Αγορά: Υπεύθυνοι και ανεύθυνοι

Τα εύσημα είχαμε απονείμει την περασμένη βδομάδα στις επιχειρήσεις, που παραμένουν σε λειτουργία και εξυπηρετούν αδιαλείπτως το κοινό, για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τις διακρίνει στην τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και υγείας.

Σήμερα, ιδιαίτερη μνεία κάνουμε στα μικρά καταστήματα και σε άλλους μικρότερης εμβέλειας παροχείς υπηρεσιών - βενζινάδικο, περίπτερο - για την ιδιαίτερα αυξημένη ευαισθησία που παρατηρήσαμε ότι επιδεικνύουν και η οποία ασφαλώς αντικατοπτρίζεται στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, ιδιαίτερα εκεί όπου εξυπηρετούν, κυρίως, άτομα της οικογένειας των ιδιοκτητών.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καταγράψαμε - σε περίπτωση, μάλιστα, μεγάλης υπεραγοράς - κακό χειρισμό διαδικασιών, σε σημείο που να μην τηρούνται οι εντολές που είχαν δοθεί. Ευχόμαστε το περιστατικό να είναι μεμονωμένο.

Καταγράψαμε τα εξής ανά υποστατικό:
Μεγάλη υπεραγορά
Για τους πελάτες
Αντισηπτικό: Ναι, Γάντια: Όχι, Σημάνσεις για τήρηση των αποστάσεων: Ναι στα ταμεία, Ναι στα τμήματα πωλήσεων (φρουταρία, αρτοπωλείο, κρεοπωλείο κ.ά), Καταγραφή εισερχομένων - εξερχομένων: Όχι
Για το προσωπικό
Γάντια: Ναι Μάσκα: Μερικοί
Σχόλιο: Κατά την είσοδο στην υπεραγορά υπήρχε άτομο που απλώς επέβλεπε την προσέλευση πελατών, αλλά δεν κατέγραφε τον αριθμό τους. Είδαμε αντισηπτικά αλλά όχι γάντια. Όταν ζητήσαμε, ο υπάλληλος στην είσοδο μας ένευσε να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικό. Τονίσαμε ότι άλλο το ένα κι άλλο το άλλο, απάντησε ότι θα έφερναν μετά, είπαμε ότι θα περιμένουμε, πήρε το κινητό του προφανώς για να ειδοποιήσει κάποιον και στο τέλος μια από τις κοπέλες στην εξυπηρέτηση πελατών μας πέταξε στον πάγκο μπροστά της με ύφος οργίλο ένα ζευγάρι γάντια. Κατά την έξοδό μας είδαμε ότι είχαν, στο μεταξύ, τοποθετηθεί γάντια, γεγονός που φανερώνει ότι διαδικασία υπήρχε αλλά δεν τηρήθηκε. Στο μεταξύ, όμως, δεκάδες άτομα είχαν εισέλθει και με γυμνά χέρια άγγιζαν παντού, σε ράφια και προϊόντα.
 
Discount shop
Για τους πελάτες
Αντισηπτικό: Ναι, Γάντια: Ναι, Σημάνσεις για τήρηση των αποστάσεων: Ναι στα ταμεία, Καταγραφή εισερχομένων - εξερχομένων: Όχι
Για το προσωπικό
Γάντια: Ναι Μάσκα: Ναι
Σχόλιο: Πόρτες ανοικτές μπρος και πίσω για σκοπούς εξαερισμού. Προσέξαμε ότι κάποια ράφια με εποχικά προϊόντα αραίωσαν μεταξύ τους ή άλλαξαν θέση, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός πελατών. Επίσης, πολύ προσεκτικοί ήταν οι υπάλληλοι κατά την εξυπηρέτηση. Όταν τους πλησιάσαμε, σε τρεις περιπτώσεις, για να ρωτήσουμε πού θα βρούμε κάποια προϊόντα, ευγενικά μας περίμεναν να απομακρυνθούμε και τηρώντας τις αποστάσεις μας οδηγούσαν στον ανάλογο διάδρομο.

Φαρμακείο
Για τους πελάτες
Αντισηπτικό: Ναι, Γάντια: Ναι, Σημάνσεις για τήρηση των αποστάσεων: Ναι
Για το προσωπικό
Γάντια: Ναι Μάσκα: Μερικοί
Σχόλιο: Κανένας πελάτης δεν εισέρχεται στο φαρμακείο. Ο ιδιοκτήτης με δυο υπαλλήλους βγαίνουν και εξυπηρετούν τον κόσμο. Άλλες δυο υπάλληλοι απασχολούνται στα ταμεία. Στο εξωτερικό υπάρχουν σημάνσεις για τήρηση των αποστάσεων και καρέκλες για όσους επιθυμούν. Στα θετικά η ετοιμασία της παραγγελίας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Βενζινάδικο
Για τους πελάτες
Αντισηπτικό: Ναι, Γάντια: Ναι, Σημάνσεις για τήρηση των αποστάσεων: Ναι
Για το προσωπικό
Γάντια: Ναι Μάσκα: Μερικοί
Σχόλιο: Ιδιαίτερη τάξη επικρατεί στο mini market, που λειτουργεί στον χώρο, με τις σημάνσεις για τήρηση των αποστάσεων. Στα θετικά το διάφανο διαχωριστικό που χωρίζει τον πελάτη από τον υπάλληλο στο ταμείο, ενώ είναι τοποθετημένο σε ευδιάκριτο σημείο το πιστοποιητικό απολύμανσης.

Περίπτερο
Για τους πελάτες
Αντισηπτικό: Ναι, Γάντια: Ναι, Σημάνσεις για τήρηση των αποστάσεων: Ναι στο ταμείο, Ναι στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο αναμονής
Για το προσωπικό
Γάντια: Ναι Μάσκα: Όχι
Σχόλιο: Το περίπτερο, το οποίο διαχειρίζεται τριμελής οικογένεια, μυρίζει φαρμακείο. Η μητέρα απολυμαίνει καθαρίζει και απολυμαίνει συνεχώς και σχολαστικά τις επιφάνειες. Ο γιος είναι στην είσοδο, ελέγχει τον αριθμό των εισερχομένων, φροντίζει για αντισηπτικό και γάντια, σε περίπτωση που ο πελάτης θα κατευθυνθεί στα ράφια. Ο πατέρας στο εσωτερικό αναλαμβάνει να φέρει ό,τι επιθυμεί ο καταναλωτής προς αποφυγήν χρονοτριβών και συνωστισμού.
 
Το… highlight της βδομάδας
Κατ’ οίκον διανομή καφέ: Ένα freddo cappuccino δώρο από το κατάστημα της αλυσίδας καφέ, που παραγγέλλουμε κάθε πρωί, παραμένοντας στο σπίτι μας όπου κι εργαζόμαστε. Κι όμως, εμείς είναι που οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την ταχεία εξυπηρέτηση και τη δωρεάν διανομή. Παραμένουν πιστοί δίπλα μας στους δύσκολους καιρούς και θα μας έχουν κοντά τους όταν όλα θα αρχίσουν και πάλι να βαίνουν καλώς.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό