«Κόκκινα» δάνεια αρκετών δις ξεφορτώνονται φέτος οι τράπεζες

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρου για πώληση δανείων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ η οποία αφενός θα τους βοηθήσει να πλησιάσουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πλησιάσουν το μέσο όρο των υπολοίπων τραπεζών της ευρωζώνης και αφετέρου θα βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό τoυς.

Διαβάστε ακόμα:
Κων/νος Πετρίδης: Μετοχοποίηση CYTA πριν να είναι αργά (video)
Στην αρένα της Κομισιόν η «μάχη» για το Χαλλούμι

Κοντά στην ολοκλήρωση και το Helix 2
Τη μεγαλύτερη ανάγκη έχει η Τράπεζα Κύπρου η οποία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Helix 1 με την οποία αποφορτίστηκε ποσό €2,7 δις στοχεύει μέσω των δεσμευτικών προσφορών που αναμένει με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί να ξεφορτωθεί ισόποσο ποσό από το χαρτοφυλάκιο της.

Αναλυτές πάντως εκτιμούν πως τυχόν επιτυχής ολοκλήρωση του Helix 2 θα συμβάλει καταλυτικά στην απαλλαγή του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου από προβληματικά δάνεια, με μοναδικό ερωτηματικό για τη μετέπειτα εξέλιξη της Τράπεζας τα δάνεια που είναι επιλέξιμα για το Εστία αλλά δεν θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο.

Το Helix 2 η πώληση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί με βάση εκτιμήσεις πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Oι ενέργειες της Ελληνικής Τράπεζας
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διεργασίες για πώληση δανείων και στο μέτωπο της Ελληνικής Τράπεζας της οποίας το πρόβλημα είναι μικρότερο από αυτό της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews στόχος του Ομίλου είναι η πώληση πακέτου δανείων αξίας μεταξύ €1-1,5 δις με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για την πώληση τους να τοποθετείται πριν το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Να υπενθυμίσουμε πως με βάση προηγούμενη δημοσίευμα του Bloomberg ενδιαφέρον για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελληνικής έχει ένας εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας και συγκεκριμένα η Pimco η οποία σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα φέρεται να έχει υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για αγορά ΜΕΔ ύψους €1,5 δισ. 

Η Ελληνική είχε προχωρήσει σε μικρή πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €145 εκ. στις αρχές του 2018 και έκτοτε δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για μια νέα πώληση, η οποία ωστόσο για ευνόητους λόγους θέλει να είναι στη καλύτερη δυνατή τιμή προς όφελος της Τράπεζας.

Η συμφωνία της Alpha Bank Κύπρου
Nα υπενθυμίσουμε επίσης πως και η Alpha Bank Κύπρου στα μέσα Οκτωβρίου του 2019 ανακοίνωσε την παραχώρηση διαχείρισης ενός «πακέτου» μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων που κατέχει στην Κύπρο, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την doValue S.p.A.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η doValue προβλέπεται να συστήσει μία εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Κύπρο, στην οποία θα μεταβιβαστεί η υφιστάμενη δραστηριότητα της Alpha Bank στην Κύπρο ως προς τον τομέα αυτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ξεφορτώνεται και €400 εκ. η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου
Τέλος και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου μετά την εξαγορά της από την Astrobank αναμένεται να ξεφορτωθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €400 εκ. τα οποία θα μεταφερθούν σε ειδική εταιρεία όχημα που θα δημιουργήσει η μητρική της εταιρείας.
 
Το εργαλείο της πώλησης δανείων να σημειωθεί  δεν επιλύει το πρόβλημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς μπορεί να φεύγουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν επιλύουν όμως το πρόβλημα.

Να θυμίσουμε πως τα funds που θέλουν να εξαγοράσουν τα δάνεια θα πρέπει με βάση την κείμενη νομοθεσία να είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο.
 
 
 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά