Διαβήματα τραπεζών για συμμόρφωση με FATCA


Σε διαβήματα προκειμένου να συμμορφωθούν με τη συμφωνία FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), που υπέγραψαν Κύπρος και ΗΠΑ, προβαίνουν οι τράπεζες – μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο τη συμφωνία για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης, η οποία εφαρμόζει πρόνοιες του FATCA, και ακολούθησε η επικύρωσή της από τη Βουλή.

Η συμφωνία στοχεύει στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για πελάτες των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, οι οποίοι είναι Αμερικανοί πολίτες ή κάτοικοι Αμερικής για φορολογικούς σκοπούς (US Persons). Στόχος της συμφωνίας είναι η πάταξη της υπεράκτιας φοροδιαφυγής και η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται μέσω των φορολογικών Αρχών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, στις διατάξεις του FATCA εμπίπτουν τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο καθώς και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, οι οποίοι υποχρεούνται να ακολουθήσουν ορισμένες διαδικασίες για εντοπισμό των Αμερικανών κατόχων λογαριασμού.

Όπως αναφέρεται, για τους περισσότερους υφιστάμενους πελάτες των τραπεζών, το FATCA δεν θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο και δεν θα απαιτηθεί κάποια ενέργεια εκ μέρους τους. Ωστόσο, για όσους έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες τραπεζικό λογαριασμό, θα υπάρξει επικοινωνία από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μαζί τους για να επιβεβαιώσουν κατά πόσο είναι ή δεν είναι Αμερικανοί φορολογούμενοι, προσκομίζοντας όπου χρειάζεται τα απαραίτητα στοιχεία.

Επίσης, κατά το άνοιγμα νέου λογαριασμού, ή σε σχέση με υφιστάμενους λογαριασμούς (αν υπάρχει πληροφορία σχετιζόμενη με τους λογαριασμούς που δίνει ενδείξεις ότι μπορεί να ανήκουν σε Αμερικάνο φορολογούμενο), τα φυσικά πρόσωπα θα ερωτηθούν για το καθεστώς φορολογικής κατοικίας τους και τα νομικά πρόσωπα για την κατάταξή τους ως προς τις πρόνοιες του FATCA και πιθανόν να ζητηθεί να υποβληθούν τα ανάλογα αποδεικτικά έγγραφα.

Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην Κύπρο θα χρειαστούν τις εν λόγω πληροφορίες ή έγγραφα τεκμηρίωσης για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την κυπριακή νομοθεσία.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου