Χαλλούμι: Παραμονή στο ΠΟΠ, απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος

InBusinessNews  05/02/2020 15:48
Χαλλούμι: Παραμονή στο ΠΟΠ, απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος

Χαλλούμι: Παραμονή στο ΠΟΠ, απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος

InBusinessNews  05/02/2020 15:48
«Λευκό καπνό» έβγαλε η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μείζων θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Εν μέσω μιας συζήτησης με διαφορετικές και έντονες απόψεις επί του θέματος, Πρόεδρος και εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν στην παραμονή του υφιστάμενου φακέλου για το χαλούμι, με παράλληλη διαβούλευση του Υπουργού Γεωργίας με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους Γεωργίας και Υγείας της Κομισιόν για επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν την κατοχύρωση, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Καδής «η κατάληξη του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.» Συμφωνήθηκε επίσης η απορρόφηση, από τους τυροκόμους  όλου του αιγοπρόβειου γάλακτος με παράλληλη αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο.

RELATED ARTICLES

 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής τόνισε πως ως προς το θέμα της κατοχύρωσης «παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
 
Την επόμενη περίοδο, τόνισε, θα επιδιωχθεί συνάντηση του κ. Καδή, με τον Επίτροπο Γεωργίας και Επίτροπο Υγείας της ΕΕ για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του φακέλου και για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε για να καταλήξει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
 
Συζητήθηκε επίσης, το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλουμιού, και εκεί υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις. «Καταλήξαμε στο να παραμείνει η σημερινή ποσόστωση, αλλά να υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο. Οι λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάντηση στο Γραφείο μου με τους εμπλεκόμενους φορείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καδής.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε ότι «το θέμα της κατάληξης του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Αυτές οι προτάσεις σε ορισμένες πτυχές τους δεν μας ικανοποιούσαν. Ως εκ τούτου, με τη νέα Επιτροπή πάμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια επειδή υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.
 
Θα επιδιωχθεί να έχουμε συνάντηση με τους δύο Επιτρόπους για να μπουν όλα στο τραπέζι και να ξεκαθαρίσουν όλες οι πτυχές που είναι σε εκκρεμότητα σήμερα και με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα φτάσουμε σε κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε, και δεσμευτήκαμε για αυτό, τις εξελίξεις και το πώς προσεγγίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα και θα ενημερώνουμε σε τακτική βάση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σκοπούς διαφάνειας και για να γνωρίζουμε όλοι προς τα πού βαδίζουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, αλλά και την οικονομία γενικότερα».
Ερωτηθείς για την πολιτική πτυχή του θέματος, ο κ. Καδής είπε ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαν παρατεθεί και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διάφορες διευθύνσεις της συνδέονται με την πολιτική διάσταση και για αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να τεθούν όλα στο τραπέζι, να δούμε ολοκληρωμένα το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε σε μια κατάληξη. Σε αυτό θεωρώ πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης».
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του φακέλου πριν την κατοχύρωση του. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά και με πάρα πολύ προσεκτικά βήματα».
 
Ερωτηθείς αν η κυπριακή πλευρά μεταβαίνει μονιασμένη στις Βρυξέλλες για να δώσει τη μάχη, ο κ. Καδής είπε ότι «θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. Και αυτό πρέπει να βγει. Ακούστηκαν βέβαια οι γνωστές απόψεις από κάποιους φορείς για απόσυρση του φακέλου, θεωρώ όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των παρευρισκόμενων ενστερνίστηκε αυτή την προσέγγιση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην καταληκτική του τοποθέτηση.
 
Άρα, ναι, το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι πάμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιχειρήσουμε μια τελική προσπάθεια κατοχύρωσης του φακέλου, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας