Πετρίδης: Ποιοι δικαιούνται αναστολή καταβολής δόσεων

Στοχευμένη θα είναι η αναστολή αποπληρωμής δόσεων προς τραπεζικά ιδρύματα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας πως με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΤΑ) η αναστολή καταβολής δόσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. Τόνισε ότι δικαιούχοι για αναστολή καταβολής δόσεων είναι όσων επηρεάζονται τα εισοδήματα από το διάταγμα της 8ης Ιανουαρίου 2021.

Διαβάστε ακόμα:
Μάχη να μην καταρρεύσουν επιχειρήσεις και Οικονομία
Τέσσερις Κεντρικοί Τραπεζίτες συζητούν για το μεταβαλλόμενο τραπεζικό σύστημα
Ακίνητα €2.73 δισ. πωλήθηκαν το 2020


Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως μπορεί σε προηγούμενές του δηλώσεις να είχε επισημάνει ότι δεν μπορούσε να επεκταθεί η αναστολή καταβολής δόσεων, με βάση και τις οδηγίες της ΕΤΑ, αλλά με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την πανδημία, η ίδια η ευρωπαϊκή Αρχή έχει αναθεωρήσει την πολιτική της ώστε να παραχωρηθεί επέκταση της αναστολής καταβολής δόσεων πιο στοχευμένα μέχρι και 9 μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε σε συνεννόηση με τον Κεντρικό Τραπεζίτη και την διενέργεια μελετών για ενδεχόμενες επιπτώσεις, συμφωνήθηκε όπως παραχωρηθεί επέκταση της αναστολής της καταβολής δόσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021.

Η επέκταση του μέτρου, είπε, γίνεται πιο στοχευμένα και αρκετοί δεν θα δικαιούνται να συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο όπως την προηγούμενη φορά κατά την οποίαν ορισμένοι, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν μειώσεις στα εισοδήματα τους, έσπευσαν να κάνουν χρήση του μέτρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην Κύπρο αναστολή καταβολής δόσεων για το 48,5% των δανειακών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα και με βάση την ανακοίνωση των Σχεδίων δικαιούχοι είναι:
  • Πιστωτικές διευκολύνσεις ανεξαρτήτως σκοπού με υποθήκη την κύρια κατοικία μέχρι €350.000, από φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Πιστωτικές διευκολύνσεις επιχειρηματικού σκοπού από εταιρείες  και αυτοτελώς εργαζομένους οι εργασίες των οποίων βρίσκονται υπό υποχρεωτική αναστολή με βάση το Διάταγμα που εκδόθηκε από  τον Υπουργό Υγείας δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου (Κεφ. 260)  στις 8 Ιανουαρίου 2021.
  • Πιστωτικές διευκολύνσεις επιχειρηματικού σκοπού από εταιρείες του ξενοδοχειακού κλάδου.
  • Πιστωτικές διευκολύνσεις που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, οι δικαιούχοι των οποίων υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος με βάση τα διατάγματα του έτους 2020, η εκδήλωση ενδιαφέροντος τους εγκρίθηκε από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και δεν έχουν συμπληρώσει περίοδο εννέα μηνών σε αναστολή. Οι δικαιούχοι, θα δικαιούνται να υποβάλουν νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος για κάλυψη σωρευτικής διάρκειας αναστολής δόσεων και τόκων για περίοδο 9 μηνών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως όσοι έχουν εξαντλήσει την περίοδο των 9 μηνών, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τραπεζικά ιδρύματα για να κάνουν χρήση άλλων εργαλείων και στοχευμένη αναδιάρθρωση δανείων, ούτως ώστε με την λήξη της πανδημίας να μην παρατηρηθεί εκτόξευση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Επίσης, είπε, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του εφάπαξ ποσού το οποίο θα τους παραχωρηθεί (συνολικό ύψος €200 εκατ. προς 30.000 επιχειρήσεις) για να καταβάλουν τις δόσεις τους. «Δεν θα βγούμε όλοι αλώβητοι από αυτή την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επανέλαβε την πρόθεση του για να επαναφορά του νομοσχεδίου για κρατικές εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας πως θα επικοινωνήσει γραπτώς με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων και εάν διαφανεί πως συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία τότε θα επανακατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα