ΟΧΣ: 2,8 εκατ. ευρώ αιτήσεις για το «Πάμε Σπίτι»

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το νέο στεγαστικό σχέδιο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) “Πάμε Σπίτι”, με το συνολικό ποσό των αιτήσεων να ανέρχεται σήμερα, μόλις ενάμισι μήνα μετά την εξαγγελία του σχεδίου, στα €2,8 εκατομμύρια, ποσό που αποτελεί το 40% των συνολικών δανείων που παραχώρησε εντός 2016 ο Οργανισμός.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) έχουν σταθεροποιηθεί στα €298 εκατομμύρια ή στο 42% των συνολικών χορηγήσεων με κεφάλαια του οργανισμού (εξαιρουμένων των δανείων με κεφάλαια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών), οι οποίες ανέρχονται στα €711 εκ. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων ανέρχονται μέχρι σήμερα στο 17% των δανείων ή στα €122 εκ.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως παρατηρείται μια σημαντική επιτάχυνση στις αναδιαρθρώσεις δανείων, οι οποίες το α΄ εξάμηνο του 2016 σημείωσαν σημαντική αύξηση 54%, φθάνοντας στα €40 εκ., σε σύγκριση με €26 εκ. το α΄ εξάμηνο του 2015.

Στα 6,9 εκατ. οι αιτήσεις για δάνεια
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν υποβληθεί αιτήσεις δανείων συνολικού ποσού €6,9 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 40% ή €2,8 εκατομμύρια υποβλήθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο, αμέσως μετά την εξαγγελία του νέου στεγαστικού σχεδίου του Οργανισμού “Πάμε Σπίτι”.

Ανέφερε ότι από τις αιτήσεις ύψους €6,9 εκ. έχουν ήδη εγκριθεί αιτήσεις συνολικού ποσού 3 εκ.

Για σκοπούς σύγκρισης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι σε ολόκληρο το 2015 είχαν παραληφθεί αιτήσεις συνολικού ποσού €4,4 εκ., σημειώνοντας πως υπάρχει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων το α΄ εξάμηνο του 2016.

“Αυτό δείχνει τόσο την αποδοχή που είχε από την αγορά του νέου στεγαστικού σχεδίου του ΟΧΣ το οποίο είναι πολύ ελκυστικό όσο και το γεγονός ότι η αγορά κατοικίας άρχισε να ενεργοποιείται”, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής ΓΔ του ΟΧΣ.

Εξήγησε ότι τα δάνεια που παραχωρούνται μέσω του στεγαστικού σχεδίου “Πάμε Σπίτι” φέρουν επιτόκια από 2,60% - 3%, τα οποία εξαρτώνται από την ιδία συνεισφορά των αιτητών και την δανειοεξοφλητική τους ικανότητα και σημείωσε ότι τα δάνεια μέσω του σχεδίου προσφέρονται είτε για αγορά κατοικίας είτε για ανακαίνιση είτε για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας.

Αναδιαρθρώσεις δανείων 40 εκατ. το εξάμηνο
Όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, ο κ. Γεωργίου είπε ότι “παρατηρείται μια επιτάχυνση στις αναδιαρθρώσεις καθώς στο β΄ τρίμηνο του 2016 έγιναν αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους €23 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 36%, σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο που έγιναν αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους €17 εκ.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 οι αναδιαρθρώσεις σημείωσαν αύξηση 54%, φθάνοντας στα €40 εκ., σε σύγκριση με €26 εκ. το α΄ εξάμηνο του 2015.

“Ο Οργανισμός δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων για να μπορέσει να μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), τα οποία τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σταθεροποιηθεί στα €298 εκ.” ή στο 42% των συνολικών χορηγήσεων με κεφάλαια του οργανισμού (εξαιρουμένων των δανείων με κεφάλαια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών), υπογράμμισε, σημειώνοντας τα δάνεια με ίδια κεφάλαια του οργανισμού ανέρχεται στα €711.

Είπε ότι οι αναδιαρθρώσεις δανείων με κεφάλαια του ΟΧΣ ανέρχονται στο ποσό των €122 εκ.

Ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι τα συνολικά δάνεια που διαχειρίζεται ο ΟΧΣ, περιλαμβανομένου και των δανείων του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ανέρχονται στο €1,2 δισεκατομμύρια, ενώ οι συνολικές αναδιαρθρώσεις ανέρχονται σε 4.937 δάνεια, συνολικού ποσού €211 εκ.

Σημείωσε ότι περίπου το 17% των δανείων, ύψους €1,2 δισ. που διαχειρίζεται ο οργανισμός έχουν τύχει αναδιάρθρωση.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στα δάνεια με καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “με την επιτάχυνση που σημειώνεται στις αναδιαρθρώσεις δανείων θα μπορέσουμε μέχρι το τέλος του έτους να δούμε ουσιαστική κάμψη των ΜΕΔ”.

Είπε ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί μια αυτόνομη μονάδα διαχείρισης και ανάκτησης χρεών η οποία στελεχώνεται με 19 άτομα και έχει αποκλειστική εργασία την διαχείριση των αναδιαρθρώσεων.

Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις
Αναφορικά με τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, ο κ. Γεωργίου είπε ότι αυτές αυξήθηκαν σημαντικά, φθάνοντας στο τέλος του 2015 στα €60 εκ. ή στο 20% των ΜΕΔ, από €32 εκ. το 2014.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι το χαρτοφυλάκιο του ΟΧΣ περιλαμβάνει πάρα πολλά δάνεια μικρού ποσού, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος των δανείων που παρουσιάζουν καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών ανέρχεται στις €90.000.

Υψηλή ρευστότητα
Ο Αναπληρωτής ΓΔ του ΟΧΣ είπε ότι ο Οργανισμός διατηρεί υψηλή ρευστότητα με τον δείκτη ρευστών διαθεσίμων να ανέρχεται σήμερα στο 35%, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια ανέρχεται στο 17,5%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική