιλογής.
 
Ένα από τα βασικά προβλήματα μέχρι σήμερα για άφιξη κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο ήταν το αυξημένο κόστος καυσίμων. Υπάρχουν μετριαστικοί παράγοντες σήμερα;
Προκειμένου να επανέλθουν τα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος, απαιτείται συλλογική προσπάθεια μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα και από πλευράς κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε άλλες γειτονικές χώρες για παράδειγμα, το Ισραήλ, η Τουρκία κ.λπ. Στόχος μας είναι να επωφεληθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη από τις ευκαιρίες που διανοίγονται από την ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στο νησί. Συνεπώς, η παροχή κινήτρων συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο, ενώ κλειδί της επιτυχίας αποτελεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού