Υπεραγορές: Έχουμε επάρκεια, ας μην εκμεταλλευόμαστε την κατάσταση

Μάριος Ιωάννου  16/03/2022 06:35
Υπεραγορές: Έχουμε επάρκεια, ας μην εκμεταλλευόμαστε την κατάσταση

Υπεραγορές: Έχουμε επάρκεια, ας μην εκμεταλλευόμαστε την κατάσταση

Μάριος Ιωάννου  16/03/2022 06:35

Σε εγρήγορση παραμένουν οι υπεραγορές, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις αναμενόμενες επιπτώσεις που θα επηρεάσουν την Κύπρο μακροπρόθεσμα, καθησυχάζοντας, ωστόσο, για επάρκεια προϊόντων.

Εξάλλου, ξεκαθαρίζεται ότι οι αυξήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να καταγράφονται από την περασμένη χρονιά στις τιμές βασικών προϊόντων, δεν θα πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης, καθώς δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ρωσοουκρανική κρίση, αλλά αποτελούν επακόλουθο της πανδημίας, των καθυστερήσεων και των αυξήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και στις υψηλές πληθωριστικές τάσεις.

Υπάρχουν αποθέματα
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑ.Σ.ΥΠΕ), Ανδρέας Χατζηαδάμου ανέφερε ότι επί του παρόντος κυλούν φυσιολογικά οι ρυθμοί όσον αφορά τον ανεφοδιασμό των υπεραγορών με προϊόντα, διαβεβαιώνοντας ότι επαρκούν τα αποθέματα.


Διαβάστε ακόμη:

Δείτε αναλυτικά πόσο αυξήθηκαν οι τιμές προϊόντων στις υπεραγορές


Βασίλης Πετρίδης: Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων το εμπόριο

Φέραμε προϊόντα αξίας €107 εκατ. από Ρωσία και Ουκρανία το 2021


«Πέραν από τις καθημερινές ελλείψεις που προκύπτουν και αναπληρώνονται διαρκώς, δεν παρατηρείται οποιαδήποτε άλλη αξιοσημείωτη έλλειψη που να συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», επεσήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχουν επιπτώσεις.

Άλλες αγορές για να προλάβουμε ελλείψεις
Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεαστεί η Κύπρος από ενδεχόμενες ελλείψεις, ο κ. Χατζηαδάμου εξήγησε ότι θα είναι αναπόφευκτες οι επιπτώσεις, στην παγκόσμια αγορά, όπως και στην τοπική αγορά, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή σε περίπου ενάμιση ή δύο μήνες.

Ωστόσο, πολιτεία, προμηθευτές και λιανέμποροι αναζητούν άλλα κανάλια προμήθειας και εμπορίας προϊόντων από εναλλακτικές αγορές, όπως έγινε και στην περίπτωση της αγοράς από το κράτος 36.000 τόνων κριθαριού και καλαμποκιού, προκειμένου να αυξηθεί η επάρκεια σε αποθέματα.

«Μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεαστούμε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όμως προχωρούμε σε συντονισμένες ενέργειες για να περιορίσουμε τις αναμενόμενες επιπτώσεις, με εναλλακτικές πηγές εισαγωγής», σημείωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑ.Σ.ΥΠΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Γιώργος Ανδρέου: Πάει πάνω κατά 15% η τιμή του κρέατος

TUI: Ψηφίζουν Κύπρο για τις διακοπές τους οι Σκανδιναβοί

Δείτε πώς προχωρά η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ (photos)

Στο πλαίσιο αυτό οι υπεραγορές προτείνουν να υπάρξουν και αυτή τη φορά γρήγορα αντανακλαστικά, ευελιξία και προσαρμογή, όπως συνέβη και σε κρίσεις του παρελθόντος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα σε σχέση με προμήθειες προϊόντων.

Όχι σε αβίαστες αυξήσεις
Ο Σύνδεσμος Υπεραγορών ξεκαθαρίζει ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές των αγαθών δεν μπορούν να συνδεθούν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, νοουμένου ότι συνεχίζονται από την προηγούμενη χρονιά ένεκα της ραγδαίας ανόδου στις τιμές ενέργειας και των τσιμπημένων ναύλων που δημιούργησαν προβλήματα, καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Δεν θα πρέπει η πρόσφατη κρίση να αποτελέσει δικαιολογία ούτε να τύχει εκμετάλλευσης από τους λιανέμπορους, οι οποίοι οφείλουν να είναι σοβαροί και να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και σεβασμό προς τους καταναλωτές», υπογράμμισε ο Ανδρέας Χατζηαδάμου.

Συνεπώς, κάλεσε τις υπεραγορές να επιδείξουν ψυχραιμία, να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένες αυξήσεις και απερίσκεπτες ενέργειες, διατηρώντας όσο μπορούν σταθερές τις τιμές και απορροφώντας στο μέγιστο δυνατό τις αυξήσεις, προς όφελος του καταναλωτή.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας