Προς τους πιστωτές η διαχείριση της πρώην Λαϊκής

Το πράσινο φως στη μεταφορά της διαχείρισης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της,δυόμισι χρόνια μετά που η τράπεζα εισήλθε σε διαδικασία εκκαθάρισης, έδωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η όποια πρόταση πρέπει να εγκριθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2016 οπότε τίθεται σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών (ΒRRD), βάσει της οποίας η διαχείριση συστημικών τραπεζών μεταφέρονται στον Κοινό Εποπτικό Μηχανισμό.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η εκπρόσωπος της ΚΤΚ Μαρία Κέττηρου υπενθύμισε επιστολή της Διοικητού της ΚΤΚ στη Βουλή ότι δεν διαφωνεί με οποιαδήποτε πρόταση νόμου για ανάληψη των περιουσιακών στοιχείων. Είπε ότι οι δικηγόροι του Συνδέσμου των Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας τους εξήγησαν την πρότασή τους.

«Και θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει κάτι με το οποίο θα διαφωνούσαμε. Με την ουσία του θέματος δεν φέρουμε ένσταση», είπε. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι δεν έχει μελετήσει κατ` άρθρον την πρόταση νόμου.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν έχει μελετήσει την προτεινόμενη πρόταση νόμου του ΣΥΚΑΛΑ.

Και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου δήλωσε ότι θα ήταν σωστό να γίνει νέος νόμος και επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πριν την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του ΣΥΚΑΛΑ, οι πιστωτές της Λαϊκής δύνανται να απευθυνθούν το Δικαστήριο και να συγκαλέσουν συνέλευση πιστωτών της Λαϊκής με όλες τις εξουσίες που έχει οποιαδήποτε άλλη συνέλευση των πιστωτών, παρά τις διατάξεις του περί Εξυγίανσης Νόμου. Η συνέλευση θα έχει επίσης την εξουσία να οδηγήσει τη Λαϊκή σε εκκαθάριση, ανεξαρτήτων των προνοιών οποιασδήποτε άλλης νομοθεσίας. Παράλληλα, μετά την έγκριση των αποφάσεων της συνέλευση από το Δικαστήριο ο Ειδικός Διαχειριστής θα αντικατασταθεί από το Διαχειριστή που διορίζεται από τη συνέλευση των πιστωτών.

Μειώνεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων
Εκπρόσωπος του ΣΥΚΑΛΑ τόνισε ότι εδώ και δυόμισι χρόνια οι πρώην καταθέτες της Λαϊκής περιμένουν να έχουν ένα περιουσιακό στοιχείο δικό τους. «Μέχρι τώρα χάθηκαν πολλά εκατομμύρια από την αξία της πρώην Λαϊκής και σιγά σιγά θα χαθούν όλα», προειδοποίησε.

Ο Ειδικός Διαχειριστής της πρώην Λαϊκής, Κρις Παύλου, αφού ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση στην μεταφορά της διαχείρισης στους πιστωτές και κάλεσε τους πιστωτές να είναι «πολύ προσεκτικοί» στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, αφού έξι από τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημείωσε όμως ότι οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που απέκτησε η πρώην Λαϊκή δεν βρίσκονται υπό τον διαχειριστή, αλλά υπό την αρχή εξυγίανσης (ΚΤΚ) «και δεν καθαρό στη νομοθεσία κατά πόσον θέλετε και αυτό το στοιχείο να έρθει στη διαχείριση».

Σε σχέση με τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Παύλου ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία χάνουν αξία γιατί βρίσκονται σε αδράνεια.

Όπως είπε, η μεγάλη ζημιά προέκυψε από τις μετοχές που έχει η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου. Υπενθύμισε ότι πριν την έκδοση κεφαλαίου, η πρώην Λαϊκή κατείχε το 19,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου με την αξία της μετοχής να βρίσκεται στα 25 σεντ, ενώ μετά την έκδοση κεφαλαίου οι μετοχές της Λαϊκής μειώθηκαν στο 9,2% με αξία 16,5 σεντ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «σε γενικές γραμμές η εισήγηση τυγχάνει της έγκρισης της ΚΤΚ», προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στην ΚΤΚ και στο ΥΠΟΙΚ να μελετήσουν την πρόταση και να μας πούμε κατά πόσον θα προχωρήσουμε και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό να ξέρουμε τη θέση της ΚΤΚ», ανέφερε σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μίλησε για κακοδιαχείριση εκ μέρους της ΚΤΚ με αποτέλεσμα την μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής και επεσήμανε πως η πρόταση πρέπει να εγκριθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2016 οπότε μεταφέρεται η εποπτεία όλων των συστημτικών τραπεζών στην ΕΚΤ. Η πρώην Λαϊκή δεν θεωρείται συστημική, ως προς το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων της, αλλά διότι διαθέτει παρουσία και σε άλλη κράτη-μέλη της ΕΕ.

20% του ΔΣ της Τρ. Κύπρου στους κουρεμένους καταθέτες
Παράλληλα, συζητήθηκε και η δεύτερη πρόταση νόμου που δίνει το δικαίωμα στους καταθέτες που υπέστησαν κούρεμα να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας στην οποία επεβλήθη η διάσωση με ίδια μέσα (bail-in).

Σε αυτή την πρόταση, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τέτοια πρόνοια δεν περιλαμβάνεται στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία και πρόσθεσε εξάλλου πως ο σχετικός κανονισμός που θα εκδοθεί θα υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας.

«Δεν είναι δυνατόν καταθέτες, όπως έγινε στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου να έχουν συμβάλει κατά €4 δισ στο κεφάλαιο μιας τράπεζας και ένας άλλος επενδυτής με €400 εκατομμύρια να έχει ολοκληρωτικό έλεγχο του ΔΣ και οι κουρεμένοι καταθέτες που διέσωσαν την τράπεζα με τις δικές τους καταθέσεις να μην έχουν καν το δικαίωμα παρακολούθησης των εργασιών του ΔΣ», ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος.

«Και για αυτό ακριβώς το λόγο λέμε ότι πρέπει και αυτοί οι καταθέτες, μέτοχοι πλέον, να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης κατά 20% στο ΔΣ τράπεζας που έχει διασωθεί με ίδια μέσα», πρόσθεσε.

Και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης επικρότησε τη μεταφορά της διαχείρισης της πρώην Λαϊκής στους πιστωτές και είπε πως πρέπει η πρόταση νόμου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στην ερχόμενη συνεδρία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική