«Καλάθι του νοικοκυριού» με το νέο χρόνο και βλέπουμε

Παράταση μέχρι νεωτέρας παίρνει όπως όλα δείχνουν η κατάληξη σε συμφωνία και η εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού» στην κυπριακή αγορά, καθώς, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από το κλείσιμο των εργασιών του Σώματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου. 

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει σε τριήμερη συνέδρια στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου προς έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια σύνοδο που αναμένεται να είναι και η τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές. Και αυτό, αφού βάσει των Κανονισμών που διέπουν τις εργασίες του Κοινοβουλίου, αυτές θα πρέπει να διακοπούν 45 ημέρες πριν από τις προεδρικές για να επαναρχίσουν έπειτα από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. 

Διαβάστε ακόμα:
 


Όπως γίνεται αντιληπτό, παρά τις εντατικές προσπάθειες για επίσπευση της διαδικασίας και έγκριση το ταχύτερο δυνατό του τροποποιητικού νομοσχεδίου, στο οποίο δόθηκε κατ’ αρχήν έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, τα χρονοδιαγράμματα είναι περισσότερο από ασφυκτικά ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών της Βουλής.
 

Έτσι ουσιαστικά, το σερί διαβουλεύσεων, τα διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα, καθιστούν ανέφικτη την εφαρμογή του μέτρου πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, την πιο εμπορική περίοδο της χρονιάς.

Πάει στη Βουλή, μόνο για συζήτηση

Πάντως, παρόλο που δεν έχει κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ενέγραψε αυτοβούλως το θέμα προς συζήτηση, σήμερα, Τρίτη.

Διαβάστε εδώ: Τα επόμενα βήματα για «καλάθι του νοικοκυριού»-Ψάχνουν τη μεθοδολογία

Ενώπιον της Επιτροπής θα συζητηθεί η πορεία αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και υπηρεσιών και οι επιπτώσεις της στον πληθωρισμό, ενώ η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην προτεινόμενη εισαγωγή του θεσμού του καλαθιού του νοικοκυριού.

Στη συνεδρία θα παραστούν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, σύνδεσμοι καταναλωτών, σύνδεσμοι υπεραγορών και λιανεμπορίου, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Υπεραγορών εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της εισαγωγής του μέτρου στην κυπριακή αγορά, ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσεται εναντίον της οποιαδήποτε παρέμβασης στην ελεύθερη αγορά και στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Διαβάστε εδώ: Σκεπτικισμός υπεραγορών για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Τεχνικά και διαδικαστικά κωλύματα

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, τόνισε ότι η προεργασία που απαιτείται και ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων δεν αφήνει περιθώρια για ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από τις 8 Δεκεμβρίου.

«Η συγκεκριμενοποίηση των προϊόντων, τα οποία θα συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού, οι διαβουλεύσεις που μόλις άρχισαν, η ανάγκη για δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα αναρτώνται ανά τακτά διαστήματα τα προϊόντα, όπως επίσης η διεκπεραίωση όλων των τεχνικών και πρακτικών ζητημάτων δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε σχετικά.

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εμπορίου είναι η αποτελεσματικότητα και η ορθότητα της νομοθεσίας, προκειμένου να επιφέρει ανακούφιση σε νοικοκυριά και καταναλωτές.

Με βάση το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το καλάθι του νοικοκυριού αποτελείται από καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία κρίνονται από τον υπουργό Εμπορίου-ο οποίος και θα εκδίδει σχετικό διάταγμα- ως απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των νοικοκυριών.

Καλάθι από το 2023

Σύμφωνα με την ενημέρωση των λιανεμπόρων, η κατάληξη σε συμφωνία και εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού αναμένεται να γίνει από τη νέα κυβέρνηση, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Βάσει όλων των ενδείξεων, το θέμα αναμένεται να άπτεται της νέας κυβέρνησης, καθώς το ορόσημο της έγκρισης του τροποποιητικού νομοσχεδίου στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής δεν φαίνεται να αποτελεί εφικτό στόχο», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ.

Από πλευράς Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή τονίζεται ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας νέος γύρος διαβούλευσης, πιο αναλυτικής μορφής, ώστε να επιτευχθεί κατάληξη επί της μεθοδολογίας υλοποίησης του μέτρου.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να συζητηθούν οι μηχανισμοί εποπτείας του μέτρου, προκειμένου να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, με όλες τις λεπτομέρειες που θα διέπουν πιθανό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μελλοντικά από τον αρμόδιο υπουργό.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών