Στην αρένα της Κομισιόν η «μάχη» για το Χαλλούμι

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφει πλέον την προσοχή της η Κύπρος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ευρωπαϊκής κατοχύρωσης του χαλουμιού.

Διαβάστε ακόμα:
Κων/νος Πετρίδης: Μετοχοποίηση CYTA πριν να είναι αργά (video)
«Κόκκινα» δάνεια αρκετών δις ξεφορτώνονται φέτος οι τράπεζες
 
Με συμφωνημένη πλέον από όλους τους εδώ εμπλεκόμενους φορείς της προσήλωσης στην έγκριση του φακέλου που εκκρεμεί ενώπιον της Κομισιόν και όχι στην επανακατάθεση καινούριου με νέες πρόνοιες (όπως ζητούσαν συγκεκριμένοι φορείς), ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, θα αποταθεί πλέον προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας κατ’ ιδίαν και από κοινού συνάντηση με τους δύο νέους Ευρωπαίους Επιτρόπους Υγείας και Γεωργίας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έβαλαν το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ στον πάγο.
 
Όπως ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε, εξάλλου, η κατάληξη του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως άφησε να εννοηθεί, το θέμα έμεινε στα συρτάρια της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπήρχαν μεταξύ άλλων και από δύο διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαν παρατεθεί και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διάφορες διευθύνσεις της συνδέονται και με την πολιτική διάσταση και για αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να τεθούν όλα στο τραπέζι, να δούμε ολοκληρωμένα το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε σε μια κατάληξη. Σε αυτό θεωρώ πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καδής.
 
Συμφωνία για το αιγοπρόβειο γάλα
Την ίδια ώρα, προκειμένου να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των δύο αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων που υπάρχουν για το θέμα της ποσόστωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατάφερε να αποσπάσει από τους τυροκόμους τη δέσμευση ότι θα απορροφούν στο μέλλον το αιγοπρόβειο γάλα, νοουμένου ότι στην παραγωγή του χαλουμιού η ποσόστωση δεν θα ξεπεράσει τα υφιστάμενα επίπεδα δηλαδή το 20%. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον τυροκόμων, αιγοπροβατοτρόφων και υπουργού Γεωργίας την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να καθοριστούν επ’ ακριβώς οι όροι της συμφωνίας. Οι τυροκόμοι διαβεβαίωσαν ότι είναι πρόθυμοι να αυξήσουν κατά 5 σεντ την τιμή αγοράς του αιγοπρόβειου γάλακτος σύντομα και να δώσουν ακόμα 5 σεντ σε δύο χρόνια, νοουμένου ότι η ποσόστωση του συγκεκριμένου τύπου γάλακτος θα παραμείνει ως έχει σήμερα στο 20%.
 
Παρ’ όλα αυτά, ερωτήματα εγείρονται για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την επίτευξη του στόχου κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Απαντώντας σε ερώτηση του InBusinessNews, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του υφιστάμενου φακέλου για το χαλλούμι πριν την κατοχύρωση του. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να γίνει μετά και με πάρα πολύ προσεκτικά βήματα.
 
Είναι συνεπώς ξεκάθαρο πως από τη μια η πλευρά μας κάνει συμφωνία με τυροκόμους και αιγοπροβατοτρόφους για παραμονή της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 20%, ενώ παράλληλα επιχειρούμε να πετύχουμε την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ με ένα φάκελο που θέλει την ποσόστωση του ίδιου τύπου γάλακτος να ανεβαίνει προοδευτικά στο 51%.  Ακόμα και αν στην μετά την κατοχύρωση εποχή η Κύπρος καταφέρει να πάρει παράταση εφαρμογής του προτύπου, είναι φανερό πως χωρίς την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης για το θέμα, θα υπάρξει πλήγμα στην παραγωγή και τις εξαγωγές.

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls