Τα επόμενα βήματα για «καλάθι του νοικοκυριού»-Ψάχνουν τη μεθοδολογία

Σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση του νομοσχεδίου που αφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού», προχωρά η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, με στόχο να καθοριστεί επακριβώς η μεθοδολογία ώστε με την υλοποίησή του το μέτρο να επιφέρει ουσιαστικά οφέλη για τον καταναλωτή, δήλωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καραγιώργης δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου, τονίζοντας πως απαιτείται περαιτέρω χρόνος για επεξεργασία, προκειμένου όταν θεσπιστεί το μέτρο αυτό να υλοποιηθεί αποτελεσματικά από όλους.

Διαβάστε ακόμη:

Μετά την κατ’ αρχή έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, το τροποιητικό νομοσχέδιο, που επιτρέπει στην Υπουργό Εμπορίου, μεταξύ άλλων, να καθορίζει με διάταγμα το «καλάθι του νοικοκυριού» τέθηκε σε εντατικές διαβουλεύσεις της Υπηρεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνδέσμους λιανικού και χονδρικού εμπορίου, συνδέσμους καταναλωτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Έγινε μια δημιουργική παραγωγική συζήτηση και ακούστηκαν κυρίως από την πλευρά των συνδέσμων λιανικού εμπορίου, των υπεραγορών του χονδρικού εμπορίου όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών και των καυσίμων, τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία και των υπεραγορών και όσους εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε ο κ. Καραγιώργης, προσθέτοντας πως «εμείς εισηγηθήκαμε ένα μέτρο, το οποίο θεωρούσαμε ότι στην παρούσα φάση, όπως είναι η κατάσταση θα ήταν επωφελές και θα ευκόλυνε τους καταναλωτές, παράλληλα καιμε άλλα μέτρα που επεξεργαζόμαστε».

Διαβάστε ακόμη:

Σημείωσε επίσης πως όλοι εξέφρασαν τη βούλησή της να συμβάλουν στην υλοποίηση του μέτρου, όταν και εφόσον αυτό αποφασιστεί, ορίζοντας όμως μια σωστή μεθοδολογία ώστε να μην παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα, προσθέτοντας πως το ίδιο υποστηρικτικοί ήταν και οι σύνδεσμοι των καταναλωτών όσο οι συντεχνίες που υποστήριξαν την πολιτική αυτή.

«Το συμπέρασμα που βγαίνει», πρόσθεσε, «είναι ότι θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να μπούμε σε ένα νέο γύρο διαβούλευσης, πιο αναλυτικής μορφής, ώστε να καταλήξουμε στη μεθοδολογία υλοποίησης του μέτρου, αλλά και να συζητήσουμε τους μηχανισμούς εποπτείας του, έτσι ώστε όταν κατατεθεί στη Βουλή να έχουμε ένα ολοκληρωμένο, καταγεγραμμένο νομοσχέδιο, που θα αναφέρεται σε όλες τις λεπτομέρειες που θα διέπουν πιθανό διάταγμα που θα εκδοθεί μελλοντικά και το οποίο θα ορίζει ο νόμος».

Λέγοντας πως η Υπηρεσία ποτέ δεν αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι η Υπηρεσία εργάστηκε πολύ πιεστικά, αλλά εξήγησε πως θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η μεθοδολογία, ποια προϊόντα θα περιληφθούν στο καλάθι, πώς θα περιληφθούν, πώς θα γίνεται η εποπτεία, πώς θα αναρτούνται οι τιμές και πως θα γίνεται η σηματοδότηση στις υπεραγορές.

«Δεν είναι αρκετό να τα βάλεις σε ένα χαρτί, αλλά πρέπει να τα υλοποιήσεις, οπόταν χρειάζεται μια ορθή μεθοδολογία που να είναι όλοι ευθυγραμμισμένοι και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία να μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν τους καταναλωτές κατά ένα ουσιαστικό τρόπο», είπε.

«Συμπερασματικά, θα εισέλθουμε σε ένα νέο κύκλο διαβούλευσης, θα το συζητήσουμε εκ νέου να καθορίσουμε την μεθοδολογία και όταν είμαστε έτοιμοι και ολοκληρωμένοι και θα νοιώθουμε ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου θα φέρει ουσιαστικά σωστά οφέλη για τον καταναλωτή τότε, θα προχωρήσουμε να το καταθέσουμε για να ψηφιστεί και να το υλοποιήσουμε», κατάληξε.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών