Λιανεμπόριο: Το safepass φεύγει, οι Ουκρανοί δεν ήρθαν

Χαμόγελα, τουλάχιστον επί του παρόντος, επικρατούν στο λιανικό εμπόριο, μετά τις ανακοινώσεις για πλήρη κατάργηση του safepass σε όλα τα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Καλύτερα και από προ πανδημίας η αγορά ακινήτων

Ένα νέο boutique hotel έρχεται στη Λάρνακα

Εκτός από την ενίσχυση της κατανάλωσης, η άρση του εν λόγω μέτρου σε συνδυασμό με την κατάργηση του Flightpass αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά στον τουρισμό.

Διαβάστε εδώ: 

Τέλος το safepass σε λιανεμπόριο και εμπορικά κέντρα

Ευχαριστίες ΠΑΣΥΛΕ σε Χατζηπαντέλα για κατάργηση safepass

Καταργείται το CyprusFlightPass από τις 18 Απριλίου


Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού
Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζονται  ανησυχίες, καθώς ενώ τα μηνύματα που φτάνουν για το τουριστικό ρεύμα δημιουργούν κάποιου είδους αισιοδοξία, εντούτοις η έλλειψη προσωπικού και η δυσκολία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού παραμένει αγκάθι για τις επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου χαιρέτισε την κατάργηση από τις 18 Απριλίου του safepass σε ολόκληρο το λιανεμπόριο, αλλά και την κατάργηση του CyprusFlightPass, σημειώνοντας ότι είναι γνωστά τα ευεργετικά οφέλη του τουρισμού σε όλους τους τομείς και κυρίως στο λιανικό εμπόριο, σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως η ελεύθερη Αμμόχωστος.

«Αν χαθεί ο τουρισμός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τότε θα είναι δύσκολη η επιβίωση των επιχειρήσεων σε περιοχές, όπως η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, οι οποίες άρχισαν δειλά δειλά να επαναλειτουργούν για τη φετινή τουριστική σεζόν», ανέφερε σχετικά.

Ουκρανούς περιμέναμε, αλλά δεν είδαμε
Ωστόσο, την ώρα που τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι δηλώνουν αισιόδοξοι για κάλυψη του τουριστικού κενού που άφησαν οι Ρώσοι από περαιτέρω ενδυνάμωση άλλων αγορών, όπως η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες, οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν σε εργατικό δυναμικό, πιθανόν να μην μπορούν να καλυφθούν.

Παρά το πράσινο του Υπουργικού Συμβουλίου στην έκδοση κάρτας προσωρινής προστασίας σε Ουκρανούς πρόσφυγες, η οποία, μεταξύ άλλων, θα τους παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας, εντούτοις καμία προσέγγιση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής στο λιανικό εμπόριο ούτε από πλευράς Υπουργείου Εργασίας ούτε από πλευράς Ουκρανών.

«Περιμέναμε και είχαμε επενδύσει στο εργατικό δυναμικό από Ουκρανία, το οποίο δεν είδαμε ακόμα, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία προσέγγιση στις επιχειρήσεις», υπογράμμισε στο InBusinessNews ο κ. Αντωνίου, εκφράζοντας ανησυχία σε ενδεχόμενη ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν σε προσωπικό.

«Τα μηνύματα που φτάνουν για τον τουρισμό είναι θετικά και πιθανό να έχουμε τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την εξεύρεση εργατικού δυναμικού, καθώς δεν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα και ενδεχομένως να μην είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες που θα προκύψουν», επεσήμανε.

Παρόλο που ευχή όλων των τομέων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του λιανεμπορίου, είναι μια καλή τουριστική περίοδος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ωστόσο ορατός είναι ο κίνδυνος να πιαστούν στον ύπνο οι επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές, σε περίπτωση που αδυνατούν να εξεύρουν επαρκή αριθμό εργατικού δυναμικού.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών