Sanfey: Οι τράπεζες δεν ξεπέρασαν πληρως την κρίση

Ο Peter Sanfey, Deputy Director, Country Strategy & Policy της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) παραθέτει στο InBusinessNews τις απόψεις του για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα πλάνα της EBRD για τη χώρρα, ενόψει του 5ου Nicosia Economic Congress, στο οποίο θα είναι ομιλητής.

Ποια είναι η άποψη σας για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου; Θα ξεπεράσει την κρίση;
Ο τραπεζικό τομέας στην Κύπρο εξακολουθεί να υποφέρει από τους «μετασεισμούς» της κρίσης του 2013, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών ήταν ένα μεγάλο βήμα για το νησί και η EBRD το στηρίζει πλήρως. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουμε να δούμε τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνονται και την πίστη στην οικονομία της Κύπρου να ανακτάται. Είναι νωρίς να πούμε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ξεπεράσει εξ’ ολοκλήρου την κρίση, αλλά βρίσκεται σε μια πολύ καλή πορεία για πλήρη εξυγίανση.

Πώς παρέχει βοήθεια στην Κύπρο σήμερα η EBRD;
Η EBRD έχει ήδη κάνει μεγάλες επενδύσεις στο νησί, αφού έδωσε 108 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Αυτή η επένδυση είναι πολύ σημαντική, επειδή βοηθά στην αποκατάσταση, όχι μόνο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά όλου του τραπεζικού τομέα στο νησί. Ταυτόχρονα, ετοιμάσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την Κύπρο, η οποία θα μελετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της EBRD τον Μάιο. Μέρος της στρατηγικής μας είναι η αναδόμηση του χρηματοοικονομικού τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις και η επιχειρηματική αναδόμηση.

Ποια είναι τα σχέδια της EBRD για τα επόμενα χρόνια;
Παρά τις οικονομικές αστάθειες και πολιτικές κρίσεις που προκύπτουν κατά καιρούς, η EBRD ενδυναμώνει τις προσπάθειές της να στηρίξει τις χώρες που έχει ήδη επενδύσει. Ο ετήσιος επενδυτικός προϋπολογισμός μας για το 2014 ανήλθε στα 8.9 δις ευρώ και θα προσπαθήσουμε να κυμανθούμε στα ίδια επίπεδα στα επόμενα χρόνια. Είμαστε ένα ίδρυμα που επενδύουμε όπου υπάρχει ανάγκη και οι προτεραιότητές μας επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση της οικονομικής ανάκαμψης, την προώθηση της περιφερειακής ενοποίησης και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Ποιο είναι το θέμα της ομιλίας σας;
Η ομιλία μου στο 5ο Nicosia Economic Congress θα επικεντρωθεί στις οικονομικές προσδοκίες της Κύπρου και τους κύριους συνεργάτες της. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο και αναμένουμε μερική ανάπτυξη μέσα στο 2015.
 

Σημειώνεται ότι το 5ο Nicosia Economic Congress θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαΐου στο Ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε ΕΔΩ. 

Οργανωτές: Περιοδικό Gold και Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου
Κύριος Χορηγός: Alpha Bank Cyprus Ltd
Χορηγόι: KPMG Limited and TFI Markets
Χορηγοί επικοινωνίας: Goldnews.com.cy, Εκδοτικός Οίκος Δίας and Τηλεόραση Sigma
Συντονισμός: IMH
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την IMH: Τηλ: 22505555, e-mail: events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου