Πτώση κερδών για την Tesco λόγω Ευρώπης

Η Tesco PLc δυσκολεύεται ακόμη να ανακτήσει το «πάτημά» της στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει μειώσεις στις διεθνείς αγορές, ανακοινώνοντας μάλιστα πτώση στα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου.

Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής παγκοσμίως με βάση τις πωλήσεις, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για τις 26 εβδομάδες μέχρι τις 24 Αυγούστου, της τάξης των 830 εκατ. στερλίνων έναντι των 1,24 δισ. στερλίνων, λόγω των χαμηλότερων κερδών από τις πωλήσεις ακίνησης περιουσίας. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στις 31,9 δισ. στερλίνες από τις 31,31 δις στερλίνες.

Οι same store πωλήσεις της Tesco στη Βρετανία παρέμειναν αμετάβλητες στο β΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας βελτίωση από την πτώση κατά 1% στο α΄ τρίμηνο.

Αλλά στην Ευρώπη, όπου η Tesco διαχειρίζεται αλυσίδες καταστημάτων στην Ιρλανδία, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία, οι πωλήσεις στο α΄ εξάμηνο υποχώρησαν 5,5% ενώ τα trading profit υποχώρησαν σχεδόν 70% στις 55 εκατ. στερλίνες.

Στην Ασία οι πωλήσεις υποχώρησαν 3,5% σε same-store βάση, ενώ τα trading profit υποχώρησαν στις 314 εκατ. στερλίνες από τις 339 εκατ. στερλίνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος Philip Clarke δήλωσε ότι οι χειρότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις και τα κέρδη στην Ευρώπη στο α΄ εξάμηνο, θα εξισορροπήσουν κάποιες από τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στη βρετανική κερδοφορία  για το σύνολο της χρήσης.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά από την προειδοποίηση για την κερδοφορία, η Tesco έχει προχωρήσει σε περικοπές στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, πουλώντας τμήματα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και παίρνοντας συνεταίρο στην Κίνα, προκειμένου να επικεντρωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου αποκομίζει τα δύο τρίτα των πωλήσεων και των κερδών.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση