Ε. Ευγενίου: Μεγάλη πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία τα ESG

Ο κόσμος που ζούμε σήμερα έχει διαμορφωθεί μέσα από μια σειρά από τάσεις-τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τεχνολογία, τις κοινωνικές ανισότητες, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό-, που έχουν δημιουργήσει αμφισβήτηση, έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη και έχουν τέθει, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, και στο επίκεντρο των επιχειρήσεων.

Αυτό ανέφερε ο Ευγένιος Ευγενίου, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως για την PwC το μεγαλύτερο σε αξία περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει είναι το brand της, το οποίο βασίζεται ουσιαστικά στους πελάτες της, το προσωπικό της, αλλά και στην αντίληψη για την οποία έχει για την PwC η ευρύτερη κοινωνία.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε ο κ. Ευγενίου, μιλώντας στο 5ο Business Leaders Summit, διαχρονικά αποτελούσε μέρος της κουλτούρας και του τρόπου λειτουργίας της PwC, πέραν από τους διάφορους οικονομικούς δείκτες και της στρατηγικής της στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, να εισακούει τους πελάτες της, να εισακούει το προσωπικό της και να διαμορφώνει τη στρατηγική της με στόχο, τόσο της βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει όσο και των σχέσεων που αναπτύσσει με τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα:

Αλαλούμ και αναστάτωση με το safepass στις υπεραγορές

Amathus Residences: Προχωρά ο πύργος πολυτελών διαμερισμάτων

«Κυρίως βλέπουμε και την εμπλοκή μας, πως επηρεάζουμε τα πράγματα εδώ στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά το ESG και κυρίως στην πτυχή του περιβάλλοντος που αποτελεί μια πανδημία που εξελίσσεται με αργό ρυθμό, εμείς προσπαθήσαμε να το θέσουμε αυτό στο επίκεντρο, μέσα από μελέτες τις οποίες κάνουμε και τις οποίες κοινοποιήσαμε, το Restart Cyprus Now, που τον περασμένο Δεκέμβριο θέσαμε επί τάπητος τα θέματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Όσον αφορά εμάς, έχουμε ήδη δεσμευτεί για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030 μέσω ενός σχεδίου δράσεως που έχει επικαιροποιηθεί από το Science Based Targets Initiative και θα τρέξει με πολύ μετρήσιμο τρόπο μέχρι το 2030.

Εσωτερικά, έχουμε πλέον δημιουργήσει μια πλατφόρμα για θέματα ESG και έχει αρχίσει η εκπαίδευση του προσωπικού μας σε θέματα ESG, όχι μόνο για να μπορεί να μιλά με τους πελάτες μας, αλλά και για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και την κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης στον τόπο μας καθώς και την υλοποίηση της δικής μας στρατηγικής.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις και η Κύπρος βρίσκονται μπροστά από μια μεγάλη πρόκληση, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία. Έχουμε το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης το οποίο εάν το υλοποιήσουμε και εάν αντλήσουμε τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα για την Κύπρο, θα χτίσουμε μια οικονομία για την Κύπρο πιο βιώσιμη και πιο ανθεκτική σε κραδασμούς όπως την πανδημία που βιώνουμε σήμερα.

Ταυτόχρονα, το όραμα 2035 που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, προσφέρει μια ευκαιρία για ολοκληρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Πιστεύω πως οι κυπριακές επιχειρήσεις θα πρέπει να αγκαλιάσουν αυτές τις πρωτοβουλίες, να τις υιοθετήσουν μέσα στα δικά τους στρατηγικά σχέδια για να πάει η Κύπρος καλύτερα».    

Επιχειρηματικό μοντέλο
Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχουν οι πρακτικές ESG στα επιχειρηματικά μοντέλα, ο κ. Ευγενίου τόνισε ότι «στην PwC όλα αυτά τα χρόνια παίρνουμε feedback από τους πελάτες μας και έχουμε συνεχή εμπλοκή με το προσωπικό μας. Είμαστε investors in people platinum accredited. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει τη στρατηγική μας όλα αυτά τα χρόνια και έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας μας, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά που είναι μέρος του στόχου και του σκοπού ύπαρξης μας, αλλά και να το παρακολουθούμε με ένα μετρήσιμο τρόπο.

Το 2015 για πρώτη φορά μετρήσαμε το αποτύπωμά μας στην κυπριακή Κοινωνία και Οικονομία χρησιμοποιώντας ένα μακροοικονομικό μοντέλο που έτρεξε από τους συναδέλφους μας στο Λονδίνο. Μέσα από εκείνη την μέτρηση που έδειξε την θετική μας επίδραση πάνω στην κοινωνία, υπήρχε και το αρνητικό κομμάτι που αφορούσε το περιβάλλον. Εκεί πλέον ξεκίνησε να αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας μας ούτως ώστε να μειώσουμε εκείνο το αρνητικό αποτύπωμα και σήμερα με το net zero το 2030 που ανέφερα, θα προσαρμοστεί ο τρόπος λειτουργίας μας και η στρατηγική μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε εκείνους τους στόχους οι οποίοι είναι μετρήσιμοι και αξιολογούνται από τρίτους.

Η PwC ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα της στρατηγική σε παγκόσμιο επίπεδο με τίτλο «New Equation» και η οποία βασίζεται πάνω σε δύο πυλώνες. Η εμπιστοσύνη και τα βιώσιμα αποτελέσματα.  Πάνω σε αυτή την στρατηγική εμείς έχουμε θέση τρεις προτεραιότητες. Την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και την παροχή εμπιστοσύνης πέραν από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά δεδομένα. Γιατί ακριβώς οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν τις πρακτικές ESG θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, το μοντέλο λειτουργίας τους και να μετρούν την πρόοδο τους με τρόπο που θα επιβεβαιώνεται από κάποιον τρίτον ο οποίος ενδεχομένως να είναι και η PwC».

Οι κυπριακές επιχειρήσεις λόγω της φύσης τους έχουν μέσα τους την έννοια της βιωσιμότητας και το να παραδώσω κάτι καλύτερο στην επόμενη γενιά. Είπα στην αρχή ότι έχουμε μπροστά μας ως επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και ως Κύπρος μια πολύ μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία σε ό,τι αφορά  την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση που έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουμε τη νέα οικονομική στρατηγική που βρίσκεται σε διαβούλευση. Δεν μας παίρνει ο χρόνος διότι στην Κύπρο έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε τι γίνεται στο εξωτερικό και μετά να έρχεται να μας βρίσκει στην Κύπρο.

Πλέον, τα πράγματα τρέχουν με τέτοιους ρυθμούς και αλλάζει το περιβάλλον τόσο γρήγορα που αν μείνεις στάσιμος, κόβεις πίσω. Επειδή είμαστε ήδη πίσω σε αρκετά πράγματα, οι ταχύτητες με τις οποίες πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε είναι τεράστιες και γι αυτό και εμείς ως PwC μέσα από τη νέα μας στρατηγική και τους τρεις άξονες πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματσιμός και εμπιστοσύνη ελπίζουμε ότι θα έχουμε και την συνεισφορά μας στο να βελτιωθεί αυτό το επιχειρηματικό κλίμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και οι τάσεις έχουν επιταχυνθεί λόγω και της πανδημίας. Μια χώρα μικρή όπως η Κύπρος θα πρέπει να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς, να αλλάξει, να προσαρμοστεί και να δημιουργήσουμε επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία θα είναι ανθεκτικά σε εξωτερικούς κραδασμούς, αν είναι ευέλικτα και προσαρμοστικά και να βασίζονται σε βιώσιμη ανάπτυξη».  

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας