Τρ. Κύπρου: Επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού της

Το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου πιστεύει στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού του για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών. Για αυτό και για περίπου δύο δεκαετίες λειτουργεί το δικό του εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο σήμερα λειτουργεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις δίπλα από το The Sporting Club (πρώην Laiki Sporting Center) στο Γέρι.

Το InBusinessNews επισκέφθηκε το Εκπαιδευτικό Κέντρο και μίλησε με την Έλενα Παπαϊωάννου, Διευθύντρια Μάθησης & Ανάπτυξης στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου, τον σκοπό ύπαρξής του και τους στόχους που έχει θέσει.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;
Η συνεχής εξέλιξη είναι απαραίτητη για να προσθέτουμε αξία στους πελάτες και τους μετόχους μας.  Αν κάποιος δεν εξελίσσεται συνεχώς γίνεται  λιγότερο ανταγωνιστικός και αποτελεσματικός. Είναι για αυτό το λόγο που το Τμήμα Μάθησης και  Ανάπτυξης καλείται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή να διαδραματίσει ένα στρατηγικό ρόλο στην εξέλιξη του οργανισμού μας.

ΠΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                                                   Οι τομείς στους οποίους εκπαιδεύουμε και αναπτύσσουμε τους ανθρώπους μας απορρέουν άμεσα από την στρατηγική μας, και τις αξίες μας.

Προτεραιότητες μας για το προσεχές μέλλον  παραμένουν:

1. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ - Θέλουμε να παρέχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας, μέσω βελτιωμένης παροχής υπηρεσιών στα καταστήματα μας. Επίσης θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε το ρόλο που μας αναλογεί στην ανάκαμψη της Κυπριακής  οικονομίας μέσω νέου δανεισμού. H   εκπαίδευση των ανθρώπων μας  στους τομείς αυτούς  παραμένει προτεραιότητα

2. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ . Παραμένουμε προσηλωμένοι  στην συνεχή ενημέρωση και   κατάρτιση του προσωπικού σε ότι αφορά την πρόληψη και σωστή  διαχείριση των κινδύνων.

3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ  ΔΑΝΕΙΩΝ - Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για διατήρηση της  δυναμικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων. Ως Τμήμα Μάθησης και Ανάπτυξης  παρέχουμε εξειδικευμένη εκπαίδευση για υποστήριξη των  νέων τμημάτων  που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για αντιμετώπιση της  πρόκλησης  αυτής .

4. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - Το  κανονιστικό πλαίσιο  που διέπει τη λειτουργία της Τράπεζας μας  τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και  η  επικείμενη ένταξη της  Τράπεζάς  στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου  έχουν καταστήσει τις ανάγκες εκπαίδευσης σε συναφή θέματα αρκετά μεγάλες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  30% της εκπαίδευσης που είχαμε το 2016 αφορούσε θέματα του κανονιστικού πλαισίου:  Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, ΚYC κλπ

5. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ (ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ) – Μέσω  αυτοματοποιήσεων και  απλοποιήσεων διαδικασιών. Αρκετή  εκπαίδευση γίνεται και σε αυτούς τους τομείς.
 

Για να υλοποιηθούν όλοι οι πιο πάνω Στρατηγικοί πυλώνες  της  Τράπεζάς μας θεωρούμε  σημαντική την  Ανάπτυξη των  Διευθυντικών  Στελεχών μας οι οποίοι με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη του υπόλοιπου προσωπικού της Τράπεζας.  Από τον Ιούνιο 2015 μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού πέραν των 800 στελεχών.

Τελειώνοντας  την ενότητα αυτή, αναφέρω ότι  έχει καθοριστεί συγκεκριμένη πολιτική και μεθοδολογία την οποία ακολουθούμε  συστηματικά  για την συλλογή και αναγνώριση των εκπαιδευτικών αναγκών του Συγκροτήματος.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Συγκρότημα στην ανάπτυξη και εκπαίδευση είναι  το γεγονός ότι διαθέτει εξειδικευμένο Τμήμα  Μάθησης και Ανάπτυξης . Πέραν της λειτουργίας του Τομέα Μάθησης και Ανάπτυξης ,  η  Τράπεζα έχει δημιουργήσει, συντηρεί και αναβαθμίζει  τα  τελευταία  21  χρόνια ένα  σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Το Εκπαιδευτικό  Κέντρο  ιδρύθηκε το  1995 και διαθέτει συνολικά 15 αίθουσες εκπαίδευσης:  5 αίθουσες σεμιναρίων,   6 με ηλεκτρονικούς υπολογιστές   ,4 αίθουσες συναντήσεων και 14 κοιτώνες για φιλοξενία συναδέλφων από τις Περιφέρειες Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου

 

ΠΟΙΑ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ανάπτυξη των ανθρώπων μας να είναι  στοχευμένη. Πέραν των αναγκών που απορρέουν άμεσα από την Στρατηγική, η Τράπεζα αξιοποιεί σειρά εργαλείων   και συστημάτων  αξιολόγησης  όπως εσωτερικές έρευνες   μέσα από τα οποία εξάγεται  πληροφόρηση  που αποτελεί τη  βάση  για το κτίσιμο συγκεκριμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων. 

Την ίδια ώρα, η εκπαίδευση δεν είναι αυτοσκοπός. Γίνεται για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος μας είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να πετύχει τις συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος.

Παράλληλα, σκοπός είναι η μεγιστοποίηση της εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας. Η εκπαίδευση δεν εξαντλείται στις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο αυτό . Αντίθετα οι διεργασίες αυτές ενισχύουν τη μάθηση που συντελείται στο χώρο εργασίας.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Επιδίωξη μας είναι να αξιοποιούμε τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους εκπαίδευσης. Πέραν της παραδοσιακής μάθησης στην τάξη, αξιοποιούμε μια σειρά μεθόδων και εργαλείων μάθησης. Ενδεικτικά να αναφέρω τις ακόλουθες μεθοδολογίες:  1) Σεμινάρια – Τα σεμινάρια στην τάξη  εμπλουτισμένα με διαγνωστικά εργαλεία, ασκήσεις, και διασκεδαστικές δραστηριότητες μάθησης που κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό,  2) Τεχνικά σεμινάρια με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών,  3)Βιωματικά σεμινάρια,   4)Μάθηση Στο χώρο εργασίας (on the job),   5)Εξατομικευμένη εκπαίδευση (στις περιπτώσεις μετακινήσεων συναδέλφων με αλλαγή καθηκόντων και για τις νέες προσλήψεις),   6)E-learning.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι  και σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές , η Τράπεζα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό την τεχνολογία στη διαδικασία της μάθησης. Από πέρσι έχουμε εισάξει την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Μάθησης της Τράπεζας Κύπρου.

Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει 3  προγράμματα  με 6500 συμμετέχοντες και βρίσκονται σε εξέλιξη  άλλα 3 με άλλες 11000 συμμετοχές. Συνολικά για το 2016 θα έχουμε 12000 περίπου συμμετοχές σε εκπαίδευση στην τάξη και άλλες  13000 συμμετοχές σε σεμινάρια που θα διεξαχθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά μέσα από τη  συνεχή  εκπαίδευσης και ανάπτυξης των ανθρώπων μας, ως Τμήμα άθησης και Ανάπτυξης θα συνεχίσουμε να  συμβάλλουμε ενεργά ώστε η Τράπεζα μας να γίνεται Καλύτερη Κάθε Μέρα  για τους  πελάτες, τους μετόχους  και το Προσωπικό της.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου