ΦΠΑ στα τυχερά παιχνίδια θα καταβάλλεται στη χώρα προέλευσης

Μετά από αντιπαράθεση κυρίως ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία σε νόμο εναρμονιστικά νομοσχέδια και κανονισμούς για την επιβολή ΦΠΑ επί των υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά παιγνίδια έτσι ώστε τα έσοδα για παιγνίδια που διεξάγονται από κυπριακές εταιρείες (12 στον αριθμό) να φορολογούνται στην ευρωπαϊκή χώρα προέλευσης του παίκτη.

Τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε νόμους και οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 29 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και 17 αποχές από τους παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ και το Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών.

Κατά τη συζήτηση κατατέθηκαν από τους Βουλευτές διαφορετικές θέσεις αναφορικά με την απώλεια που θα επέλθει στα ταμεία του κράτους. ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ έκαναν λόγο για προχειρότητα από πλευράς των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και των πολιτικών τους προϊσταμένων. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η απώλεια στο κρατικό ταμείο θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια, όσα θα είναι και τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου αφού παρατήρησε ότι η επιβολή ΦΠΑ για ηλεκτρονικά παιγνίδια στις ευρωπαϊκές χώρες θα είναι ενιαία και θα καταβάλλεται στη χώρα προέλευσης του παίκτη ανέφερε ότι παρατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που συζήτησε το νομοσχέδιο αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με την απώλεια εσόδων που θα έχει το κράτος.

Πρόσθεσε ότι ενώ αρχικά αναφέρθηκε ότι η απώλεια εσόδων θα είναι στα 100 εκατομμύρια, ακολούθως ειπώθηκε στην Επιτροπή ότι η Κύπρος θα κρατά το 30%. Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά θα απέχει για την πρωτοφανή προχειρότητα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε πως με πλήρη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας με τα σημερινά δεδομένα η απώλεια του κράτους θα είναι 100 εκ. που έρχεται να προστεθεί στις απώλειες των κρατήσεων από τη Ρωσία. Παρατήρησε ότι εγκληματήσαμε σε βάρος της χώρας μας με λανθασμένους χειρισμούς.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εάν αργήσουμε δεν θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω από παιγνίδια Κυπρίων. Πρόσθεσε ότι να προκαταλαμβάνουν παρά να τρέχουμε να διασώσουμε ζημίες και επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης  είπε ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών η απώλεια του κράτους  θα είναι 30 εκατομμύρια, αλλά πρόσθεσε παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για τα έσοδα του κράτους, από το ΦΠΑ που θα καταβάλλεται για Κύπριους παίκτες που παίζουν σε εταιρείες εκτός Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι η μείωση έχει εκτιμηθεί και περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2015.  Ανέφερε ακόμα πως εάν δεν ψηφιστεί ο νόμος εκείνο που θα πετύχουμε είναι μια εταιρεία να πληρώνει δύο φορές. Ο κ. Βότσης  εξέφρασε επίσης την άποψη ότι εάν δεν ψηφιστεί η νομοθεσία για να εφαρμοστεί έγκαιρα θα διώξουμε αυτές τις επιχειρήσεις από την Κύπρο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου  σημείωσε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, και πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία για να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι η κατάσταση που επικράτησε σε σχέση με τα νομοσχέδια καταδεικνύουν προχειρότητα και παρατήρησε πως το δυστύχημα είναι ότι “δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ψηφίσουμε τα νομοθετήματα”.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης παρατήρησε ότι τα 100 εκ.  απώλεια στα έσοδα τους κράτους αντιστοιχούν στα ποσά που θα μπουν στο κρατικό ταμεία από την κτηματική φορολογία.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η Βουλή ίσως θα πρέπει να πάει πίσω στους τεχνοκράτες και του πολιτικούς προϊσταμένους που διαπραγματεύτηκαν σε κοινοτικό επίπεδο την οδηγία και να ενημερώσουν τη Βουλή για τα επιχειρήματα που προέβαλαν.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι κάποιοι εντός της ΕΕ είναι υπέρ της ενιαίας αγοράς, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν ότι μπορούν ώστε να μην είναι ενιαία η αγορά.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορείς στο φόρο κατανάλωσης να υπολογίσεις, έσοδα καθώς, όπως είπε “βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση