Το αβέβαιο μέλλον της Λαϊκής που απέμεινε

Ο Χάρης Γεωργιάδης μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το μέλλον της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και τις προοπτικές εξόδου της από το καθεστώς εξυγίανσης: «Το θέμα πλέον δεν αφορά εμένα αφού η σύνθεση της Αρχής Εξυγίανσης έχει αλλάξει, οπότε δεν μπορώ να πω πολλά επί του θέματος. Ωστόσο, να πω κάποια πράγματα χωρίς καν να θέλω να μιλήσω εκ μέρους των άλλων δύο θεσμών που αποτελούσαν την Αρχή Εξυγίανσης. Δεν είναι ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμη και όταν το ΥΠΟΙΚ μετείχε στην Αρχή δεν ήταν κομμάτι της κυβερνητικής πολτικής. Η διαδικασία της εξυγίανσης όλοι θα θέλαμε να ολοκληρωνόταν το συντομότερο δυνατόν. Είναι δύο οι λόγοι που δεν επέτρεψαν την έξοδο της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης:
1. Αφορά το γεγονός της λειτουργίας των θυγατρικών της Λαϊκής Τράπεζας στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι οι εργασίες του εξωτερικού δεν ενσωματώθηκαν στην Τρ. Κύπρου. Εάν η Λαϊκή έμπαινε υπό εκκαθάριση τότε θα υπήρχε μεγάλος και άμεσος κίνδυνος οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα παρέμβαιναν και θα έκλειναν τις θυγατρικές της Λαϊκής στο εξωτερικό.

«Θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πώλησης των θυγατρικών, διαδικασία που σαφώς και δεν είναι εύκολη. Με την επικείμενη πρόσληψη συμβούλου από την ΚΤΚ η διαδικασία θα επιταχυνθεί» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

2. Οι νομικές διαδικασίες που έχουν ήδη προχωρήσει έναντι τρίτων έχουν επίσης καθυστερήσει την έξοδο της Λαϊκής από καθεστώς εξυγίανσης. «Υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης των διεκδικήσεων έναντι τρίτων» σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης αναφερόμενος στους δύο βασικούς παράγοντες που καθυστέρησαν τις διαδικασίες εξυγίανσης της Λαϊκής.

Παράλληλα, τόνισε πως τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα μπορούσαν να διανεμηθούν στους δικαιούχους. «Είναι εδώ που η διαδικασία κολλά αφού το ένα ζήτημα συγκρούεται με το άλλο. Πρέπει να γνωστοποιηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης στα πλαίσια της οποίας θα λάβουν οι δικαιούχοι αυτά που πρέπει να πάρουν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Επ. Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε πως δικαστικές διαδικασίες εκκρεμούν και από καταθέτες ή μετόχους κατά της Λαϊκής, ενώ σημείωσε πως δεν είναι μόνο θέματα διαδικασιών της Κεντρικής ως Αρχής Εξυγίανσης αλλά κυρίως πολιτικά.

Από πλευράς των καταθετών στην πρώην Λαϊκή τονίστηκε πως βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο. «Διερωτούμαστε πώς μπορεί να γίνει διανομή από τη στιγμή που είμαστε ακόμη σε διαδικασίες αγωγών. Το ζήτημα δεν είναι νομικό. Είναι πολιτικό. Θα απαντήσω στον ΥΠΟΙΚ ότι η πολιτική τοποθέτηση ήταν όχι αναφορικά με το να παραστούν σε συνέλευση πιστωτών. Απλό, δημοκρατικό δικαίωμα. Υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε το αίτημά μας. Ακόμη και σήμερα γιατί δεν συγκαλείται συνέλευση πιστωτών; Το ζήτημα είναι πολιτικό επειδή δεν θέλουν οι καταθέτες να διαχειρίζονται τα όποια περιουσιακά στοιχεία απέμειναν, τα οποία είναι μηδαμινά» σημείωσε ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΚΑΛΑ.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα έντονα στην ανάληψη της διαχείρισης του 18% της Λαϊκής από την EBRD τονίζοντας: «Πώς είναι δυνατόν να δίνεται σε μια τράπεζα το 18% της Τρ. Κύπρου σε μια αγορά που θα είναι ανταγωνίστριά της;».

Με τη σειρά του ο νομικός σύμβουλος της διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας, Παναγιώτης Νεοκλέους, τόνισε πως για τα δύο βασικά ζητήματα της τράπεζας οι εξελίξεις έχουν ως εξής:
1. Περιουσιακά στοιχεία Λαϊκής: Έχει παραδοθεί έκθεση διαχείρισης αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Αφορούν τις ξένες θυγατρικές και το 18% στην Τρ. Κύπρου. Εάν η Λαϊκή τεθεί υπό εκκαθάριση τότε τα περιουσιακά της στοιχεία θα ισούνται με το «0». «Εάν προχωρήσει ΑΜΚ στην Τρ. Κύπρου τότε το 18% θα συρρικνωθεί, άρα θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για πώλησή του. Η επιτυχία θα είναι ένας σύμβουλος να πουλήσει όλα τα στοιχεία που έχει η Λαϊκή.
2. Νομικές διαδικασίες έναντι τρίτων: Τα όσα έχει πει ο κ. Υπουργός είναι σωστά. Μακάρι να πουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία και θα βρεθεί λύση αναφορικά με τις νομικές διαδικασίες που εκκρεμούν έναντι τρίτων.

 Ο Πάμπος Παπαγεωργίου του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε ποιον σκοπό εξυπηρετεί η μεταφορά δικαιώματος ψήφου στην EBRD ενώ τόνισε πως προβληματίζεται έντονα αναφορικά με την επικείμενη ΑΜΚ της Τρ. Κύπρου και των μετοχών των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής, οι οποίοι δεν έχουν καν το δικαίωμα διαχείρισης των μετοχών τους.

«Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Παπαγεωργίου. Εάν οι μετοχές μπορούσαν έστω να διανεμηθούν θα ήταν μια λύση. Ωστόσο, υποθέτω πως υπάρχουν νομικά ζητήματα επ’ αυτού. Πάντως, εάν μπορούσαν οι δικηγόροι να μας απαντήσουν για το εν λόγω ζητημα θα έλυναν πολλά προβλήματα. Δεν νομίζω ότι νομικά είναι εύκολα αλλά θα το έβλεπα θετικά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Με τις διαφωνίες και τους προβληματισμούς όλων των πλευρών να καταγράφονται, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, με τη δέσμευση ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά