Έτσι θα λειτουργήσει το Εστία

Την τελική μορφή που θα έχει το σχέδιο Εστία επεξεργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών ενόψει και της επίσκεψης στην Κύπρο της επικεφαλής του SSM Daniele Nouy.
To σχέδιο που αρχικά ετοιμάστηκε από τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, η τελική του μορφή ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Διαβάστε ακόμα: Ο Κύπριος που μπορεί να συντηρήσει το Κράτος για 441 ημέρες
 
Το σχέδιο Εστία, είναι κάτι που θα παρουσιάσουν Κεντρική Τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών στην επικεφαλής του SSM κατά την επίσκεψη της, την Τετάρτη.
 
Στην αρχική του μορφή, το σχέδιο προέβλεπε πως σ’ αυτό θα συμπεριλαμβάνονταν μόνο δανειολήπτες οι οποίοι είχαν ως ενέχυρο την κύρια τους κατοικία και το δάνειο είχε μεταφερθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες ανάκτησης χρεών της κάθε τράπεζας. Σημειώνεται πως θα τεθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τα δάνεια που θα εμπίπτουν εντός του σχεδίου, ώστε να αποφευχθεί το λεγόμενο moral hazard.
 
Αν και το σχέδιο είναι αρκετά λεπτομερές με πολλά τεχνοκρατικά στοιχεία, επί της ουσίας προβλέπει πως τα δάνεια που θα μεταφερθούν στην Εστία θα απομειωθούν στην αγοραία τιμή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο. Ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει τα 2/3 αυτού του ποσού σε δόσεις ενώ το κράτος θα καταβάλει επίσης σε δόσεις το υπόλοιπο 1/3.  Μάλιστα, για να μην θεωρηθεί ως ενέργεια κρατικής στήριξης, το ποσό που θα καταβάλει το κράτος, θα θεωρείται ως κοινωνική παροχή προς άτομα που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους. Επί του συγκεκριμένου πάντως, αναμένεται και η σχετική αντίδραση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά πόσο θα το κάνει αποδεκτό.
 
Παράλληλα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και αρκετές άλλες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποκλειστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να μην επωφεληθούν του σχεδίου. Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα το ετήσιο κόστος για τα κρατικά ταμεία εκτιμήθηκε στα 50 εκατ. ετησίως.
 
Από την εφαρμογή του σχεδίου, μεγαλύτερος αντίκτυπος θα υπάρξει στον Συνεργατισμό, αφού σταδιακά θα αποφέρει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του κατά 10%. Αν βέβαια, τελικά διαφοροποιηθούν οι παράμετροι, όπως για παράδειγμα αν περιληφθούν και δάνεια που δεν βρίσκονται στα recoveries, τότε αλλάζουν και τα δεδομένα.
 
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου