Καδής: Πάνω από €200 εκατ. οι εξαγωγές κυπριακού χαλλουμιού

Καδής: Πάνω από €200 εκατ. οι εξαγωγές κυπριακού χαλλουμιού

Καδής: Πάνω από €200 εκατ. οι εξαγωγές κυπριακού χαλλουμιού

Μεγάλα άλματα έχουν κάνει οι κλάδοι γαλακτοβιομηχανίας και κτηνοτροφίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο του 3ου Παγκύπριου Συνέδριου Γάλακτος που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιούνιου στο κτήμα Κουσιουμή.

RELATED ARTICLES


Σύμφωνα με τον Υπουργό οι γαλακτοβιομηχανία και η κτηνοτροφία είναι σημαντικοί τομείς για την κυπριακή οικονομία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εξαγωγών του κυπριακού χαλλουμιού, αξία των οποίων έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Επιτυχία που οφείλεται σε όλους τους εμπλεκόμενους, αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους, και τυροκόμους, που με την επιχειρηματικότητα τους και την σκληρή δουλεία τους κατάφεραν να κάνουν γνωστό τον τόπο μας και το προϊόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Τα αποτελέσματα της Γαλακτοβιομηχανίας όπως καταγράφονται από το  Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δείχνουν πως η παραγωγή αιγινού και πρόβιου γάλακτος έχει ξεπεράσει τους 60 χιλιάδες τόνους ετησίως, ενώ παράλληλα η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχεις ξεπεράσει τις 217 χιλιάδες τόνους ετησίως. 

Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γνωρίζοντας τα σημαντικότητα του τομέα κάνει της απαραίτητες κινήσεις για την στήριξη του, με κύριο μοχλό το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. 

Τα μέτρα το προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων, στην καινοτόμο και βιώσιμη διαχείριση των πόρων και την στήριξη των αγροτικών μας περιοχών. Επιπλέον του υπουργείο μέσα από τις πολιτικές και δράσεις που προωθεί θέλει να διασφαλίσει την παραγωγή και ασφάλεια προϊόντων, την βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών  και την εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τους καταναλωτές.  Δράσεις και πολιτικές όπως η νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η ενθάρρυνση για την δημιουργία ομάδων παραγωγών, το νομοσχέδιο που θα συμβάλει στην ανάδειξη της  μοναδικότητας και αυθεντικότητας των κυπριακών προϊόντων μέσω από την καθιέρωση του κυπριακού σήματος. 

Δέσμευση του Υπουργείου είναι η συνέχιση της στήριξης του τομέα με την νέα δυναμική που θα δημιουργηθεί από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 - 2027, όπου η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις που γίνονται στο πανευρωπαϊκό επίπεδο κτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες με χώρες που έχουν παρόμοιους στόχους και ενδιαφέρονται.

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας