Η Κομισιόν «προστατεύει» το Χοιμομέρι Πιτσιλιάς

InBusinessNews  08/10/2020 15:35
Η Κομισιόν «προστατεύει» το Χοιμομέρι Πιτσιλιάς

Η Κομισιόν «προστατεύει» το Χοιμομέρι Πιτσιλιάς

InBusinessNews  08/10/2020 15:35

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του «Ροδιού Ερμιόνης» της Ελλάδας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και του «Χοιρομερίου Πιτσιλιάς» της Κύπρου στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

RELATED ARTICLES

Το «Χοιρομέρι Πιτσιλιάς» είναι ένα ώριμο, ξηρό, αλατισμένο, κρασάτο, καπνιστό προϊόν κρέατος. Παράγεται στην ορεινή περιοχή της Πιτσιλιάς. Η διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του «Χοιρομερίου Πιτσιλιάς» προκύπτει ως αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των παρασκευαστών του και συγκεκριμένα: από την επιλογή του κρασιού, το οποίο πρέπει να είναι κόκκινο και ξηρό και να προέρχεται από τους αμπελώνες της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο», που αποτελεί την επικρατέστερη στην περιοχή καλλιεργούμενη ποικιλία, καθώς και από τα στάδια κάπνισης και παραμονής στο κρασί, που καθορίζουν το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση.
 
Το «Ρόδι Ερμιόνης» είναι ρόδι που καλλιεργείται στον Δήμο Ερμιονίδας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το φρούτο χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση και από ελαστικό φλοιό με υποκίτρινο έως και κόκκινο χρώμα. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες της Ερμιονίδας και η τοπική τεχνογνωσία που προκύπτει από την πολυετή καλλιέργεια έχουν προσδώσει στο «Ρόδι Ερμιόνης» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ρόδια.  

Σημειώνεται ότι αυτές οι νέες ονομασίες θα προστεθούν στα παραπάνω από 1490 ήδη προστατευόμενα τρόφιμα, κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας