Ταμείο με δύναμη πυρός 200εκ. για ΜμΕ

 Συνομολογείται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Ταμείου με πόρους μέχρι και €200 εκατ. με στόχο την παροχή δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με ευνοϊκούς όρους.

Όπως αναφέρθηκε στην σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, το ταμείο αποτελεί μετονομασία του γνωστού Εγγυοδοτικού Μηχανισμού για τις ΜΜΕ και οι σχετικές διαβουλεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Το απόθεμα του Ταμείου θα ανέρχεται σε €100 εκατ. από εθνικούς πόρους, με ταυτόχρονη προσφορά από τις τράπεζες, που θα είναι οι ενδιάμεσοι φορείς για την παροχή των δανείων, ύψους άλλων €100 εκατ. ανεβάζοντας τους συνολικούς πόρους στα €200 εκατ.

«Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό που για πρώτη φορά διαφαίνεται ότι μερικές δεκάδες εκατομμύρια θα μπορέσουν να εισρεύσουν στις ΜΜΕ για να τις κρατήσουν στη ζωή αλλά πολύ περισσότερο για να δώσουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσφέρουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην αύξηση του ΑΕΠ», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, το Ταμείο θα επιτρέπει τη χρήση δανείων για επαναχρηματοδότηση, δηλαδή την εξόφληση υφιστάμενων δανείων (re-financing) με υψηλότερο επιτόκιο μέσω της χρηματοδότησης από τα ταμείο, αλλά και την παράλληλη χρηματοδότηση (double financing), κάτι που αναμένεται να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης των ΜΜΕ.

Παράλληλα, βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό κατά πόσον τα χρήματα αυτά «θα χαθούν» στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ η Επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί προτού καθοριστούν τα κριτήρια για την παροχή δανείων.

Συναφώς, ο κ. Χριστοφόρου επεσήμανε πως για την παροχή των δανείων του Ταμείου, το κράτος θα μπορούσε να αξιοποιήσει και το Συνεργατισμό που βρίσκεται υπό κρατική στήριξη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επεσήμανε ότι οι «διαδικασίες δεν θα πρέπει να είναι γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις και να διασφαλίζουν ότι θα πάνε σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη».

«Να ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι ακόμη μα εξαγγελία και μία κοροϊδία για τις ΜΜΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοφόρου υπενθύμισε ότι την περίοδο 2014-2020 η Κύπρος θα λάβει 1 δις από τα κοινοτικά ταμεία στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς και άλλα 35 εκατ. από προγράμματα όπως νεανική επιχειρηματικότητα και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το θέμα όμως είναι η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών.

«Είναι για αυτό που καλούμε από τώρα το κράτος και την Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα τέτοιο μηχανισμό που θα μπορεί ανταποκριθεί για να απορροφηθεί και το τελευταίο σεντ από αυτή την ευχέρεια και δυνατότητα που μας παρέχεται μέσω της ΕΕ», είπε ο κ. Χριστοφόρου και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες δεν επιτρέπεται να μένει έστω και ένα ευρώ αναξιοποίητο».

Νέα επιστολή στη Νομική Υπηρεσία

Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε όπως αποστείλει νέα επιστολή στη Νομική Υπηρεσία ζητώντας απαντήσεις στα τέσσερα ερωτήματα που έθεσε για διευκόλυνση των ΜΜΕ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή είχε αποστείλει στις 9 Απριλίου η Επιτροπή Εμπορίου απέστειλε επιστολή ζητώντας απαντήσεις για το κατά πόσον μπορεί να γίνει μείωση δανειστικών επιτοκίων με νομοθετική ρύθμιση, μείωση ενοικίων, πραγματική παγοποίηση και επιμήκυνση δανείων και διασφάλιση 1ης κατοικίας. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, μέχρι στιγμής η Νομική Υπηρεσία απάντησε μόνο στο ερώτημα για μείωση ενοικίων

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση