Σε αυτά τα πλαστικά μίας χρήσης θα υπάρχει σήμανση

InBusinessNews  02/02/2021 07:43
Σε αυτά τα πλαστικά μίας χρήσης θα υπάρχει σήμανση

Σε αυτά τα πλαστικά μίας χρήσης θα υπάρχει σήμανση

InBusinessNews  02/02/2021 07:43

Πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης θα πρέπει να φέρουν σήμανση, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Από 3 Ιουλίου 2021

Όπως προκύπτει από επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος σε ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε εκτελεστική πράξη για τη θέσπιση εναρμονισμένων προδιαγραφών για τη σήμανση.

Διαβάστε ακόμα: Πεντάστερο ξενοδοχείο μόνο για ενήλικες έρχεται στην Αγία Νάπα

Διαβάστε ακόμα: H&M: Ανέβασε πωλήσεις στην Κύπρο εν μέσω κορωνοϊού

Ο εκτελεστικός κανονισμός που εξέδωσε η ΕΕ για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις προδιαγραφές σήμανσης, θα εφαρμοστεί από την 3η Ιουλίου 2021, είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και θα ισχύσει σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα: Τα πλαστικά που θα απαγορευθούν το 2021

Τα προϊόντα που πρέπει να έχουν σήμανση
Τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που καλύπτονται για τις απαιτήσεις σήμανσης είναι:

  • Σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν και εφαρμογές ταμπόν
  • Υγρά μαντηλάκια, δηλαδή προδιαβρεγμένα μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης
  • Προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού
  • Κυπελλάκια (παραδοσιακά για ποτά και τύπου σαμπάνιας).

Διαβάστε ακόμα: REMU: Διαμερίσματα και σπίτια από €39.000

Όπως αναφέρεται, σκοπός της σήμανσης είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για την παρουσία πλαστικών υλών στο προϊόν, για τους τρόπους διάθεσης αποβλήτων που πρέπει να αποφεύγονται για το συγκεκριμένο προϊόν και για τις επακόλουθες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απόρριψής τους στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η σήμανση θα πρέπει να είναι εμφανής, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη επί της συσκευασίας του ή επί του ίδιου του προϊόντος.

Η σήμανση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης που αφορούν σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν και εφαρμογείς ταμπόν, υγρά μαντηλάκια, προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού, τοποθετείται στις συσκευασίες προς πώληση και στις ομαδοποιημένες συσκευασίες των εν λόγω προϊόντων.

Στις περιπτώσεις, στις οποίες περισσότερες της μίας μονάδας προς πώληση ομαδοποιούνται στο σημείο αγοράς, κάθε μονάδα προς πώληση φέρει σήμανση επί της συσκευασίας της. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η σήμανση δεν είναι υποχρεωτική για συσκευασίες με επιφάνεια μικρότερη των 10 εκατοστών.

Η σήμανση σε κυπελλάκια τοποθετείται πάνω στο ίδιο το προϊόν και λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες προαιρετικές προσεγγίσεις, ενώ αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να αποφεύγονται πληροφορίες που παραπλανούν τους καταναλωτές.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας