Από πού κρατά το έθιμο της αποστολής χριστουγεννιάτικών δώρων

Είναι οι μέρες που τα δώρα έχουν την τιμητική τους. Δίνουμε και λαμβάνουμε πακέτα αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού στους ανθρώπους της ζωής μας αλλά και στους συνεργάτες μας.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβολική κίνηση η οποία τελικά κρύβει μια τεράστια ιστορία πίσω της ή καλύτερα… ιστορίες οι οποίες μας πάνε χιλιάδες χρόνια πριν.
 
Διότι το έθιμο της ανταλλαγής δώρων δεν είναι σημερινό. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι χάριζαν και έπαιρναν δώρα μεταξύ τους, ενώ και οι λαοί το έπρατταν αυτό για να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Πρόσφεραν δώρα στους Θεούς ως ένδειξη πίστης και ευγνωμοσύνης ενώ καλωσόριζαν κάθε τι καινούργιο με δώρα και γιόρταζαν τις επιτυχίες με συμπόσια.
 
Οι τρεις μάγοι με τα δώρα
Η δική μας παράδοση και θρησκεία λέει ότι η προσφορά δώρων τις γιορτές πηγάζει από τα δώρα που προσέφεραν οι τρεις μάγοι στο Θείο Βρέφος όταν το επισκέφθηκαν.
 
Η ιστορία λέει ότι οι τρεις μάγοι ακολουθούν το λαμπρότερο άστρο του ουρανού και ταξιδεύουν από την Ανατολή για να συναντήσουν και να προσκυνήσουν τον μικρό Χριστό. Τα δώρα που δίνουν είναι το Λιβάνι, ο Χρυσός και η Σμύρνα.
 
Τα δώρα του Άη Βασίλη
Δώρα μοιράζει και ο Άγιος Βασίλης, όχι όμως σε όλους αλλά στα παιδιά. Η πραγματικότητα είναι πως η ιστορία αυτή με τον «χοντρούλη» καλοκάγαθο Άγιο, με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα περιέχει κυρίως δυτικά στοιχεία και παραπέμπει περισσότερο στον γνωστό Saint Nicolas ή Santa Claus.
 
Το κοινό, ωστόσο, στοιχείο του Αγίου Βασιλείου ή γνωστού και ως Μέγα Βασιλείου με τον Saint Nicolas είναι η προσφορά δώρων. Ο Άγιος Βασίλειος, ο οποίος ήταν μία ασκητική μορφή που έζησε από το 330 μέχρι το 379 π.Χ. έκανε δωρεές, έχτισε ιδρύματα για τους φτωχούς ανθρώπους της εποχής του και προσέφερε πολλά στον συνάνθρωπο του. 
 
Το έθιμο που διατηρήθηκε
Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να ειπωθεί κάλλιστα είναι πως το έθιμο με τα δώρα, όχι μόνο δεν έχει εκλείψει αλλά στις ημέρες μας είναι αδιανόητο τις γιορτινές ημέρες να απουσιάζει.
 
Απ’ εκεί κι έπειτα εναπόκειται στον καθένα να αποφασίσει τι δώρο θέλει να χαρίσει και σε ποιον.
 
Δώρα για μικρούς και μεγάλους
Δώρα πάντως λαμβάνουν και οι ενήλικες, εκτός από τα παιδιά και… κακά τα ψέματα, το ύφος τους τη στιγμή που ανοίγουν τα δώρα τους, δεν διαφέρει από μικρού παιδιού.
 
Το δώρο ασφαλώς που κάνει ένα παιδί χαρούμενο δεν είναι άλλο από ένα παιχνίδι.
 
Τον ενήλικα δε μπορεί να χαροποιήσει κάτι πιο απλό, από ένα βιβλίο μέχρι ένα καλό μπουκάλι κρασί.
 
Φέτος, η ΚΕΟ έχει ετοιμάσει μια μεγάλη σειρά από οίνους και οινοπνευματώδη ποτά, δικής της παραγωγής και εισαγωγής για να μπορεί ο καθένας μας να δημιουργήσει τα δικά του δώρα.
 
Οι συνδυασμοί μπορούν να συσκευαστούν σε εορταστικά κουτιά μίας, δύο και τριών φιαλών.
 
Δείτε εδώ τον Χριστουγεννιάτικο κατάλογο δώρων της ΚΕΟ

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά