Βασίλης Πετρίδης: Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων το εμπόριο

Μαρία Καραΐσκου  12/03/2022 06:30
Βασίλης Πετρίδης: Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων το εμπόριο

Βασίλης Πετρίδης: Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων το εμπόριο

Μαρία Καραΐσκου  12/03/2022 06:30

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται κρούει ο τομέας του εμπορίου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες αυξήσεις.

Η πανδημία και τώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις όλες συνέπειες, έφεραν το επιχειρείν αντιμέτωπο με νέα δύσκολα δεδομένα. Η άνοδος στις τιμές πρώτων υλών, καυσίμων, ναύλων και μεταφορικών, οι μεταβολές στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, συνθέτουν ένα επώδυνο και συνάμα αβέβαιο οικονομικό  περιβάλλον. 

Διαβάστε ακόμα:

Cable και fiber optic σώζουν την σταθερή τηλεφωνία (πίνακες)

Δείτε αναλυτικά πόσο αυξήθηκαν οι τιμές προϊόντων στις υπεραγορές

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο CEO του Laiko Cosmos Trading, Βασίλης Πετρίδης αναφέρθηκε τις συνέπειες που βιώνει ο τομέας, ένεκα των δύο χρόνων πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είμαστε με το ακουστικό και περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Αρχικά, πλήττεται ο τουριστικός τομέας, κάτι που μας επηρεάζει άμεσα, αφού προμηθεύουμε τον χώρο του HORECA», τόνισε.  

Επικίνδυνες αυξήσεις 

Ταυτόχρονα, ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για τις επικίνδυνες, όπως τις χαρακτήρισε, αυξήσεις στις τιμές, αφού θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και την ίδια ώρα μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.  

Παραγωγοί και προμηθευτές αύξησαν τις τιμές τους και αυτό είναι αποτέλεσμα, τόσο των πρώτων υλών (λόγω πολέμου), αλλά και των τιμών των ναύλων, που έχουν αυξηθεί εν μέσω της πανδημίας και δεν έχουν μειωθεί ακόμη.

«Μια επικίνδυνη εξέλιξη που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ο πληθωρισμός. Ενημερωνόμαστε συνεχώς για αυξήσεις τιμών πρώτων υλών και εισαγόμενων προϊόντων, που είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε ελλείψεις στα προϊόντα του Laiko Cosmos Trading, ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο, καθώς, λόγω της πανδημίας υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εισαγωγές και η εταιρεία προέβλεψε και εισήγαγε ήδη περισσότερες ποσότητες.

Ανεπηρέαστη η ζήτηση 

Όσον αφορά τη ζήτηση, προς το παρόν μένει ανεπηρέαστη και οι παραγγελίες δεν έχουν μειωθεί. Τόνισε όμως πως ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και το μέλλον είναι αβέβαιο, καθώς η Ρωσία αποτελεί για την Κύπρο την δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική πηγή.

«Είμαστε στην δεύτερη εβδομάδα του πολέμου. Αν βρεθεί ένας συμβιβασμός τώρα, ίσως να σωθεί κάπως η κατάσταση για αυτήν την σεζόν. Αλλιώς θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες αγορές. Ευελπιστούμε ότι θα αντλήσουμε ευρωπαϊκό τουρισμό, αφού οι ευρωπαίοι, δύο χρόνια λόγω πανδημίας, περιόρισαν σημαντικά τα ταξίδια και τώρα θα τα αναζητήσουν ξανά. Μια καλή επιλογή είναι η Κύπρος», κατέληξε με νόημα ο CEO του Laiko Cosmos Trading. 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας