Ι. Ξυπολέας: Κρίσιμη η «διατροφή ακριβείας» για τον πρωτογενή τομέα

InBusinessNews  24/06/2022 12:15
Ι. Ξυπολέας: Κρίσιμη η «διατροφή ακριβείας» για τον πρωτογενή τομέα

Ι. Ξυπολέας: Κρίσιμη η «διατροφή ακριβείας» για τον πρωτογενή τομέα

InBusinessNews  24/06/2022 12:15

Η αλματώδης αύξηση της τιμής των πρώτων υλών για την διατροφή των ζώων, η μειωμένη διαθεσιμότητα τους και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων.

Η διατροφή ακριβείας, ο ποιοτικός έλεγχος των ζωοτροφών, η χρήση υποπροϊόντων, η ορθολογική χρήση των προσθετικών των ζωοτροφών, η σωστή επιλογή των ζώων και άλλες διαχειριστικές πρακτικές αποτελούν στρατηγικές για αποτελεσματικότερη παραγωγή γάλακτος, κρέατος και αυγών.

Για τις πρακτικές μείωσης του κόστους διατροφής στη ζωική παραγωγή μίλησε αναλυτικά στο 5ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας ο Ιωάννης Ξυπολέας, Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής MSc στη VitaTrace Nutrition Ltd.

Όπως είπε το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο παραγωγός είναι να αναρωτηθεί κατά πόσο υπάρχει κάτι στη διαδικασία παραγωγής που μπορεί να γίνει πιο παραγωγική.

Η απάντηση έρχεται μέσα από τη «διατροφή ακριβείας» στην οποία ο ομιλητής έδωσε μεγάλη έμφαση. Μέσω της εν λόγω πρακτικής γίνεται ομαδοποίηση των ζώων ανάλογα με ηλικία, φυσιολογικό στάδιο και τη φάση παραγωγής τους.

Καθοριστικό ρόλο παίζει ο ποιοτικός έλεγχος ζωοτροφών, κάτι που γίνεται με τη γνώση θρεπτικών συστατικών και ενέργειας και αντιστοίχως των μυκοτοξινών, ανεπιθύμητων ουσιών και ξένων υλών.

«Να επενδύσουμε στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ΧΖ με υψηλότερη πεπτικότητα και ΘΑ», ήταν μία από τις παροτρύνσεις του προς τον αγροτικό κόσμο. Επίσης, μεταξύ άλλων, σημαντικό σύμφωνα με τον ειδικό είναι το να επιλέγουν υβρίδια νέας γενιάς, πιο ανθεκτικών, υψηλότερων αποδόσεων.

Αναφορά έκανε και στη χρήση υποπροϊόντων όπως η ελαιοκράμβη, και η γλουτένη αραβόσιτου, αλλά και στα πρόσθετα των ζωοτροφών, στις ουσίες, δηλαδή, που χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες και προάγουν την υγεία των ζώων, την απόδοσή τους και την ποιότητα.

Ένα από αυτά τα πρόσθετα είναι τα εξωγενή ένζυμα που αυξάνουν την πεπτικότητα σιτηρών. Έξυπνη πρακτική είναι, τέλος, και η προσθήκη συνθετικών αμινοξέων που περιορίζει τη χρήση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για την οποία μίλησε αναλυτικά ο Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής MSc της VitaTrace Nutrition Ltd.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας