Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Αλαλούμ και αναστάτωση με το safepass στις υπεραγορές

Προστριβές με τους πελάτες, λανθασμένες προσεγγίσεις και αδικαιολόγητες συμπεριφορές αστυνομικών, τσουχτερά πρόστιμα, κλίμα φόβου και δισταγμός εργαζομένων να προχωρήσουν στους ελέγχους safepass και ταυτοποίησης είναι μόνο μερικά από όσα καταγγέλλουν οι υπεραγορές, αρκετούς μήνες μετά την υποχρεωτική προσκόμιση safepass στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Προειδοποιούν ακόμα και με κλείσιμο
Ήδη, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠΕ) χαρακτήρισε εξοντωτικά και πολλές φορές εκδικητικά τα πρόστιμα των €8.000 και €4.000 που επιβλήθηκαν σε υπεραγορές, υποστηρίζοντας πως η παραχώρηση υπέρμετρης εξουσίας οδήγησε σε τελείως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδεικνυόμενα.

Ο ΠΑΣΥΠΕ αναμένει απαντήσεις από πλευράς κυβέρνησης και επαναξιολόγηση του μέτρου, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που οι αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζει, καταγγελίες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία της βιωσιμότητάς τους, προχωρώντας ακόμα και με κλείσιμο καταστημάτων εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Διαβάστε ακόμα:

Amathus Residences: Προχωρά ο πύργος πολυτελών διαμερισμάτων

Ε. Ευγενίου: Μεγάλη πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία τα ESG

Οι εργαζόμενοι φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στις υπεραγορές, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑΣΥΠΕ, Αντρέας Χατζηαδάμου τόνισε στο InBusinessNews ότι ο Σύνδεσμος εντοπίζει προβλήματα από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου του safepass και συνεχείς προστριβές με μερίδα πελατών, τονίζοντας μάλιστα ότι ορισμένες ακραίες συμπεριφορές έφτασαν στο σημείο τους λειτουργούς των υπεραγορών να φοβούνται να ζητήσουν από τους καταναλωτές τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την είσοδό τους εντός του καταστήματος.

«Ορισμένες φορές οι αστυνομικοί υπό κάλυψη έχουν λανθασμένες προσεγγίσεις ως προς την ορθή εφαρμογή του μέτρου, καθώς έχουν προκύψει περιστατικά με αστυνομικούς να εισέρχονται εντός της υπεραγοράς και να μοιράζουν εξώδικα χωρίς λογική η κρίση, δρώντας εντελώς αδικαιολόγητα εις βάρος των επιχειρήσεων», επεσήμανε σχετικά.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Υπεραγορών καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, εφόσον κρίνει ως απαραίτητη την προσκόμιση safepass στο λιανεμπόριο τροφίμων, εξηγώντας αφενός ότι αφενός το μέτρο έχει εξοργίσει τους καταναλωτές και αφετέρου δεν δύναται να εφαρμοστεί στην πράξη.

«Οι υπεραγορές δεν μπορούν να λειτουργούν ως φύλακες και το κράτος δεν μπορεί να εκχωρεί υπέρμετρες εξουσίες σε κάποιους, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Στην πράξη το μέτρο είναι ανεφάρμοστο και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά από τη θεωρία και τις ασκήσεις επί χάρτου μέχρι την υλοποίηση και την εφαρμογή ενός μέτρου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαδάμου.

Τα πρόστιμα φέρνουν λουκέτα
Ο ΠΑΣΥΠΕ καταγγέλλει τη μη διενέργεια ελέγχων σε ορισμένα καταστήματα άνω των 100 τ.μ. και τη διεξαγωγή ελέγχων μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου, οι υπεραγορές είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για τα προβλήματα που εν τέλει προέκυψαν από την εφαρμογή του μέτρου που σχετίζεται με την προσκόμιση safepass στο λιανεμπόριο τροφίμων, εξηγώντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι λιανέμποροι είναι αντιμέτωποι με αρκετά μέτρα, τα οποία η εμπειρία κατέδειξε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

«Τα πρόστιμα €4.000 έως €8.000 οδηγούν στο κλείσιμο τα καταστήματα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι και μπακάλικα της γειτονιάς, με τη βιωσιμότητά τους να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη», ανέφερε σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου.

Ζητούν επαναξιολόγηση του μέτρου
Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Υπεραγορών εξηγεί ότι η απρόσκοπτη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση των πολιτών σε τρόφιμα είναι πρώτη ανάγκη, ζητώντας επαναξιολόγηση του μέτρου για προσκόμιση safepass στο λιανεμπόριο τροφίμων.

«Δεν γίνεται να παρεμποδίζεται η πρόσβαση στα τρόφιμα και στα βασικά αγαθά, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας ή πολέμου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ δεν ισχύει η υποχρεωτική προσκόμιση safepass στα καταστήματα τροφίμων και διερωτώμαστε γιατί να ισχύει στην Κύπρο, πόσω μάλλον τώρα που η εμβολιαστική κάλυψη, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, ξεπέρασε το 80%», σημείωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑΣΥΠΕ.

Οι υπεραγορές τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, κρατώντας μικρό καλάθι σχετικά με την επανεξέταση της πρότασης για κατάργηση του safepass στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Δειτε Επισης

Αυξήσεις τιμών έως 48% ενόψει Καθαράς Δευτέρας αλλά και σημαντικές μειώσεις
Οι εμπορικοί σύμμαχοι της Κύπρου-Από πού εισάγουμε και πού εξάγουμε προϊόντα
Η Toyota Κύπρου στον παγκόσμιο διαγωνισμός ζωγραφικής «Toyota Dream Car» 2024
Το κατάστημα του μέλλοντος ανοίγει την πόρτα του στο Cyprus Grocery Retail Conference
Στις τάξεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου το Superhome Center
Νicosia Mall: Η απόλυτη εμπειρία shopping και διασκέδασης
Τα υβριδικά αυτοκίνητα προσελκύουν τους αγοραστές-Τα top brands
Δέκα εντολές για το σεξ και το λιανικό εμπόριο
Βλέπει οφέλη για τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών από τις διαταραχές στην Ερυθρά ο Fitch
Ανεβάζουν τα μερίδια τους στην αγορά ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα