Συνεργατισμός: Η Βουλή στηρίζει, η ΕΤΥΚ απορρυθμίζει

Την ώρα που η Βουλή ψήφιζε τη στήριξη με νέα κεφαλαιακή ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ προς τον Συνεργατισμό, η ΕΤΥΚ εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Επί του θέματος και μάλιστα με έντονες τοποθετήσεις αναφέρεται και ο υπουργός Οικονομικών, μέσω ανακοίνωσής του.

Μάλιστα, η ΕΤΥΚ απαιτεί να εφαρμοστεί η καταρχήν συμφωνία επί των εργασιακών στην οποία κατέληξε προ μηνός ο διάλογος με τη διοίκηση του Συνεργατισμού, ενώ ζητά αναδρομική καταβολή δικαιωμάτων που κόπηκαν λόγω οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η ΕΤΥΚ ακολουθεί σαφώς πιο σκληρή γραμμή τόσο σε επίπεδο απαιτήσεων αλλά και ρητορικής, όσο και σε επίπεδο κινητοποιήσεων στον Συνεργατισμό σε σχέση με τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία επίσης υπάρχουν ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

Παράλληλα, η ΕΤΥΚ κατηγορεί τη διοίκηση του Συνεργατισμού για κακοδιαχείριση, κομματικές προσλήψεις και μεγάλους μισθούς σε νέο προσωπικό που προσλήφθηκε το τελευταίο έτος. Σημειώνεται ότι η πληροφόρηση του InBusinessNews αναφέρει ότι ο μέσος μισθός που δόθηκε σε άτομα που προσλήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο δεν ξεπερνά τον μέσο μισθό των μελών της ΕΤΥΚ στον Συνεργατισμό, ενώ μεγάλοι μισθοί εντοπίζονται σε ειδικά τμήματα και είναι σαφώς χαμηλότεροι από ατόμων σε αντίστοιχα τμήματα στις τράπεζες.

Πόλεμος και από ΣΕΚ-ΠΕΟ
Την ίδια ώρα ο πόλεμος της ΕΤΥΚ δεν είναι μόνο με τη διοίκηση του Συνεργατισμού αλλά ανοικτό μέτωπο υπάρχει και με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ. Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι η ΕΤΥΚ έχει παράλογες απαιτήσεις, ενώ με την εξαγγελία της 48ωρης απεργίας αδικεί τον Συνεργατισμό, τον οποίο έμπρακτα στηρίζει η πολιτεία με νέα κεφάλαια.

Χατζηγιάννης: Εκτός πραγματικότητας οι απαιτήσεις της ΕΤΥΚ
Μιλώντας για τη νέα εργασιακή κρίση, ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης, τόνισε ότι η ΕΤΥΚ έχει απαιτήσεις που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη τράπεζα. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Συνεργατισμού επανέλαβε τη θέση ότι και ο χρόνος κατά τον οποίο η ΕΤΥΚ εξήγγειλε απεργία ήταν άστοχος, αφού προηγήθηκε η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας για κεφαλαιακή ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ προς τον οργανισμό.

Σκληρή ανακοίνωση και από την ΟΕΒ
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει έντονα τη νέα φάση της επιθετικότητας της ΕΤΥΚ, που τώρα λαμβάνει την μορφή αδικαιολόγητης 48ωρης απεργίας στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα η ΟΕΒ αναφέρει: "Με μια ανακοίνωση γεμάτη απαξιωτικούς  υπαινιγμούς για την Διοίκηση και τους αξιωματούχους της Τράπεζας, με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Υπουργό Οικονομικών και με νομικίστικους τακτικισμούς, η ΕΤΥΚ προσπαθεί να  νομιμοποιήσει ηθικά και επικοινωνιακά μιαν ακόμα απαράδεκτη απεργία που προκαλεί το κοινό αίσθημα".

Παράλληλα, η ΟΕΒ κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις τακτικές που θεωρεί ότι η ΕΤΥΚ ακολουθεί:
•    Κάνοντας επιλεκτική αναφορά στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, ξεχνώντας βολικά τις καυστικές αναφορές του ίδιου Αξιωματούχου στα δάνεια του προσωπικού με σκανδαλωδώς χαμηλά επιτόκια.
•    Απειλώντας με ποινικές διώξεις τους υπεύθυνους της Τράπεζας επειδή δεν έδωσαν αύξηση μισθών από προσαυξήσεις και ΑΤΑ το 2014 και το 2015.    Ζητά αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους μιας επιχείρησης που έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας και διασώθηκε με λεφτά των φορολογουμένων.
•    Προειδοποιώντας παράγοντες της Τράπεζας για συνέπειες εάν ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν, προπηλακίζοντας εκ προοιμίου ως απεργοσπάστες όσους αρνηθούν να ακολουθήσουν την συντεχνία στον καταστροφικό δρόμο που επέλεξε.

Παράλληλα, η ΟΕΒ καλεί την ΕΤΥΚ να εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική έναντι ενός κινήματος που παλεύει με την στήριξη  νοικοκυριών και επιχειρήσεων να σταθεί ξανά δυναμικά στην θέση που του αξίζει.
Οι απεργίες από αυτή την Συντεχνία συνιστούν κατάφωρη πρόκληση για τις χιλιάδες ανέργων και υποαπασχολούμενων, για τις αναρίθμητες επιχειρήσεις που παλεύουν για επιβίωση αλλά και για όλους τους εργαζομένους που έχουν υποστεί απώλειες ασυγκρίτως μεγαλύτερες από αυτές των μελών της ΕΤΥΚ για να συμβάλουν στην διάσωση των επιχειρήσεων και των εργασιών τους.

Δειτε Επισης

Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία