Χατζημιτσής: Κατάφωρη αδικία κατά των malls, διέξοδος η νομική οδός

Πλήρη απογοήτευση για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης όσον αφορά το πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναγκαστική αναστολή εργασιών, εκφράζει ο CEO και συνιδιοκτήτης του MY MALL Limassol, καθώς και αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΛΕ, Ανδρέας Χατζημιτσής.

Μιλώντας στο InBusinessNews υπογράμμισε ότι όλα τα εμπορικά κέντρα της Κύπρου βρίσκονται σε καθημερινή επαφή, μελετώντας τη λήψη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της σωρείας προβλημάτων, της άνισης μεταχείρισης και κατάφωρης αδικίας κατά των επιχειρήσεων εντός των κλειστών malls.

Διαβάστε ακόμα: Μόνο για λίγους η αναστολή δόσεων;

Η νομική οδός
«Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, με αρκετά εμπορικά κέντρα να παραμένουν κλειστά για αρκετούς μήνες, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αναζήτηση της νομικής οδού», εξήγησε σχετικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε η γνωμάτευση των νομικών συμβούλων για καθορισμό των επόμενων βημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Φεύγει το Homemate, έρχεται το Superhome Center;

Αναζητούν φόρμουλα για ενοίκια, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Την ίδια ώρα, όσον αφορά το mall της Λεμεσού, θα πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών/καταστηματαρχών, με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για τα ενοίκια. Παράλληλα, θα γίνει προτροπή προς τους καταστηματάρχες όπως διαθέσουν τα στοκ τους σε όσο γίνεται πιο χαμηλές τιμές προκειμένου να μην μείνουν απούλητα.

Διαβάστε ακόμα: GoGordian: Πουλά κτήριο με εστιατόριο στη Λακατάμια (photos)

«Μέχρι στιγμής αναμέναμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων. Πλέον, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσουμε και να βρούμε μόνοι μας, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, τις λύσεις», επεσήμανε ο κ. Χατζημιτσής.

Ο «εμπαιγμός της νοημοσύνης»
Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για στήριξη επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική αναστολή εργασιών δεν θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, με τα οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

«Πρόκειται για μέτρα που έγιναν για σκοπούς εντυπωσιασμού, καθώς δεν είναι αυτά που προσδοκούσαμε και δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να επιλύσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων», ανέφερε σχετικά, εξηγώντας ότι δεν θα αποδειχθούν ωφέλιμα τα σχέδια για την αναστολή δόσεων ή τη ρύθμιση των ενοικίων.

«Σχετικά με το ζήτημα της παράτασης αναστολής δόσεων προς τις τράπεζες, κανένας δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, καθώς έχει χρησιμοποιήσει το σχέδιο κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020», σημείωσε ο κ. Χατζημιτσής, τονίζοντας αφενός ότι θα έπρεπε να υπάρξει επέκταση του μέτρου και υπογραμμίζοντας αφετέρου ότι οι αναδιαρθρώσεις δανείων δεν αποτελούν λύση.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το μέτρο της δίμηνης αναστολής (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) της υποχρέωσης καταβολής του 70% του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών, επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να έχει τον ρόλο του «διαιτητή» ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, καθώς πρόκειται για ρύθμιση που ούτως ή άλλως μπορούν να βρουν οι δύο πλευρές.

Τα αναπόφευκτα λουκέτα και η αναγέννηση μέσα από τις στάχτες
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΛΕ σημείωσε ότι το μόνο που πέτυχε η κυβέρνηση ήταν η μισθολογική στήριξη των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν πληρωθεί για τον 12ο μήνα του 2020, την στιγμή που οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τελούν υπό αναστολή εργασιών.

Όσον αφορά την πιθανότητα λουκέτου σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ο κ. Χατζημιτσής σχολίασε: «Σίγουρα κάποιες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή θα κλείσουν. Ωστόσο, περάσαμε πολλές κρίσεις, από τις οποίες βγήκαμε νικητές. Μπορούμε να αναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες μας και θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε το συντομότερο».

Διευκρίνισε, όμως, ότι καμία επιχείρηση/κατάστημα εντός του mall της Λεμεσού δεν έχει εκφράσει οποιαδήποτε επιθυμία για αποχώρηση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τον διάλογο που θα επιχειρηθεί μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, θα αντιμετωπιστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα προβλήματα που έχουν προκύψει όσον αφορά την καταβολή των ενοικίων και τη διάθεση στοκ.

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls