Ορφανίδης: Εκτόξευση ζημιών στα 30,4 εκ. ευρώ

Ζημιές ύψους 30,4 εκ. ευρώ παρουσιάζει για το 2012 η αλυσίδα υπεραγορών Ορφανίδη, σε σύγκριση με ζημιά της τάξης των 8,6 εκ. ευρώ το 2011.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στο ΧΑΚ τονίζει για ποιους λόγους αυξήθηκε κατά 253% η ζημιά της κάνοντας ιδιαίτερη αφορά στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην αγορά και κυρίως στην ίδια την εταιρεία, ενώ σημειώνει ότι η μετατροπή ΜΑΕΚ που κατείχε της Λαϊκής Τράπεζας επέφεραν ζημιά 2,4 εκ. ευρώ.

Η ανακοίνωση των οικονομικών
αποτελεσμάτων των υπεραγορών Ορφανίδη

Oι πωλήσεις του Συγκροτήματος για το σύνολο του 2012 ανήλθαν στα €162εκ. σημειώνοντας μείωση 24,3% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2011, που ανήλθαν στα €214εκ. Η μείωση οφείλεται μεταξύ άλλων στον αυξημένο ανταγωνισμό, στην μείωση της αξίας του καλαθιού της οικοκυράς λόγω της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής κρίσης αλλά και στις σοβαρές ελλείψεις προϊόντων στις υπεραγορές της Εταιρείας, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε η Εταιρεία ιδιαίτερα
κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους.
Το μεικτό κέρδος του Συγκροτήματος για το 2012 ανήλθε στα €27εκ. σε σχέση με €38,7εκ. για το 2011, σημειώνοντας μείωση 30%.

Τα έξοδα πωλήσεων και προώθησης και τα έξοδα διοίκησης παρουσίασαν μείωση 19,8% σε σχέση με το 2011. Η μείωση αυτή επετεύχθη κυρίως μέσα από μειώσεις στο κόστος προσωπικού και παρόλη την αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων .
Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω η ζημία από εργασίες ανήλθε στα €2,66εκ. σε σχέση με το κέρδος που ανήλθε στα €3,18εκ. για το 2011.
Τα έξοδα χρηματοδότησης ανήλθαν στα €12,5εκ σε σχέση με €8,6εκ για το 2011, παρουσιάζοντας αύξηση €3,9 εκ.

Η καθαρή ζημία για το έτος ανήλθε στα €30,4εκ. σε σχέση με ζημία €8,6εκ. για το 2011. Η Εταιρεία κατείχε 9.150.000 Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) της Λαϊκής Τράπεζας €1,00 έκαστο, τα οποία στις 18 Ιανουαρίου 2013 μετατράπηκαν σε νέες πλήρως πληρωθείσες συνήθεις μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας. Από αυτή την υποχρεωτική μετατροπή προέκυψε ζημία ύψους €2,4εκ.
Η Εταιρεία είναι σε επαφή με τους Νομικούς της Συμβούλους για διεκδίκηση του ποσού των €9.150.000, ποσό που προήλθε από την έκδοση Ομολόγου της Ορφανίδης Δημόσιας Εταιρείας Λίμιτεδ το 2011 και που αρχικά είχε επενδυθεί σε Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) της Λαϊκής Τράπεζας και που στη συνέχεια όπως αναφέρουμε πιο πάνω, μετατράπηκαν υποχρεωτικά σε μετοχές.
Η αύξηση στη ζημία οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έξοδα χρηματοδότησης και στη μείωση των πωλήσεων κατά το 2012. Επίσης, η ζημία από εκποίηση ακίνητης περιουσίας ανήλθε στα €12,1εκ.
Η Εταιρεία από τις 31 Ιανουαρίου 2013 τελεί υπό διαχείριση μετά το διορισμό Διαχειριστών/ Παραληπτών από τη Λαϊκή Τράπεζα. Οι Διαχειριστές είναι ο κ. Ανδρέας Ανδρονίκου από την εταιρεία ”UHY Hacker Young” και ο κ. Μιχάλης Αβραάμ από την εταιρεία ”Μιχάλης Αβραάμ & Συνεταίροι Λίμιτεδ”.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών